Yritystoiminta maaseudulla

Yritystoiminta maaseudulla


Kuopiolle on tunnusomaista, että suhteellisen tiiviin keskeisen kaupunkialueen ympärillä on laaja kuntaliitosten kautta osaksi kaupunkia tullut maaseutualue. Maaseutuun lukeutuvat aluetyypit kattavat 92% Kuopion maa-alasta. On siis hyvin ymmärrettävää, että maaseudulla on Kuopiolle erityinen merkitys moneen muuhun suureen kaupunkiin verrattuna. Kuopion maaseutualueella asuu n. 23 300 asukasta eli 21% kuopiolaisista.  Maaseutualueella on 4160 muuta kuin maataloustyöpaikkaa (2011)

Maaseutuyritykset, eli muuta kuin maataloutta harjoittavat yritykset ovat pääasiassa mikroyrityksiä. Maaseutuyrityksiä on  1100 ja tärkeimmät toimialat ovat palvelut, kauppa, majoitus- ja ravitsemustoiminta sekä rakentaminen.

Maatiloja on 741 ja niiden pelto- tai puutarhaviljelyksessä oleva pinta-ala on yhteensä 27 467 ha. Kaupungin lähellä maatalous- ja maaseutuyrittäjillä on monipuoliset lähimarkkinat.  Maatalouden lisäksi muuta yritystoimintaa harjoittaa yli kolmasosa tiloista, ja urakointia on lähes viidesosalla tiloista. Maatilat saavat kolmanneksen tuloistaan sivuansioista. Maaningan liittymisen jälkeen Kuopio tulee olemaan Suomen suurin maidontuottaja ja toiseksi suurin naudanlihan tuottaja. Myös mansikkaa, vadelmaa ja jopa mahlaa jalostetaan herkuiksi suomalaisiin ruokapöytiin.
 

Sydän-Savon maaseutupalvelu

Juankosken, Kuopion, Suonenjoen, Varkauden kaupungit sekä Kaavin, Leppävirran, Maaningan, Siilinjärven, Rautalammin, Rautavaaran, Tervon, Tuusniemen ja Vesannon kunnat muodostavat maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen, missä isäntäkuntana on Siilinjärven kunta. Yhteistoiminta-alueen palveluorganisaationa toimii Sydän-Savon maaseutupalvelu.

Maaseutuhallinnon viranomaistehtävät:

- viljelijätukiprosessiin liittyvät tehtävät
- maatalouden luopumistuki- ja eläkejärjestelmiin liittyvät tehtävät
- sato- tulva-, hirvi- ja petoeläinvahinkoihin liittyvät tehtävät
- hukkakauralakiin perustuvat tehtävät
- peruslohkorekisteriin liittyvät tehtävät
- tukioikeusrekisteriin liittyvät tehtävät
- eläintenpitäjärekisteriin liittyvät tehtävät
- valmiussuunnitelmat

Maaseutuhallinnon kehittämistehtävät:

Sydän-Savon maaseutupalvelu keskittyy maatilojen ja maatilakytkentäisten yritysten kehittämiseen. Maaseutupalvelu tarjoaa neuvontaa ja tukea maaseutuyrityksen jatkajalle tai perustajalle, toiminnan alkutaipaleelle, yritystoimintaa kehittävälle ja laajentavalle sekä omistajanvaihdosta harkitsevalle.

Sydän-Savon maaseutupalvelu toimii maatilojen ja maatilakytkentäisten yritysten aktivoijana, kehittämistarpeiden kartoittajana sekä tiedon jalkauttajana. Maaseudun elinkeinojen monipuolistamisella ja jalostusastetta nostamalla pyritään vahvistamaan maaseudun taloudellista perustaa. Perinteistä alkutuotantoa kehitetään siten, että Kuopion maaseutualueella voidaan tuottaa kilpailukykyistä ja laadukasta elintarvikkeiden raaka-ainetta. Tavoitteena on aktiivisten, elinkelpoisten tilojen säilyminen tuotannossa.

Sydän-Savon lomituspalvelu

Sydän-Savon lomituspalvelu järjestää lomituspalveluja 15 kunnan alueella: Heinävesi, Juankoski, Kaavi, Keitele, Kuopio, Leppävirta, Pielavesi, Rautalampi, Rautavaara, Siilinjärvi, Suonenjoki, Tervo, Tuusniemi, Varkaus ja Vesanto. Yhteistoiminta-alueen isäntäkuntana on Kuopio.

Lomituspalvelujen tarkoitus on turvata maatalousyrityksen keskeytymätön toiminta yrittäjän loma-ajaksi.

>>>Sydän-Savon lomituspalvelujen esite.pdf  (14.6.2016)

>>>Ajankohtaiset asiat  Sydän-Savon lomituspalvelun Facebookissa.

>>>Yhteistoimintaryhmän pöytäkirjat

>>> Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen (Mela) lomitusoppaat

>>> Maatalousyrittäjien vuosilomahakemus vuodelle 2016

>>> Maatalousyrittäjien sijaisapuhakemus

 

Kuopion kaupungin yrityspalvelu

Kuopion kaupungin yrityspalvelun toiminta perustuu aktiiviseen asiakaslähtöiseen toimintaan. Kaupungin elinkeinoelämän kehittämistoimenpiteissä huomioidaan kaikki toimialat.  Yritysten perustamista ja kasvua edistetään hyödyntäen kaupungin koko palveluvalikoimaa sekä yrityspalvelun verkostoja ja käyttäen eri asiantuntijoita.

Monipuolinen elinkeinorakenteemme ja koulutustarjonta sekä viihtyisä elinympäristö ja hyvät palvelut luovat vahvan perustan yritysten kehittymiselle ja varmistavat myös ammattitaitoisen työvoiman saatavuuden.

yritysasiamies Anna-Liisa Martikainen
Karttulan, Vehmersalmen ja Riistaveden alue
puh.  044 718 4903
anna-liisa.martikainen(at)kuopio.fi
(toimisto Karttulassa, tapaamiset sovitaan puhelimitse)

yritysasiamies Jari Kosonen
Nilsiän ja Maaningan alue
puh. 0400 802 084
jari.kosonen(at) kuopio.fi
(toimisto Nilsiässä, tapaamiset sovitaan puhelimitse)

Yritystontteja on Karttulassa kuntakeskuksessa ja Pihkainmäessä sekä Vehmersalmella ja Riistavedellä (Melalahti). Nilsiässä yritystontteja ja –tiloja omistaa Nilsiän teollisuuskylä Oy.

Maaseudun yhteistyöryhmä

Maaseudun kehittämistoimia ohjaamaan on Kuopioon perustettu maaseudun yhteistyöryhmä. Yhteistyöryhmän tehtävänä on valmistella ja tehdä toimenpide-esityksiä maaseudun elinkeinojen, elinolosuhteiden ja palvelujen kehittämistoimiin liittyen ja päivittää Kuopioon laadittua maaseutuohjelmaa sekä edesauttaa siinä esitettyjen toimenpide-ehdotusten toteutumista. Yhteistyöryhmä toimii myös tiedonvälityspaikkana kylien, maaseutuyrittäjien, kaupungin sekä muiden maaseudun toimijoiden välillä. Yhteistyöryhmä koostuu valtuustoryhmien edustajista, viidestä kyläyhdistysten edustajasta, kolmesta maaseutuyrittäjästä, maaseutupäälliköstä, yritysasiamiehestä sekä kehityspäälliköstä.

Maaseutuyhteistyöryhmän kokoonpano

Kuopion maaseutuohjelma Kuopion kaupungin maaseutupoliittisena kehittämisvälineenä

 

>>>Kuopion maaseutuohjelma 2014-2020
>>>Maaningan maaseutuohjelma (pdf)    

Yhteystiedot


Kuopion kaupungin maaseutuelinkeinoviranomainen:

SYDÄN-SAVON MAASEUTUPALVELU
Kapteeninväylä 5
70900 TOIVALA

avoinna arkisin 9.00-15.00
puh: 044 740 1263
maaseutupalvelut(at)siilinjarvi.fi

Palautelomake

Muut toimistot Karttulassa, Maaningalla ja Nilsiässä:

Kuopion alueen maaseutuasiamies
Mikko Liimatainen
puh. 044 740 1257

Karttulan alueen maaseutuasiamies
Ulla Puustinen
puh. 044 740 1260

Nilsiän alueen maaseutuasiamies
Juha Poukko
puh. 044 740 1259

Maaningan alueen maaseutuasiamies
Heikki Lappalainen
puh.044 740 1256