Vapaa-aika ja hyvinvointi

Tuoreimmat uutiset

Takaisin

Paikallista yhteistyötä – Kuopiorockin Väinö stagella esiintyvät Kuopio Rock Academyn bändit

Julkaisimme heinäkuun alussa Kuopio Rock Academyn toiminnasta kertovan jutun, joka on osana kolmeosaista juttusarjaa. Kuopio Rock Academyn toiminnasta voit lukea tarkemmin täältä. Juttusarjan toinen osa koskettaa Kuopion isoimman tapahtuman Kuopiorockin ja nuorten bändien sparraustoimintaa järjestävän Kuopio Rock Academyn välistä yhteistyötä.

Haastattelimme heinäkuun alussa Kuopiorockin festivaalipäällikköä Allu Koskista ja Kuopiorock Academyn toiminnan vetäjää Sakari Hietalaa. Koskinen on ollut järjestämässä Kuopiorockia jo vuodesta 2003 alkaen. Alussa hän toimi tapahtuman koordinaattorina ja myöhemmin nimike vaihtui festivaalipäälliköksi vastuun lisääntymisen myötä. Hietala taasen on nuoriso-ohjaajan roolissa auttanut vuosikymmenet aloittelevia ja jo kehittyneitä bändejä urallaan. Vuodesta 2019 hän on ohjannut aloittelevien nuorten bändien uran alkutaivalta Kuopio Rock Academyssa, jonka toiminta on nykyisin osana Kuopion nuorisopalveluja. 

Kuten aikaisempina, niin myös tänäkin vuonna kuopiolaisten nuorten osaaminen on nähtävissä ja kuultavissa muiden tunnettujen artistien joukossa. 29.7.2021 Väinölänniemen alue täyttyy taas festivaalikansasta ja neljälle esiintymislavalle nousevat musiikkimaailman huippuartistit. Väinö Stagella nähdään Hietalan ohjauksessa toimivat Kuopio Rock Academyn bändit Bojos, Boyar, Anorexy, Huuma, Woundstripe, Licuation ja Feet Off The Ground. Kuopio Rock Academyn ja Kuopiorockin yhteistyön myötä Academyn bändit pääsevät esiintymään ensimmäistä kertaa festivaaleilla. Osalle bändeistä keikka on heidän ensiesiintymisensä.

Uraansa aloittelevat bändit pääsevät näyttämään osaamistaan 


Hietala kertoo, että yhteistyö sai alkunsa niin, että hänen Rock Academy -kollegansa Jarkki Pöyhönen otti välittömästi Koskiseen yhteyttä, kun Rock Academyn bändeille lähdettiin miettimään esiintymisen paikkoja. Academyn bändeillä ei ole juurikaan ollut keikkoja koronan takia ja siksi esiintyminen Kuopiorockissa merkitsee bändeille paljon ja sitä odotetaan kovasti. 

”Harva levyttämätön artisti pääsee noin vain festareille soittamaan menestyneiden bändien kanssa. Puhelin piippailee päivittäin, kun bändit kyselevät innoissaan Kuopiorockiin liittyvistä asioista”, Hietala kertoo.

Paikallista musiikkiosaamista on nähty Kuopiorockissa myös aikaisempina vuosina Henry’s Pubin bändikisan myötä. Ravintolan sulkiessa toimintansa ei bändikisaa ole järjestetty. Koskiselle oli selkeää, että paikallisille ja aloitteleville bändeille tulee jatkossakin järjestää mahdollisuus päästä soittamaan festivaaleille. 

”Kuopiorock on kasvualusta näille Rock Academyn bändeille ja lisäksi Kuopiorock erottuu tällä tavoin muusta festarikentästä, että esiintymässä on myös uusia bändejä tunnettujen lisäksi. Ylipäätään monelle musiikista kiinnostuneille festarit ovat se paikka, jossa voi käydä tutustumassa uusiin bändeihin”, Koskinen pohtii.

Hietala lisää tähän, että hänen mielestään on upeaa, kuinka aloittelevat bändit saavat mahdollisuuden nousta urallaan esiintymisen myötä ja että nuorten bändien osaamiseen luotetaan, vaikka he eivät ole vielä ammattilaistasolla. Hietala pohtii, ettei osaamisen näyttämiseksi ole paikallisesti hirveästi muita tilaisuuksia, joissa nuoret voisivat tuoda esiin osaamistaan. 

Kuvassa Allu Koskinen ja Sakari Hietala.

”Rokki kuuluu kaikille!”


Molemmat sekä Koskinen että Hietala, ovat yhteistyöstä tyytyväisiä ja innoissaan. He ovat yksimielisiä, että Kuopiorock on festari ihan kaikenlaisen musiikin kuuntelijoille.

”Kyllä minä sitä odotan, että bändit pääsevät esiintymään ja, että yleisö löytää myös Rock Academyn lavan. Academyn lava kuvastaa hyvin juuri kuopiolaista musiikkityyliä, eli että sitä musiikkia löytyy ihan räpistä raskaaseen heviin. Ja se kertoo hyvin sen, että me ei olla vain rokkifestari vaan Kuopiorockissa musiikkia on laidasta laitaan, eli rokki kuuluu kaikille!” Koskinen tuumaa.

Hietala on samaa mieltä. Hän myös toteaa, että Rock Academyn nimestä huolimatta he ottavat ohjaukseensa minkä tahansa tyylilajin edustajia:

”Vaikka ite olenkin hevijätkä, niin kuuntelen musiikkia laidasta laitaan. Menen festivaaleille kuuntelemaan artisteja kokonaisuutena, joten miksi en siis valmentaisi myös eri tyylilajien edustajia.” 

Koskinen on samaa mieltä ja tuumaa tähän, että rock ei ole musiikkityyli, vaan se on asenne. Ja jälleen myös Hietala on tästä täysin samaa mieltä.

Tällä hetkellä Kuopiorockin liput ovat melkein loppuunmyydyt. Ainoastaan torstaille on vielä jäljellä lippuja noin 1000 kappaletta. Koronan takia tänä vuonna kävijämäärää on jouduttu rajaamaan, jotta alueella olisi tilaa enemmän. Koskinen kertoo, että lippujen vilkkaasta liikenteestä on hyvä fiilis ja odotus järjestämistä kohtaan on suuri. Toiveena on, että kaikki esiintyjät pääsisivät esiintymään ja tapahtuma-alan työntekijät pääsisivät töihin, sillä koronan takia tapahtuma-alan työntekijät ovat joutuneet olemaan jouten.

”Maineeltaan Kuopiorock on myös merkittävä tapahtuma. Itse myös muusikkona voin sanoa, että jengillä on hirveä kytö päästä Kuopioon keikalle: Kun festarilla on takana kohta parinkymmenen vuoden historia, niin se meininki ei ole sellainen, että pistetään pikkufestarit kehiin”, Hietala tuumaa.

Hietala ja Koskinen ovat samaa mieltä siitä, että festivaalista tekee vetovoimaisen perinteet, jotka festarin ympärille rakentuvat. Heidän mielestään Kuopio on kaupunkina kiinnostava ja paikalliset ”leppoisat savolaiset” myös luovat tunnelmaa turisteille kaupungista, jossa ihmisten on helppo olla. Lisäksi Kuopiorock sijaitsee keskeisellä ja kauniilla paikalla järven ja palveluiden äärellä. Myös tapahtuman artistikattaus on monipuolinen ja tasokas.

Kuopiorock koskettaa myös monia muita toimijoita bändien lisäksi 


Kuopiorock työllistää noin 450 henkilöä suoranaisesti Koskisen mukaan.  Sen lisäksi välillisesti työllistetään muitakin toimijoita, sillä ravintolat ja hotellit palkkaavat tapahtuman ajaksi enemmän työntekijöitä. Koskinen kertoo, että yhteistyötoimijoita on toista sataa ja vapaaehtoisia vieläkin enemmän. Hän arvioi, että tapahtuman aluetalousvaikutukset ovat noin 7 miljoonaa euroa. Hietala tuumaa tähän, että kyseessä ei ole mikään pikkusumma. 

Koskinen ja Hietala nostavat esiin, että myös bändien lisäksi esiintymisen mahdollistamisen taustalla on paljon muitakin tekijöitä: Äänitekniikka ja valomiehet tulevat musiikkipajalta, valomies ja miksari tulevat Kuopion konservatoriolta. Hietala kertoo lisäksi, että nuorisopalveluilta ja TUKEVA -säätiöltä on mukana työntekijöitä auttamassa tekniikan kanssa.

Hietala ja Koskinen toivovat, että Rock Academyn ja Kuopiorockin yhteistyö välittää ihmisille sanomaa paikallisen yhteistyön merkityksestä:

”Kuopiossa tehdään tiivistä yhteistyötä – Myös juuri nuorisopalveluiden ja bändien kautta. Täällä halutaan nostaa aloittelevia bändejä esille ja sitä kautta näytetään esimerkkiä kuopiolaisesta yhteisöllisyydestä. Täällä kaupungissa on vahva musaperinne, vaikka mitenkä pandemia on tullut tähän tapahtumien järjestämisen väliin, niin kuitenkaan se musiikki ei kuole koskaan!”, Koskinen summaa.