Karhonsaari

Karhonsaari

Kallavedellä, Ranta-Toivalan edustalla sijaitsevassa Karhonsaaressa voi tutustua lähes sataan erilaiseen puuhun ja pensaaseen. Vanhimmat puuistutukset ovat peräisin 1900-luvun ensimmäisiltä vuosikymmeniltä. Puulajipuiston lisäksi Karhonsaaresta löytyy muistoja Pohjois-Savon ensimmäisestä höyrysahasta.  

Puulajipuistoa ja sen istutuksia esitellään parin kilometrin mittaisella puulajistopolulla, jonka kiertämisen voi aloittaa sekä pohjois- että etelärannalla olevilta opastuspisteiltä. Polun varressa esitellään niin tavallisia kuin vähän harvinaisempiakin puita ja pensaita.  Jättimäiset lehtikuuset sekä upeat tuijat luovat alueelle ainutlaatuisen tunnelman. Juhannuksen tienoilla kukkiva alppiruusu on ehdottomasti yksi lajiston helmistä. 

Karhonsaaren länsiosassa on toinen merkitty polku, Karhonkierto. Polku on parin kilometrin mittainen ja kiertää EU:n Natura-verkostoon kuuluvien, aarnialueina säilytettävien luonnonsuojelualueiden kautta. Saaren etelärannalla on retkeilijöille tarkoitettu laavu ja nuotiopaikka. 

Karhonsaaresta löytyy muistoja Pohjois-Savon ensimmäisestä höyrysahasta, joka toimi vuosina 1875-1910, työllistäen yli 200 henkeä. Pohjoisosassa sijaitsevat vanhat huvilat kertovat ajasta, jolloin saarta käytettiin metsäyhtiön henkilökunnan kesänviettopaikkana. Huvilat ja niiden pihapiirit ovat nykyään Savo-Karjalan luontopiirin omistuksessa. 

Karhonsaari on lyhyen venematkan päässä mantereesta. Pienemmillä veneillä saareen voi rantautua etelärannan laavun kohdalle, isommilla veneillä pohjoisrannan puoleiselle laiturille. Talvella saareen jäitä myöten liikkuessa on syytä olla erityisen varovainen, sillä saaren ympärillä olevat salmet ovat talvellakin usein sulia.  

Karhonsaaressa kävijät voivat kesäkautena lainata maksutta soutuvenettä, joka sijaitsee Ranta-toivalantien päässä. Varaukset tehdään ja avain noudetaan kaupungin valtuusto-virastotalon asiakaspalvelusta: 

Valtuusto- ja virastotalo 
Suokatu 42 
0800 918 511 (ilmaislinja) 

Asiakaspalvelu on avoinna 
ma–ke klo 8–15.30 
torstaisin klo 8–16 
perjantaisin klo 8–14 

Jos haluat veneen tietyksi päiväksi, varaus on syytä tehdä etukäteen. Veneeseen mahtuu kolme henkilöä. Asiakaspalvelusta saa lainaksi myös pelastusliivit (3 kpl).