Keskusta


Kuopion kävelykeskusta kauppatorin ympärillä on kaupungin sydän.  Ruotsi−Suomen kuningas Kustaa III antoi vuonna 1775 määräyksen Kuopion kaupungin perustamisesta. Kaupungissa oli silloin asukkaita noin 500. Nyt ydinkeskustan asukkaita on runsaat 13 400. Perustamisvaiheessa syntynyt ruutukaava on säilytetty ja rännikatuverkosto palvelee Suomen laajimpana kaupunkikeskustan kävelyalueena.

Keskustan asuntokanta koostuu pääosin kerrostaloista ja väestön ikärakenne on kaksijakoinen. Keskustan alueella on paljon senioritalouksia, mutta toisaalta alueella asuu paljon nuoria opiskelijoita sekä työssäkäyvien sinkkutalouksia.

Alueen monipuolista palveluvarustusta voi kuvata sanonnalla "siellä on kaikki!".  Myös lähes kaikki Kuopion seudun ylialueelliset ja ylikunnalliset palvelut ovat sijoittuneet keskustaan tai sen lähitienoille. Kaupungin keskustan yritysten, asukkaiden ja kaupungin yhteistyöelimenä toimii Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry. Keskustassa ja sen tuntumassa satamassa järjestetään Kuopion suurimmat tapahtumat, mm. Kuopio Tanssii ja Soi, Kuopio Ice Marathon, RockCock, Kuopio Triathlon ja Viinijuhlat.

Keskustan ääreltä löytyvät kaikki merkittävät kulttuuri- ja liikuntapalvelut, joista huomattavimpia ovat musiikkikeskus, kaupunginteatteri, lukuisat museot ja elokuvateatterit sekä jäähalli, uimahalli ja keilahalli. Lenkkipolkuja löytyy jo 500 metrin päästä Kuopion kuuluisasta torista ja urheilukenttiä on yhtä lähellä. Kuntosaleja ja muita sisäliikuntapalveluita löytyy keskustan alueelta riittämiin ja urheilumahdollisuudet kruunaa puolentoista kilometrin etäisyydellä torista sijaitseva monipuolinen Kuopio-halli.

Väinölänniemen puistomainen ulkoilualue uimarantoineen, tenniskenttineen ja beachvolley-kenttineen on päiväkävelijän ja kuntolenkkeilijän unelma, eikä myöskään Puijo sijaitse kovin kaukana. Väinölänniemellä on myös avantouimala. Kasvien ystävä löytää kauniit istutukset Valkeisenlammen ympäriltä, Snellmanin puistosta ja Hapelähteen lähiliikunta-alueelta.

Torin ja kauppahallin alle valmistuneen kauppakäytävän myötä keskustan palvelujen saavutettavuus oon parantunut entisestään. Talviaikaan kaikki ostokset voi tehdä torin alustan pysäköintihalliin liittyvän käytäväverkoston ympärillä sijaitsevissa sisätiloissa.

Asukastoimintaa järjestää mm. Kanta-Kuopion seura ry