Martti Ahtisaaren koulu-uhkaus – kaupunki järjestää keskusteluapua

Itä-Suomen poliisi sai torstaina aamupäivällä 22.5.2025 ilmoituksen Martti Ahtisaaren kouluun kohdistuvasta uhkauksesta Kuopion Saaristokaupungissa. Poliisi oli paikalla usean partion voimin turvaamassa tilannetta ja selvittämässä uhkauksen todenperäisyyttä. Poliisi eristi alueen ja tilanne pysyi rauhallisena.
Perätön uhkaus – keskusteluapua tarjolla
Poliisi on saanut selville koulu-uhkauksen tehneen henkilön. Uhkaussoiton koululle oli tehnyt alaikäinen poika ja uhkaus oli perätön. Epäilty ei ole koulun oppilas. Poliisi tutkii tapausta perättömänä vaarailmoituksena.
Koulupäivä jatkui Martti Ahtisaaren koululla normaalisti tilanteen selvittyä. Kuopion kaupunki järjestää yhdessä Pohjois-Savon hyvinvointialueen kanssa koululle keskusteluapua tehostetusti.
Koulu tiedotti Wilman kautta vanhempia tilanteesta, ja ohjeisti heitä tilanteeseen liittyen. Koulun yhteydessä sijaitseva Lehtoniemen päiväkoti eristettiin myös, vaikka uhkaus ei koskenut päiväkotia. Päiväkodin lasten vanhempia tiedotettiin päiväkodilla käytössä olevan sovelluksen kautta.
Tapahtunut mietityttää – asiaa on tärkeää käsitellä
Tapahtunut luonnollisesti mietityttää ja puhututtaa lapsia ja nuoria koko Kuopion alueella. Tässä tilanteessa on tärkeää, että me kaikki aikuiset sekä koulussa että kotona olemme lasten ja nuorten tukena, ja omalta osaltamme vahvistamme heidän omaa turvallisuudentunnettaan. Seuraavista vinkeistä voisi olla apua tilanteen käsittelyyn kotona:
- Anna lapselle rauhallisesti oikeaa tietoa. Lapsen kanssa voi olla hyvä jutella, miksi aihetta ei kannata liiaksi somessa puida (tämä lisää herkästi lapsen tunnetta välittömästä vaaran uhasta).
- Huolehdi lapsen arjen turvallisesta jatkumisesta ja arkirutiineista.
- Jos lapsi haluaa puhua aiheesta, ole läsnä häntä varten ja ole avoin lapsen kysymyksille.
- Juttele kun hän sitä haluaa, mutta älä odota juttutuokioista pitkiä.
- Vahvista lapsen turvallisuuden tunnetta tässä ja nyt. Voit kertoa, että vaikka tilanne voi tuntua pelottavalta tai järkyttävältäkin, ei meillä ole mitään hätää.
- Ole valmis pohtimaan lapsen kanssa vaikeitakin asioita, vaikka et itsekään olisi varma vastauksistasi.
- Anna tilaa vaihtelevalle tunneilmaisulle ja sille, että tunneilmaisut voivat välillä olla yllättäviäkin
- Salli onnettomuus ja uhkausleikit (muun muassa kuoleminen, onnettomuudet), mutta auta lasta löytämään lohduttava ratkaisu leikkiin.
- Pelottavat/järkyttävät tapahtumat saattavat nostaa mieleen mahdollisia aiempia kriisikokemuksia.
Lisätietoa löytyy:
- Näin autat lasta tai nuorta kriisitilanteessa – Punainen Risti
- https://www.pelastakaalapset.fi/ajankohtaista/kriisitilanteen-kohtaaminen/
- Äkillinen järkyttävä tapahtuma – MIELI ry
Opiskeluhuollon terveydenhoitajaan, kuraattoriin tai psykologiin voi olla matalalla kynnyksellä yhteydessä, jos oppilas kokee tarvetta keskustella ammattilaisen kanssa.
Lisäksi tukea on saatavilla:
Sekasin247 | Sekasin-chat // sekasin247.fi (nuorille ma-pe klo 9-24, la-su klo 15-24)
Apuu – aikuinen auttaa (7-15-vuotiaille joka päivä klo 9-22)
VanhemmuudenApuu – Tukea ja asiantuntija-apua vanhemmille (joka päivä klo 17-22)