Vapaa-aika ja hyvinvointi

Tuoreimmat uutiset

Takaisin

Kirjailija ja toimittaja Emilia Männynväli sai vuoden 2022 Martti Merenmaa -stipendin

Vuoden 2022 Martti Merenmaa -stipendin saa Juankoskelta lähtöisin oleva kirjailija ja toimittaja Emilia Männynväli (ent. Kukkala, s. 1988). Hänen esseitään on julkaistu muun muassa Suomen arvostelijain liiton vuosikirjassa (2020) ja Nuoressa Voimassa. Tällä hetkellä Männynväli toimii Suomen suurimman kulttuurilehden Voiman päätoimittajana.

Martti Merenmaan stipendi on kaunokirjallisuusstipendi, joka jaetaan vuosittain hakemuksetta pohjoissavolaiselle alle 35-vuotiaalle kirjailijalle, jolla on jo näyttöä kirjallisista kyvyistä.

Stipendin myöntää Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta Kuopion kaupunginkirjaston asiantuntijaryhmän esityksestä. Se on suuruudeltaan 1 700 euroa. 
Männynvälin esikoiskirja (julkaistu nimellä Kukkala) Kaiken jälkeen ilmestyi vuonna 2021. Teos oli ilmestymisvuotenaan Savonia-palkinto -ehdokkaana.

Männynväli on kirjoittanut myös yhdessä Pontus Purokurun kanssa tietokirjan Luokkavallan vahtikoirat (Into, 2016). Teos käsitteli mediavaltaa ja journalismin keskiluokkaisuutta. 

Esikoiskirja Kaiken jälkeen on vaelluskertomus ja monitasoinen romaani luopumisesta ja elämän merkityksestä. Romaanissa etsitään omaa itseä, totuutta menneestä, mutta samalla eletään tässä hetkessä. Teksti on rosoista ja voimakasta, kirjan tunnelma on samanaikaisesti keveä ja traaginen. Kirjan henkilöt elävät toisaalta Euroopan sykkeessä, toisaalta keskellä ei mitään, kaukana kaikesta. Kirjan päähenkilö on kotimaisessa kirjallisuudessa epätyypillinen naishahmo: traaginen antisankari.

Esityksen stipendin saajasta tekee Kuopion kaupunginkirjaston asiantuntijaryhmä ja päätöksen tekee Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta. Kuopion kaupunginkirjaston asiantuntijaryhmään kuuluivat kirjastosihteeri Johanna Oosi, järjestelmä- ja verkkopäällikkö Lissu Rossi kirjastotoimenjohtaja Päivi Savinainen, kirjastovirkailija Hannele Tuovinen sekä asiakas- ja kokoelmapäällikkö Johanna Vuorinne.