Voimassa olevat linjaukset

Päivitys 8.11.2021

Koronakoordinaatioryhmän (8.11.2021) mukaan Pohjois-Savon epidemiatilanne on edelleen paranemaan päin eikä sairaanhoito alueellamme ole kuormittunut.

Alueellinen koronanyrkki katsoo, että uusia suosituksia tai rajoituksia ei ole tarpeen ottaa käyttöön.

Ryhmä suosittaa vahvasti  koronarokotteen  ottamista. Se on myös riskiryhmäläisille tehokas keino välttyä vakavalta taudilta. Kun rajoituksia on löysätty ja koronatartuntoja on alueella aiempaa selvästi enemmän, on tartunnan mahdollisuus suurempi. Rokotetun riski saada vakava tauti on kuitenkin hyvin pieni.

Koronakoordinaatioryhmä vetoaa voimakkaasti siihen, että kaikki noudattavat eristys- ja karanteenipäätöksiä. Niiden rikkominen on rangaistava teko. Lisäksi koronakoordinaatioryhmä muistuttaa, että tartuntatautilaki velvoittaa tartunnan saaneita ilmoittamaan tarvittavat altistumistiedot tartuntatautiviranomaiselle. Tietojen salaaminen voi johtaa epidemian entistä pahempaan leviämiseen.

Maskisuositus

Koronakoordinaatioryhmä suosittaa vahvasti maskin käyttöä sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Merkittävän riskin tilaisuuksissa maskia tulisi aina käyttää. Tällaisia ovat mm. sisätiloissa järjestettävät massakonsertit ja urheilutapahtumat. Lisäksi suositellaan, että maskia käytettäisiin myös pienen ja kohtalaisen riskin tapahtumissa ja toiminnoissa kuten kaupoissa, sisätilojen kulttuuri- ja urheilukatsomoissa, sisäliikuntatiloissa, joukkueurheilussa ja liikennevälineissä. Suositus koskee 12 vuotta täyttäneitä.

Voimassa on myös etätyösuositus sosiaali- ja terveysministeriön kansallisen tason ohjeen mukaan (päivitetty 24.9.2021)