Kuopio kulkee kohti esteettömämpää kaupunkia

Kesäisessä ilmakuvassa Kuopion kaupunkia satamasta, taustalla Puijo.

Kuopiossa testataan uutta SWARCON pilottiprojektia, joka parantaa näkövammaisten jalankulkijoiden elämää ja tarjoaa näkövammaisten käyttämässä Blindsquare-mobiilisovelluksessa turvallisen ja itsenäisen suojateiden ylityksen. Kuopion kaupunki on osaltaan ollut mahdollistamassa testausta kaupunkialueella. Pilotti otettiin käyttöön joulukuussa 2024 Asemakadun – Käsityökadun risteyksessä, rautatieaseman vieressä.

Mobiilisovellus kertoo liikennevalon tilatiedon ja kertoo sen vaihtumisesta reaaliaikaisesti, pyytää automaattisesti vihreää valoa sisäänrakennetulla virtuaalisella painonappitoiminnolla ja pyytää pidennetyn vihreän vaiheen suojatiellä varmistaen turvallisemman ja itsenäisemmän liikkumisen. Ilman sovellusta käyttäjien tulee painaa nappia saadakseen vihreän valon.

Pilottiristeys edustaa merkittävää edistysaskelta kohti esteetöntä liikkumista yhdistämällä edistyksellistä liikenneteknologiaa näkövammaisten itsenäisyyden ja turvallisuuden tunteen parantamiseksi, kertoo SWARCO. Järjestelmää on kehitetty yhteistyössä Suomen Näkövammaistenliiton kanssa.

Käyttökokemuksien lisääntyessä Kuopion kaupunki tarkastelee, olisiko järjestelmä laajennettavissa toimimaan myös muissa risteyksissä kaupunkialueella. Ensimmäisten kokemusten perusteella voidaan jo kuitenkin todeta, että ratkaisun tietyistä ominaisuuksista voisi olla hyötyä myös esimerkiksi pyörätuolilla liikkuville henkilöille.

Miten ratkaisu toimii?

Pilottiristeyksen liikennevalot on integroitu näkövammaisten laajasti käyttämän BlindSquare-sovelluksen kanssa, luoden saumattoman ja esteettömämmän liikkumiskokemuksen näkövammaiselle:

  • Virtuaalinen painonappi: Näkövammaiset voivat tehdä virtuaalisen painonappipyynnön sovelluksessa lähestyessään risteystä.
  • Reaaliaikainen liikennevalotieto: Sovellus kertoo käyttäjälle liikennevalojen nykyisen tilan ja ilmoittaa käyttäjällä, kun sen tila muuttuu.
  • Pidennetty vihreä: Kun näkövammainen henkilö tunnistetaan risteyksessä sovelluksen avulla järjestelmä pidentää automaattisesti ylitysaikaa.

Pilottiristeystä testannut näkövammainen käyttäjä kuvailee ratkaisun käyttöä ja sen tuomaa lisäarvoa näin:

“Erityisesti keskustassa melu peittää usein liikennevalojen painonappien äänen, mikä vaikeuttaa turvallisen ylittämishetken tunnistamista. Opaskoira ei tunnista vihreää valoa, eikä kaikissa risteyksissä ole koputusääntä. Myös huonot tieolosuhteet hidastavat liikkumista, etenkin ilman opaskoiraa. Minulle ratkaisu oli helpotus – selkeä sovelluksen tarjoama ääniopastus kertoo, milloin on turvallista ylittää. Tämän lisäksi kerkesin ylittämään risteyksen turvallisesti omalla liikkumisnopeudellani. Ratkaisun takia minun ei tarvitse arvailla tulkitsinko ympäristön äänisignaalit oikein. Minun ei tarvitse etsiä painonappia pylväästä tai miettiä, onko risteyksessä sitä ylipäätänsä. Sovellus toimii myös älykellossa, mikä tekee ratkaisun käytöstä vielä käyttäjäystävällisempää, ja näen ratkaisussa suuria etuja myös esimerkiksi pyörätuolia käyttäville, jotka eivät aina pääse painonapin luokse johtuen esimerkiksi sen edessä olevasta esteestä.”

Blindsquare-sovellus on maksullinen ja se on ladattavissa tällä hetkellä vain Applen puhelimille AppStoresta.