Pohjoismaiset ystävyyskaupungit vierailivat juhlavuottaan viettävässä Kuopiossa

Kesäkuun alkupuolella Kuopion kaupunki sai vieraakseen viiden hengen delegaation kustakin pohjoismaisesta ystävyyskaupungistaan: Bodøstä Norjasta, Jönköpingistä Ruotsista ja Svendborgista Tanskasta. Vierailun keskeisiä teemoja olivat kokonaisturvallisuus, sekä pohjoismainen yhteistyö ja elinkeinoelämä, Kuopion 250-vuotisjuhlavuotta unohtamatta.
Kuopion kansainvälinen yhteistyö Norjan, Ruotsin ja Tanskan kanssa on kestänyt jo yli 70 vuotta. Yhteistyön tavoitteena on nostaa pohjoismaisen yhdenvertaisen ja tasa-arvoisen yhteiskunnan merkitystä globaalilla tasolla. Yhteistyön kiintopisteinä ovat lasten ja nuorten hyvinvointi ja osallisuus, elinkeinoelämä ja osaaminen sekä kulttuuri ja vapaa-aika.
Yritysvierailuja puolustusvoimain lippujuhlan päivän juhlallisuuksien ohella
Kuopiolla oli ilo saada kesäkuun ensimmäisellä viikolla vieraaksi Bodøstä delegaatio, joka koostui Bodøn kunnan, Business Forumin ja BRUS:n edustajista. Vierailuohjelma sisälsi yritystapaamisia paikallisissa yrityksissä sekä vierailun ajankohdalle osuvan puolustusvoimain lippujuhlan päivän paraatin, jota vieraat pääsivät seuraamaan muiden lippujuhlan päivän juhlallisuuksien ohella.
Yritysvierailuissa painopisteinä olivat yhteistyön kehittäminen ja alueen innovaatiopotentiaalin korostaminen. Delegaatio pääsi tutustumaan seuraaviin paikallisiin yrityksiin: Taiga Concept, Biobros, Lightning Chart, POK Group, SUNS Oy ja KT- Shelter. Osana yrityspainotteista ohjelmaa olivat myös tapaamiset elinkeinojohtaja Jukka Pitkäsen sekä ELY-keskuksen Team Finlandin edustajien kanssa. Tapaamiset tarjosivat oivalluksia Pohjois-Savon dynaamisista yritysekosysteemeistä.

Bodøn kaupunginjohtaja Odd Emil Ingebrigtsenin mukaan vierailu oli inspiroiva.
“Olen toiveikas, että vierailu johtaa sekä yritysten, että kaupunkien entistä tiiviimpään yhteistyöhön tulevaisuudessa.”
Innokaupunkien ja Pohjoismaisten ystävyyskaupunkien kohtaaminen
Innokaupungeilla tarkoitetaan kaikkia suomalaisia yliopisto- ja yliopistokeskuskaupunkeja, joiden kanssa valtio on sopinut julkisen ja yksityisen TKI-rahoituksen kohdentamisesta globaalisti kilpailukykyisten ekosysteemien vahvistamiseksi. Kuopion sopimuksen kärkiteemoja ovat terveys- ja hyvinvointiteknologia, vesiosaaminen sekä kokonaisturvallisuus. Innokaupunkien edustajat sekä Uudistuva ja Osaava Suomi-seurantakomitean edustajat vierailivat Kuopiossa samaan aikaan Ruotsin Jönköpingin ja Tanskan Svendborgin delegaatioiden kanssa. Kuopiolla oli ilo saada Innokaupungit osaksi Jönköpingin ja Svendborgin vierailuohjelmaa, mikä mahdollisti keskustelun yhteisten teemojen äärellä.

Kulttuuria ja kokonaisturvallisuutta
Delegaatiot pääsivät vierailemaan muun ohjelmasisällön ohella Karjalan lennostossa ja Taidemuseo KUMMAssa, jossa esillä oli Maaginen-näyttely.
”Korkean tason edustuksesta koostuvat delegaatiot olivat vaikuttuneita siitä, kuinka vakavasti Suomessa suhtaudutaan turvallisuusasioihin”, kommentoi vieraiden kanssa Karjalan lennostossa mukana ollut vanhempi asiantuntija Asko Muhonen.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan jäsen Rasmus Feldingbjerg Drabe avasi päivän aikana muodostuneita ajatuksiaan:
”Oli suuri kontrasti vierailla ensin lennostossa, jossa meille esiteltiin kalustoa ja puhuttiin maanpuolustuksesta. Lennostosta siirryimme suoraan taidemuseoon. Nämä peräkkäiset vierailut osoittivat, että meidän on suojeltava ympärillämme olevaa kauneutta ja seistävä yhteisenä rintamana. Jokaisella meistä on jotain suojelemisen arvoista, ja tämä vierailu Kuopiossa konkretisoi sen meille. Kokonaisturvallisuus ja varautuminen eivät ole sotaa ja ihmishenkien uhraamista, vaan huolehtimista toinen toisistamme. ”
Ruotsin ja Tanskan vierailuohjelma sisälsi myös kokonaisturvallisuuteen liittyviä työpajoja. Kuopion kaupungin kehittämisasiantuntija Irma Savolainen kertoo, että työpajoissa pohdittiin yhdessä kaupungin, Savonia-ammattikorkeakoulun ja ystävyyskaupunkien kanssa konkreettisia yhteistyökuvioita, joilla voitaisiin parantaa kokonaisturvallisuutta.

Jaettavana yhteinen arvopohja
Vierailut vahvistivat puolin ja toisin tunnetta yhteenkuuluvuudesta ja ystävyydestä, sekä synnyttivät ideoita yhteisestä tulevaisuudesta. Kuopion kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen iloitsi vierailujen annista.
”Pohjoismaisten ystävyyskaupunkien vierailulla korostui entisestään ajatus siitä, kuinka paljon yhteistä arvopohjaa meillä on jaettavaksi. Yhteinen ja yhdenvertainen, tasa-arvoinen pohjoismainen yhteiskunta on vaalimisen arvoinen. Vierailukohteissa ja keskusteluissa korostui tämänhetkinen geopoliittinen todellisuus, yhteiset tavoitteet kaupunkiemme asukkaiden hyvinvoinnin edistämisessä, kokonaisturvallisuuden näkökulma sekä kulttuurin ja urheilun rooli yhteisön liimana. Yhteistyö on vakaalla pohjalla ja sen tulevaisuus näyttäytyy entistä merkityksellisempänä. Yhteisiä hankeaihioita edistetään ja seuraava tapaaminen on vuonna 2026 Svendborgissa Tanskassa.”

”Finland in a box”
Luonto antoi parastaan molempien vierailuiden aikana, kun poikkeuksellisen viileän kevään jälkeen kukkaloisto oli ylimmillään ja kaikkialla kauniin vihreää. Mistä vieraat pitivät erityisesti Kuopiossa?
”Kuopiossa kiteytyy suomalaisuus ja Suomi kokonaisuudessaan. Kuopio on kuin Suomi pakattuna pieneen laatikkoon. Tänne toivon pääseväni uudelleen tulevaisuudessa”, kommentoi turvallisuusyksikön kriiseihin varautumisen koordinaattori Patrik Nyman Jönköpingin delegaatiosta.
Molempien vierailuiden kohokohtia olivat myös mahdollisuus saunoa ja pulahtaa uimaan tyyneen Kallaveteen. Tärkeiden teemojen ja yhteisten tavoitteiden ohella vierailijoille onnistuttiin välittämään elon paloa, ilon virtaa ja olon vapautta.
—
Teksti: Emma Oksanen / Kuopion kaupunki
Kuvat: Annika Parkkonen ja Emma Oksanen / Kuopion kaupunki