Monipuolista luontoa ja komeita maisemia (Kolmisoppi-Neulamäki)


Kolmisopen-Neulamäen alueella kiertelee kolme luontopolkua. Luontopolut sijaitsevat lähes kokonaisuudessaan luonnonsuojelualueella, joka kuuluu myös EU:n Natura 2000 –verkostoon.

 Reilun viiden kilometrin mittainen neulamäen kierto johdattaa Vuorilammen ja Tervaruukin kautta Suurelle Neulamäelle. Luontopolulla voi tutustua muun muassa erilaisiin lehtoihin, joista näyttävin on Kolmisoppeen laskevan puron varrella oleva saniaislehto. Reitillä kerrotaan erilaisista maankuoren mullistuksista, joita alueella on tapahtunut.  Matkan varrelta löytyy myös Yoldiameren ranta noin 11 000 vuoden takaa. Tutuiksi tulevat myös alueen eläimet pienistä hyönteisistä isoihin hirvieläimiin. Neulamäen laella kiipeämisen vaivan palkitsevat komeat kalliot ja niiltä avautuvat maisemat. Neulamäen kierron korkeuserot ovat lähes sata metriä, mistä syystä se ei sovi kovin huonokuntoisille. 

Vanhan metsän polku kulkee osittain samalla reitillä kuin Neulamäen kierto. Nimensä mukaisesti tällä noin neljän kilometrin mittaisella kierroksella esitellään vanhaan metsään liittyviä asioita.  Reitillä pääsee tutustumaan muun muassa kääpiin sekä tikkoihin ja muihin kolopesijöiden. Jääkauden muistona reitin varrelta löytyy komeita siirtolohkareita. Parin kilometrin mittainen pikkukierto yhdistää Neulamäen kierron ja Vanhan metsän polun Vuorilammen luoteispään kohdalla.

Luontopolkukierroksen voi aloittaa Kolmisopen lammen luoteispäästä.  Neulamäen asuntoalueelta luontopolulle pääsee joko Juontotien päästä ja urheilukentältä. Polut pystyy kiertämään ilman kumisaappaita. Neulamäen kierrolta on yhteys Vuorilammen luoteispäässä olevalle nuotiopaikalle.
 


KOLMISOPPI-NEULAMÄKI LUONTOPOLKU

 

 

 

Luontopolun varrella voi nähdä metsälehmuksia
Kuva: Kari Jämsén

Luontopolun varrella voi nähdä metsälehmuksia


Kuva: Eila Pulkkinen

Neulamäen kalliolta näkyy kauas

KOLMISOPPI-NEULAMÄKI LUONTOPOLUT