Juankoski

Historiastaan ammentava taiteilijakaupunginosa.

Maataloudesta ja monipuolisesta teollisuudesta tunnettu Juankoski liittyi osaksi Kuopion kaupunkia vuoden 2017 alusta. Alueella on vajaa 5 000 asukasta. Juankosken teollinen historia alkaa jo vuodesta 1746 ja alueen teollinen toiminta jatkuu edelleen. Juankosken ruukkimiljöö on yksi Suomen laajimpia ja parhaiten säilyneitä ruukkialueita. Nähtävissä on useita tuotantorakennuksia ja myös useita 1800-luvulta on peräisin olevia asuinrakennuksia, vanhimpana ruukinkartano Patruunanmäellä. Teollisuus-, asuin- ja puistoalueineen ruukkimiljöö lähiympäristöineen Juankosken keskustaajamassa kertoo sekä ajallisista että yhteiskunnallisista kerrostumista.

Tahkon vesireitti ulottuu Kuopiosta Juankosken kautta Tahkolle ja aina Syvärin pohjoisosiin asti. Vesireitti avattiin liikenteelle vuonna 2002. Vuosien varrella vesireitti on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä kauneimmista vesimatkailureiteistä. Pisa on valtakunnallisesti arvokas maisema-alue. Komeita järvi- ja vaaramaisemia voi ihailla Pisan laen korkeimmalla kohdalla näkötornista. Vaaran huipulla voi tutustua myös kallioon hakattuihin Täyssinän rauhan yli 400 vuotta vanhoihin rajamerkkeihin. Alue sopii hyvin päiväretken kohteeksi.

Juankosken värikäs historia on ruokkinut asukkaidensa luovuutta ja Juankoski onkin tuottanut maailmalle runsaasti taiteilijoita,  mm. Eija Ahvo, Kaj Chydenius, Juice Leskinen, Veijo Pasanen (sirkuspelle Hermanni), Eero ”Safka” Pekkonen, Esko Hartikainen, Timi Lexikon sekä oopperalaulajat Sanna Matinniemi ja Vuokko Kekäläinen.

Juice eli paikkakunnalla lapsuus- ja nuoruusaikansa. Juicelle nimettiin oman tori 1980-luvulla ja vuonna 1995 pystytettiin torille näköispatsas.

Liikenneyhteydet


Juankoski-Riistavesi-Kuopio linja-autoliikenne, rautatieasema Kuopiossa (62 km), Kuopion lentoasema (45 km). Kuopion keskustaan on matkaa 62 km, Nilsiään 25 km ja Tahkolle 35 km. Vesistöä pitkin pääsee aina Suomenlahdelle saakka. Satamat Juankoskella ja Muuruvedellä.

Kuntakeskuksesta löytyvät mm. pankkipalvelut, asiamiesposti, päivittäistavarakauppa, pienrautakauppa, apteekki, ravintolat ja kahviot, bensa-asema, tilitoimistot, kukkakauppa / hautauspalvelu, parturi-kampaamot, taksit, pienkonehuolto, fysioterapia, kuntosali, optikko ja pitseria. Muuruvedellä on mm. luomu- ja lähiruokamyymälä ja Säyneisessä päivittäistavarakauppa.

Juankoskella, Muuruvedellä ja Säyneisissä on urheilukenttä, pururata, valaistu hiihtolatu ja jääkiekkokaukalo.  Hiihtolatuja on eri puolilla aluetta. Sisäliikuntatiloja koulukeskuksissa ja seurojen ja yritysten ylläpitämiä kuntosaleja Juankoskella ja Muuruvedellä, frisbeegolf-rata Juankoskella. Kirjasto- ja kirjastoautopalvelut toimivat Juankoskella.

Vapaita asuntotontteja on tarjolla Juankoskella, Muuruvedellä ja Säyneisissä.

Alueella toimivia yhdistyksiä


Lue lisää Juankosken palveluista, tapahtumista ja yhdistyksistä

Lisätietoa Muuruveden kyläyhdistyksestä ja Säyneisen kylätomikunnasta.