Kuopio paljaana − Spencer Tunick toteuttaa uuden teoksensa heinäkuussa

Kuva: Spencer Tunick - Finland 9, 2002.

Heinäkuussa Kuopiossa toteutetaan uniikki teos, jossa ihmiset ja järvimaisema muodostavat vaikuttavan kokonaisuuden.

Kuopion järviluonto on kaupungin ehdoton vetovoimatekijä, joka kiehtoo myös maailmalla. Ympäröivä vesistö ja lukuisat saaret tarjoavat luontoelämyksiä läpi vuoden. Maisemat toimivat inspiraationa myös taiteen synnyttämiseen.

VB-valokuvakeskus tuo alastonmaisemistaan tunnetun newyorkilaisen taiteilijan Spencer Tunickin Suomeen toteuttamaan uuden teoksen. Tunick on dokumentoinut alastomia ihmisjoukkoja erilaisissa julkisissa ja luonnollisissa ympäristöissä jo vuodesta 1994. Hänen installaationsa ovat riisuneet tuhansia ihmisiä vaatteistaan ja muodostaneet siten uniikkeja teoksia. Suomessa Spencer on vieraillut aiemminkin, viimeksi vuonna 2002, kun hän toteutti installaation Helsingin kauppatorilla.

Tunick tarttuu erilaisiin tilaisuuksiin ja valitsee mieluusti kuvauslokaatioita intuitiolla. Kun häneltä tiedusteltiin kesänäyttelyn toteutusta Kuopion VB-valokuvakeskuksella, otti hän samalla selvää missä kaupunki sijaitsee. Taiteilijaa innostivat järvien ympäröivät maisemat ja vesistön lukemattomat saaret. Myös Suomen kesän valoisuus innosti toteuttamaan installaation Kuopiossa.

Paikalle toivotaan runsasta kahtasataa henkeä, niin paikallisia kuin kauempaa saapuvia. Helsingissä toteutettua installaatiota Tunick muistelee lämmöllä, ja hänen toiveenaan onkin, että parikymmentä vuotta sitten tapahtumaan Helsingissä osallistuneet matkustaisivat nyt Pohjois-Savoon toteuttamaan uudelleen taidetta hänen kanssaan. Tuleva installaatio toteutetaan lauantaina 15.7. säävarauksella. Huonon sään sattuessa toteutus siirretään seuraavalle päivälle. Jokainen toteutukseen osallistuja saa editiomäärältä rajatun vedoksen muistoksi tästä ainutlaatuisesta kokemuksesta. Lisätietoa ja ilmoittautuminen installaation osoitteessa KuopioTunick.com.

VB-valokuvakeskuksella avautui perjantaina 9.6. Tunickin valokuvanäyttely, jossa esitellään hänen aiempia teoksiaan. Näyttelyn aikana tullaan julkistamaan myös uusin, nimenomaan Kuopiossa syntynyt teos. Tulevaa tapahtumaa tukee Kuopion kaupunki.

VB-valokuvakeskus on toiminut Kuopiossa vuodesta 1987, ja se on Suomen ensimmäinen alueellinen valokuvakeskus. Keskuksen tehtävänä on edistää valokuvakulttuuria erityisesti Pohjois-Savossa ja Itä-Suomen alueella, mutta se toimii yhteistyöverkostojensa kautta myös valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.

Teksti: Saga Iinatti/Oodia Media, Kuopio-Tahko Kesäopas 2023