Tahkon alue


Tahkon alueen Nilsiässä muodostavat Tahkon mäki, sen eteläpuolella oleva Kinahmin mäkiselänne sekä Pisan vaara ja sen luonnonsuojelualueet Syvärin järven eteläpäässä. Alueella sijaitsee myös Huutavanholman 43 hehtaarin laajuinen lehtojensuojelualue. Se on helposti saavutettavissa oleva mutta vaikeakulkuinen alue.

Tahkon mäen kvartsikivikalliot muodostavat mahtavat mäet Syvärin rannalle. Mäeltä näkyvät Syvärinjärven selkävedet saarineen. Tahkon korkein huippu on Välimäki, joka kohoaa 314,5m korkeuteen. Retkeilyreitit kulkevat alempana rinteessä.

Alueella toimii ympärivuotisesti Tahkon matkailukeskus, joka sijaitsee Syvärijärvestä lähtevän Tahkolahden molemmilla rannoilla sekä Sääskiniemessä. Matkailukeskus mahdollistaa useiden eri liikuntalajien harrastamisen alueella.

Retkeilyreitit


Tahkon vaellusreitit kulkevat rinnealueen eteläpuolelta Huutavanholman lehtojensuojelualueen kautta Tahkovuoren huipulle. Patikointireittejä voi suunnitella yhdistelemällä tai pilkkomalla taipaleita.

Huutavanholman polku


Huutavanholman lehtojensuojelualueelle on lyhyt mutta vaativa kivikkoisuutensa ja juurakkoisuutensa vuoksi. Sen voi myös liittää osaksi Tahkon kiertoa. Polku ei sovellu maastopyöräilyyn eikä sauvakävelyyn.

Tahkon kierto


Tahkon kierto on noin 20 km pitkä vaihteleva, keskivaativa retkeilyreitti, joka kiertää koko Tahkovuoren komeissa maisemissa soveltuen niin kävelyyn kuin pyöräilyynkin. Reitti kulkee metsäteitä, metsäpolkuja ja latupohjia pitkin. Osalla reittiä voi tulla vastaan myös ratsukoita. Talvisin reitillä on hiihtolatuja ja moottorikelkkaväyliä.

Reitillä olevaa pienehköä tietä pitkin pääsee vanhan kaivoksen laavulle Rahasmäelle. Laavu on entisen kvartsiittilouhoksen pohjalle muodostuneen lammen lähellä noin 270 m korkeudessa Rahasmäen Korkea-aholla. Toinen taukopaikka reitillä on Hiekkoniemen kota, joka sijaitsee Tahkoselän rannan läheisyydessä.

Tahkon vesireitti


Tahkon vesireittiä pitkin pääsee Kuopion kautta Itämerelle saakka.

 

 

Kartat Kartat

retkikartta.fi- karttapalvelusta löytyy kuntien sekä Metsähallituksen retkeilypalveluja. Kartta toimii myös mobiililaitteissa.

Natura 2000 alue Natura 2000 alue