Virtaavien vesien Maaninka


Maaningan kirjoitettu historia ulottuu 1500-luvulle. Maaningalla toimi Ruotsin vallan aikaan Tavinsalmen kuninkaankartano, johon Kuopiokin kuului. Kirkkopitäjä perustettiin myöhemmin Kuopioon ja vähitellen myös maallinen valta siirtyi nykyiselle kuopionniemelle. Maaninka liittyi Kuopioon vuonna 2015.

Kuntakeskuksen miljöö on huollettu ja kaunis. Suomen suurimpiin kuuluva puukirkko kruunaa kyläraitin. Maaningan alueella asuu noin 4000 ihmistä. Perinteikäs Maatalouden tutkimuskeskus Halola toimii nykyisin nimellä Luonnonvarakeskus Maaninka. Halolassa tehdään myös kansainvälisen tason kotieläintuotannon tutkimusta.

Maaningan kasinolla Keskisaaressa pannaan jalalla koreasti kesäaikaan kaksi kertaa viikossa. Maaningan pellot ja rannat tarjoavat muuttolinnuille ruokaisat taukopaikat. Viannan ja Kinnulanlahden lintutornit täyttyvät kevät- ja syysmuuton aikaan bongareista ja retkeilijöistä.

Korkeakoski on Suomen korkein vapaana virtaava vesiputous. Kosken keväinen kuohu äitienpäivän seutuun on perheiden ja ryhmien vuosittainen retkikohde. Ahkiolahden kanavat sekä Ruokovirran kanava ovat rakennetun kulttuuriympäristön edustajia. Viannankoski on suosittu koskikalastuspaikka ja samalla yksi Saimaan vesistön vedenkorkeuden säännöstelykanava.  Kallansiltojen saneeraus avasi viehättävän ja omaleimaisen risteilyreitin myös suuremmille laivoille aina Iisalmeen saakka.

Liikenneyhteydet


Kuopion keskustaan on matkaa 50 km ja Tahkolle 65 km. Maaninka-Siilinjärvi-Kuopio linja-autoliikenne, rautatieasema Kuopiossa (50 km), Kuopion lentoasema (40 km).  Vesistöä pitkin pääsee aina Suomenlahdelle saakka. Satamat Maaningalla ja Tuovilanlahdessa.

Maaningan asiakaspalvelupisteessä huolehditaan yleisestä asiakaspalvelusta ja neuvonnasta. Asiakaspalvelupiste toimii Maaningantie 32.

Kuntakeskuksesta löytyvät mm. pankkipalvelut, asiamiesposti, matkahuolto, päivittäistavarakaupat, rautakauppa, apteekki, ravintolat ja kahviot, bensa-asema, tilitoimistot, kukkakauppa / hautauspalvelu, parturi-kampaamot ja fysioterapia.

Kirkonkylän keskustan urheilutalo tarjoaa nuorisotilat, ampumaradan sekä monipuoliset liikuntatilat. Sekä maastossa että jäällä ylläpidetään hiihtolatuja.

Vapaita tontteja Maaningan kirkonkylässä, Keskisaaressa ja Pihtisalmessa. Haettavana olevat tontit.

Alueella toimivia yhdistyksiä ja Maaningan kylät


Lisätietoa alueen toimijoista löydät Maaninka-verkkosivuilta.