Ilmastonmuutos ja kaupungin päästöt

Aurinkolasku näkyy puiden läpi, voimalaitoksen piipuista nousee höyryä.

Ilmastonmuutos näkyy myös Kuopiossa. Muuttuva ilmasto lisää terveyshaittoja, kuten lämpörasitusta. Sään ääri-ilmiöt lisäävät rakennuksiin, teihin ja muuhun ympäristöön kohdistuvaa kuormitusta.  

Ilmastonmuutoksen sopeutumisen toimilla varaudutaan riskeihin ja ennaltaehkäistään muutoksesta syntyviä haittoja. Ilmastonmuutosta hillitään päästöjä vähentämällä. Hiilineutraalius edellyttää muutoksia energiantuotantoon, teollisuuteen, liikenteeseen, asumiseen ja kulutukseen. 

Kuopion päästövähennystavoitteet

Kuopion tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Kasvihuonekaasupäästöjä tulee pudottaa vähintään 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. 

Päästöt ilmoitetaan hiilidioksidiekvivalenttina (CO2-ekv.), joka kuvaa eri kasvihuonekaasujen ilmastoa lämmittävää vaikutusta. Hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseksi vähennettävä päästömäärä on 542 kt CO2-ekv. ilman teollisuutta. Teollisuus mukaan luettuna vähennettävä päästömäärä on 663 kt CO2-ekv. Kaupunkiorganisaation omien päästövähennysten osuudeksi on arvioitu 173 kt CO2-ekv. 

Lisäksi tavoitteena on, että kulutusperäinen hiilijalanjälki saadaan puolitettua vuoteen 2030 mennessä vuoden 2005 tasosta. 

Kuopion kasvihuonekaasupäästöt vuoteen 2023 ja päästövähennystavoite vuoteen 2030.

Kuva: Kuopion kasvihuonekaasupäästöt vuosilta 2006–2023 sisältäen teollisuuden päästöt sekä päästövähennystavoitteen mukainen päästövähennystarve vuoteen 2030 saakka. Lähde: Kuopion CO2-raportti 2025 / Sitowise.

Ilmastonmuutosta kiihdyttävien päästöjen seuranta

Kaupunki seuraa kasvihuonekaasupäästöjä vuosittain julkaistavan alueellisten päästöjen eli CO2-raportin sekä kulutusperusperusteisen päästölaskennan avulla.  

Päästökehitystä seuraamalla kaupunki saa tietoa ilmastotoimenpiteiden vaikuttavuudesta. Seuranta auttaa toimenpiteiden suunnittelussa, resurssien kohdentamisessa sekä ilmastotyön viestinnässä. 

Kuopion kaupungin merkittävimmät kasvihuonekaasupäästöt löytyvät myös viikoittaisesta päästökuvaajasta. 

Ohita upote
Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet nähdäksesi tämän sisällön.

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja sen hillintä 

Ilmastonmuutos tuo mukanaan sään muutoksia sekä pidempiaikaisia muutoksia ilmasto-olosuhteisiin. Muutokset vaikuttavat laajasti luontoon, rakennettuun ympäristöön, ihmisiin ja yhteiskuntaan. Sopeutumisella pyritään ehkäisemään tai lieventämään ilmaston vaihtelevuudesta ja muutoksesta aiheutuvia kielteisiä vaikutuksia ja hyötymään myönteisistä seurauksista. 

Maankäytön ja infrastruktuurin suunnittelulla voidaan vaikuttaa yhdyskuntien haavoittuvuuteen pitkällä aikavälillä. Ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen toimenpiteissä on huomioitava myös luonnon monimuotoisuuden turvaaminen. 

Lisääntyvät rankkasateet nostavat hulevesitulvien riskiä etenkin kaupunkiympäristössä. Tämä on huomioitava entistä paremmin hulevesien hallintaratkaisuissa riittävällä luonnonmukaisella imeyttämisellä ja hulevesiverkostolla. 

Ilmaston lämmetessä myös ilmankosteus kasvaa. Kosteus voi lisätä rakennusten homeongelmia ja laskea rakennusten käyttöikää. Lisääntyvät viistosateet aiheuttavat riskin rakenteille. Kosteuden kertymistä rakenteisiin tulee ehkäistä ja huolehtia rakenteiden riittävästä kuivumisesta. 

Pohjois-Savossa on tunnistettu alueelle kohdistuvia merkittävimpiä sää- ja ilmastoriskejä. Pohjois-Savon kunnille on laadittu riskikortit, joissa riskejä ja tarvittavia toimenpiteitä on tunnistettu kuntatasolla. Lue lisää: Ilmastonmuutoksen riskianalyysit – Pohjois-Savo

Ilmastonmuutosta ei voida enää kokonaan torjua, mutta sen kehitystä on mahdollista hillitä. Jokainen voi vähentää kulutusta ja päästöjä omilla valinnoillaan ja hillitä osaltaan ilmastonmuutosta.

Vinkkejä ilmastoviisaaseen elämään Kuopiossa
Viksua elämää
Viksu Kuopio -ohjelma
Tutustu ohjelmaan

Lisätietoja

Mari Turunen

ympäristöasiantuntija