Korkeakoski ja Kanjonin kierros

Lokson padon jäänteitä

Maaningan Korkeakoski on suosittu käyntikohde varsinkin keväisin lumien sulaessa, kun putous on komeimmillaan.

Korkeakosken rotkolaaksossa on noin 35 hehtaarin laajuinen luonnonsuojelualue. Rotkon jyrkät rinteet muodostavat poikkeukselliset maasto-olosuhteet. Alueella sijaitseva Korkeakoski on Suomen korkein vapaana virtaava koski. Korkeutta sillä on noin 36 metriä. Veden virtaama vaihtelee suuresti vuodenaikojen mukaan.

Korkeakoski ja Korkeakoskenjoki saavat vetensä useista pienistä järvistä, jotka päätyvät jyrkkien kallioseinämien reunustamaan Maaninkajärveen Tuovilanlahdessa.

Kosken korkeimman kohdan vieressä parkkipaikalla on opastetaulu ja pieni kioski-kahvila. Parkkipaikalta vie helppokulkuinen lyhyt reitti putouksen yläosaan tehdylle tasanteelle sekä ympäristön poluille. Tasanteelta lähteviä portaita pääsee halutessaan alas rotkoon.

Kanjonin kierros on luontopolku, jolle pääsee kävelemällä parkkipaikalta kulkemalla Korkeakoskentien suuntaisesti kioksi-kahvilan ohitse kohti Kanjonin kierroksen porttia. Reitti on kokonaisuudessaan noin 5,5 km pitkä rengasreitti. Siinä on 3,5 km mittainen luontopolkuosuus sekä 2 km asfalttiosuus.

Polku laskeutuu alas kanjoniin ja nousee Korkeankoskenjoen ylityksen jälkeen jyrkästi joen pohjoispuolelle. Korkeuserojen vuoksi polku on osin vaikeakulkuinen, mutta kulkemista on helpotettu rakentamalla polulle portaita ja käyntisiltoja. Luontopolku on merkitty punaisin merkein ja sen puolivälissä joen varrella on laavu tulentekopaikkoineen. Myös Kokonkallion näköalapaikalle pääsee opastetusti ja Lokson vanhan padon jäänteitä löytyy polun varrelta. 

Kanjonin kierroksen infotaulu