Varhaista tukea lapsiperheille


Avoin päiväkotitoiminta
Avoin päiväkotitoiminta on tarkoitettu alle kouluikäisille lapsille yhdessä vanhempien kanssa, jossa voidaan yhdessä leikkiä, laulaa, askarrella ja viettää aikaa toisten lapsiperheiden kanssa.
Katso Kuopion kaupungin avoin päiväkotitoiminta.

Doula
Raskausaikana odotukseen mukaan tuleva doula on äidin tukena aina vauvan odotuksesta synnytykseen.
Kuopion ensikotiyhdistys

Eroneuvo
Vertaistukea avioeroa läpikäyville aikuisille, lapsille tai heidän läheisilleen.
Lasten tapaamispaikka, Kuopion kaupunki (pdf)
YVPL (Facebook)
Kuopion ensikotiyhdistys

Kasvatus- ja perheneuvonta
0-17-vuotiaiden lasten perheille sekä raskaana oleville henkilöille, kun on huolta mm. lapsen tunne-elämään, käyttäytymiseen, kehitykseen tai omaan vanhemmuuteen liittyvissä pulmissa.
Lue lisää Kuopion neuvoloista.

Kaveritoiminta
Vapaaehtoiset koulutetut aikuiset toimivat 4-17-vuotiaiden lasten ja nuorten tukena arjessa kaveritaitoja harjoitellen, yksinäisyyttä ehkäisten ja mieluista vapaa-ajan puuhaa keksien. Osa ennaltaehkäisevää lastensuojelua, eli lapsella/ nuorella ei saa olla lastensuojeluasiakkuutta. Maksuton toimintamuoto.
MLL kaveritoiminta

Kerhotoiminta
Kaupungista löytyy perhekerhoja, vauvakerhoja, päiväkerhoja, äiti-lapsikerhoja, liikuntakerhoja, isä-lapsikerhoja, päiväkerhoja, tyttökerhoja - jokaiselle omansa.
Lue lisää Kuopion kaupungin tarjoamasta kerhotoiminnasta.
MLL Kuopion paikallisyhdistys
Tutustu Kuopion ev.lut. seurakuntien tarjoamaan kerhotoimintaan.

Koulukuraattori- ja psykologipalvelut
Osana oppilashuolto kuraattori- ja psykologipalvelut huolehtivat esikoululaisten ja koululaisten oppimisesta ja hyvinvoinnista.
Lue lisää kaupungin psykologi- ja kuraattoripalveluista.

Kouluterveydenhoito
Kouluterveydenhoito huolehtii koululaisten hyvinvoinnista ja terveydestä. Lue lisää kaupungin kouluterveydenhuollon palveluista.

Kulttuuripalvelut
Lapsille ja lapsiperheille monipuolista kulttuuria kuten tarinapolku, kirjastopolku, taidepolku, museopolku. Tutustu kaupungin kulttuuripalveluihin lapsille ja nuorille.

Lastenhoitotoiminta
Lyhytaikaista lastenhoitoapua omaan kotiin kaikkina vuorokaudenaikoina.
MLL Järvi-Suomen piiri

Lapsiperheiden kotipalvelu
Tilapäistä perheen arjessa selviytymisen tukemista kotona tehtävällä työllä. Palvelua annetaan, kun perheessä on akuutti konkreettisen tuen tarve. Lue lisää kaupungin kotipalveluista lapsiperheille.

Leikki- ja lähiliikuntapaikat
Viihtyisiä ajanviettopaikkoja kaupunkimme pienille ja vähän isommillekin lapsille. Katso, millaisia leikki- ja lähiliikuntapaikkoja kaupunki tarjoaa.

Lomakotitoiminta
Lomakotitoiminta tarjoaa lapsille omaa lomaa ja virkistystä loma-aikoina, jos perheellä ei ole mahdollisuutta yhteiseen lomaan.
Pelastakaa Lapset ry

Mieskaveri
Vapaaehtoistoimintaa, jossa aikuiset miehet ovat kavereina yksin lastaan kasvattavien äitien lapsille.
Kuopion ensikotiyhdistys

Muskarit ja muu musiikkitoiminta
Niin masussa oleville vauvoille kuin jo isommillekin lapsille järjestetään musiikkileikkikoulutoimintaa sekä soitinmuskareita.
Kuopion konservatorio
MLL Kuopion paikallisyhdistys
Kuopion ev.lut. seurakunnat

Neuvolat
Äitiys- ja lastenneuvolapalvelut tarjoavat tukea, opastusta ja terveydenhoitoa lapsiperheille. Lue lisää kaupungin neuvoloista.

Perhekahvilat
Vanhemmat, mummit ja kummit voivat yhdessä lasten kanssa osallistua erilaisiin vertaistukeen perustuviin kahviloihin, jotka kokoontuvat ympäri kaupunkia eri aikaan viikossa.
MLL Kuopion paikallisyhdistys
Kuopion ensikotiyhdistys

Perhekummitoiminta
Perheet, jotka kaipaavat arkeensa tukea ja aikuista ihmistä ilman ammattityöntarvetta, hyötyvät maksuttomasta perhekummitoiminnasta.
MLL Järvi-Suomen piiri

Tilapäishoito
Kaupunki tarjoaa tilapäishoitoa kotona hoidossa oleville 2-5-vuotiaille lapsille. Lue lisää kaupungin varhaiskasvatuksen palveluista.

Tukea harrastustoimintaan
Eväitä Elämälle-ohjelmalta voi hakea taloudellisesta tukea lapsen harrastusvälineisiin, tunti- tai kausimaksuihin.
Pelastakaa Lapset ry

Tukihenkilö- ja tukiperhetoiminta
Vapaaehtoisia tukihenkilöitä lapselle ja nuorelle tai tukiperheitä lapsille ja heidän perheilleen. Lue lisää kaupungin tukihenkilö- ja tukiperhetoiminnasta.

Yhteisölliset kohtaamispaikat
Kuopion Perheentalo tukee lapsiperheiden arkea ja lisää yhteisöllisyyttä ja osallisuuden mahdollisuuksia lapsille ja perheille.
Kuopion Perheentalo

Ystäväksi maahanmuuttajaäidille
Kotoutumisen ja kielen oppimisen tueksi vapaaehtoinen ystäviä. Ystävän avulla tutustut suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin. Lue lisää MLL:n vapaaehtoistoiminnasta.

Pohjois-Savon syöpäyhdistys
Pohjois-Savon syöpäyhdistyksen perhepalvelut

Erityistä tukea lapsiperheille


Kaupungissa tarjotaan monenlaisia tukimuotoja myös erityislasten perheille sekä perheille, joissa on muutoin erityisen tuen tarvetta esimerkiksi elämäntilanteesta johtuen.

Erityislasten liikuntaryhmät
Järjestökeskus Majakka
Kehitysvammapalvelut
Kuopion ensikotiyhdistys
Kuopion kriisikeskus
Leijonaemot
Pelastakaa Lapset ry