Hyviä uutisia koulusta: Oppilaiden makuun – Servican toiveruokavuosi tuo lempiruuat ruokalistalle

Kouluruoka on enemmän kuin lämmin ateria, se on osa päivittäistä hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. Kun lautaselta löytyy jotakin tuttua ja toivottua, voi ruokailuhetki olla monelle oppilaalle päivän kohokohta.
Pohjois-Savossa tätä iloa on haluttu lisätä entisestään, kun Servica on tuonut koulujen ruokalistoille mukaan lasten ja nuorten toiveita Toiveruokavuosi 2025 -teemalla.
Toiveruokavuoden taustalla on ajatus siitä, että kouluruoka maistuu parhaiten, kun oppilaiden toiveet on otettu huomioon. Ruokalistoja on suunniteltu ravitsemussuositusten ja kunnallisten palvelusopimusten mukaisesti, mutta nyt entistä enemmän myös oppilaiden omien makujen ja toiveiden pohjalta.
– Idea syntyi Mitä tänään syötäisiin -kyselystä, johon vastasi lapsia ja nuoria eri puolilta Pohjois-Savoa. Lisäksi hyödynsimme ruokalistaa suunnitellessamme asiakaspalautteita, keittiöhenkilökunnan välittämiä päiväkotien ja alakoululaisten toiveita sekä makuraatien suosikkeja, kertoo Servican suunnittelija Jonna Parviainen.
Myös koulun henkilökunta on huomannut muutoksen ruokalistassa.
– Oppilaat arvostavat sitä, että heidän mielipiteitään kuunnellaan, sanoo Minna Canthin koulun opettaja Pauno Lötjönen.
Toiveruokia löytyy ruokalistalta joka viikko. Ne on merkitty helposti tunnistettavilla “toiveruoka”– ja “makuraadin hitti” -symboleilla. Toiveissa on noussut esiin niin klassikoita kuin maailmalta vaikutteita saaneita makuja.
– Ruokalistalla toiveruokina ovat tällä hetkellä esimerkiksi makaronilaatikko, broilerinugetit, kalakeitto, jauhelihakastike, tortillat ja broileria tikka masala, luettelee Parviainen.
Oppilaiden toiveet eivät ole vain piristäneet ruokalistoja, vaan myös kehittäneet niitä. Kasvisruokia on jaettu tasaisemmin eri päiville, ja kokonaisuuksia on muokattu tasapainoisemmiksi. Myös suhtautuminen kouluruokaan on saanut positiivista nostetta.
Rajalan koulun 6. luokkalainen Tilda on huomannut toiveruokailusta kertovat tarrat koulun ruokalassa, ja aiheesta on ollut myös puhetta oppilaskunnassa.
–Tänään meillä oli toiveruokapäivä ja ruokana oli pyörykkäkimara, liha- ja vegepullia sekä pinaatti-raejuustonappeja. Otin kaikkia maksimit!, Tilda kertoo.
– Uusi ruokalista on otettu ilolla vastaan. On tärkeää, että ruoka maistuu – silloin sitä myös syödään. Kun lapset ja nuoret pääsevät vaikuttamaan, kouluruoka tuntuu enemmän omalta, Parviainen toteaa.
Yhteistyö koulujen ja ruokapalveluiden välillä on ollut tiivistä. Makuraateja järjestetään säännöllisesti, ja niiden kautta oppilaat pääsevät maistelemaan uusia ideoita ja vaikuttamaan tuleviin ruokiin. Ravitsemustyöryhmissä taas kehitetään ruokalistoja laajemmin yhdessä eri alojen asiantuntijoiden kanssa.
***
Hyviä uutisia koulusta -juttusarjassa kurkistetaan Kuopion koulujen arkeen ja tuodaan esiin pieniä ja suuria hyviä asioita – oppimista, kohtaamisia ja oivalluksia. Sarja kertoo, mitä kaikkea kouluissa tapahtuu, sekä kuinka monipuolista ja merkityksellistä koulunarki on.