Monenlaisia puita ja pensaita


Ranta-Toivalan edustalla sijaitsevassa Karhonsaaressa voi tutustua lähes sataan erilaiseen puuhun ja pensaaseen. Vanhimmat puuistutukset ovat peräisin 1900-luvun ensimmäisiltä vuosikymmeniltä. Puulajipuiston lisäksi Karhonsaaresta löytyy muistoja Pohjois-Savon ensimmäisestä höyrysahasta. Pohjoisosan huvilat kertovat ajasta, jolloin saarta käytettiin metsäyhtiön henkilökunnan kesänviettopaikkana.

Puulajipuistoa ja sen istutuksia esitellään parin kilometrin mittaisella luontopolulla, jonka kiertämisen voi aloittaa sekä pohjois- että etelärannalla olevilta opastuspisteiltä. Polun varressa esitellään niin tavallisia kuin vähän harvinaisempiakin puita ja pensaita. Yksi puulajipuiston helmistä on juhannuksen tienoilla kukkiva alppiruusu. Varsin komeita ovat myös jättimäiset lehtikuuset ja upeat tuijat. Luontopolun pystyy kulkemaan ilman kumisaappaita.

Karhonsaaren länsiosassa on lisäksi merkitty polku, Karhonkierto, joka kiertää EU:n Natura-verkostoon kuuluvien luonnonsuojelualueiden kautta.  Saaren etelärannalla on retkeilijöille tarkoitettu laavu ja nuotiopaikka. Pohjoisrannalla olevat huvilat ja niiden pihapiirit ovat Savo-Karjalan luontopiirin omistuksessa.

Karhonsaari on venematkan päässä. Pienemmillä veneillä saareen voi rantautua etelärannan laavun kohdalle. Isompia veneitä varten on pohjoisrannalla huviloiden kohdalla laituri. Retkeilijöiden käytettävissä on Ranta-Toivalantien päässä soutuvene, joka on maksutta lainattavissa.

Karhonsaari Karhonsaari

Natura 2000-alue Natura 2000-alue

Linkkejä muualle Linkkejä muualle

Karhonsaaressa kävijöille Karhonsaaressa kävijöille

Karhonsaaressa kävijät voivat lainata soutuvenettä (kesäkautena) kaupungin valtuustotalon asiakaspalvelusta:

Valtuustotalo
Suokatu 42
0800 918 511 (ilmaislinja)

Kaupunkiympäristön asiakaspalvelu

Jos haluat veneen tietyksi päiväksi, varaus on syytä tehdä etukäteen. Veneeseen mahtuu kolme henkilöä. Asiakaspalvelusta saa lainaksi myös pelastusliivit (3 kpl).