Lukiokoulutus

Kuopiossa on kuusi päivälukiota: Juankosken lukio, Kallaveden lukio, Kuopion klassillinen lukio, Kuopion Lyseon lukio, Kuopion Taidelukio LUMIT ja Nilsiän lukio. Kuopiossa on myös aikuislukio.

Kaikissa Kuopion lukioissa voit suorittaa samat lukion oppimäärän ja ylioppilastutkintoon liittyvät opinnot. Lisäksi lukioilla on paljon koulukohtaisia soveltavia kursseja, joita voit valita myös yli lukiorajojen. Lukio-opintoihin voi yhdistää myös korkeakouluopintoja ja ammatillisia opintoja.

Lisätietoa lukio-opiskelusta Kuopiossa ja lukioon hakemisesta löydät https://haelukioon.fi/ -verkkosivustolta.

Tutkintoon valmentava koulutus (TUVA)

Mikä on Kuopion kaupungin TUVA-koulutus?
TUVA eli tutkintokoulutukseen valmentava koulutus vahvistaa nuoren opiskeluvalmiuksia, arjen taitoja ja elämänhallintaa. TUVA-koulutus kehittää nuoren opiskelu- ja urasuunnittelutaitoja. TUVA-koulutuksen tarkoitus on antaa riittävät valmiudet opiskella toisella asteella.

Kenelle TUVA sopii?

 • Tarvitset lisäaikaa jatko-opintojen suunnitteluun.
 • Haluat vahvistaa perustaitoja tai korottaa peruskoulun arvosanoja.
 • Haluat vahvistaa suomen kielen taitoasi.
 • Tarvitset tukea arjen asioiden hoitamiseen ja elämänhallintaan.
 • Vahvistaa valmiuksiasi opiskella toisen asteen koulutuksessa.

Mitä TUVA:ssa opiskellaan?
Kesto: 1 vuosi (38 vk)
TUVA on mahdollisuus suorittaa myös pienryhmässä

Pakolliset opinnot: Opiskelu- ja urasuunnittelutaidot

Valinnaiset opinnot (vähintään kaksi koulutuksen osaa):

 • Perustaitojen vahvistamien
 • Lukiokoulutuksen opinnot ja niihin valmentautuminen
 • Ammatillisen koulutuksen opinnot ja niihin valmentautuminen
 • Työelämätaidot ja työelämässä tapahtuva oppiminen
 • Arjen taidot ja yhteiskunnallinen osallisuus
 • Muut valinnaiset opinnot

Missä TUVA on?
Kuopion kaupungin TUVA-koulutuksen järjestää Kuopion aikuislukio yhteistyössä Minna Canthin koulun kanssa. Opetus on päiväopetusta. Työelämäjaksot järjestetään työpaikoilla ja lukion sekä ammatillisen koulutuksen jaksot yhteistyöoppilaitoksissa Kuopion seudulla.

Yhteyshenkilöt: 
Ensio Vatanen, 044 718 4522, ensio.vatanen(at)kuopio.fi
Jani Turunen, 044 718 4621, jani.turunen(at)kuopio.fi
 

Ajankohtaista

Kuopion kaupungin Nuorisopalvelut ja Kuopion taidemuseo järjestävät School’s Out -tapahtuman la 4.6. koulujen päättymisen kunniaksi

Koulujen päättymisen kunniaksi Kuopion kaupungin Nuorisopalvelut ja Kuopion taidemuseo yhteistyössä järjestävät School’s Out -tapahtuman lauantaina 4.6.2022. Kuopion kaupungin Nuorisopalvelut ja Kuopion taidemuseo ovat juhlinnassa mukana ja tarjoavat nuorille taidetta, musiikkia, esiintyjiä ja mahdollisuuden yhdessäoloon. School's Out tapahtuma alkaa Taidemuseolla klo 15 ja jatkuu Kulttuuriareena 44:lla klo 17 alkaen.
Lue lisääTietojaKuopion kaupungin Nuorisopalvelut ja Kuopion taidemuseo järjestävät School’s Out -tapahtuman la 4.6. koulujen päättymisen kunniaksi »

Kuopion museon Menneisyyden jäljillä -kesäleirit nyt täällä!

Kuopion museon kesäleirillä lähdetään tutkimusmatkalle satojen ja tuhansien vuosien päähän menneisyyteen. Leirin aikana tutustutaan tutkimisen ja tekemisen kautta siihen, millaisista johtolangoista esimerkiksi arkeologit tai paleontologit kokoavat kuvaa maailmasta, jota ei enää ole. Leirit ovat neljäpäiväisiä ja niitä järjestetään kaksi: ti 7.6. – pe 10.6. ja ti 14.6. – pe 17.6.
Lue lisääTietojaKuopion museon Menneisyyden jäljillä -kesäleirit nyt täällä! »

Puijolan vastaanottokeskus avasi päivystyspuhelimen ukrainalaisille

Kuopion Setlementti Puijola avasi vastaanottokeskuksen Haapaniemenkadulle 1.4.2022. Toiminta keskuksessa on edennyt suunnitelmien mukaisesti. Puijolan vastaanottokeskukseen on tähän mennessä rekisteröity noin 450 sotaa paennutta ja turvaa hakevaa ukrainalaista. Asiakaspalvelun parantamiseksi ja toiminnan kehittämiseksi Puijola on avannut vastaanottokeskuksen päivystysnumeron, josta saa tietoa keskuksen toiminnasta ja sen tarjoamista palveluista.
Lue lisääTietojaPuijolan vastaanottokeskus avasi päivystyspuhelimen ukrainalaisille »

Lakko vaikuttaa Kuopion kaupungin palveluihin 29.–30.3.2022

Jytyn ja JHL:n lakko 29.–30.3.22 vaikuttaa toteutuessaan Kuopion kaupungin palveluihin monin tavoin. Lakon aikana useat kaupungin palvelut toimivat rajoitetusti. Lakko on rajattu siten, että se ei koske tehtäviä, joiden tekemättä jättäminen voisi aiheuttaa vaaraa kansalaisten hengelle, terveydelle, turvallisuudelle tai omaisuudelle. Lakon vaikutukset kohdistuvat muun muassa perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen sekä joihinkin terveydenhuollon palveluihin ja sosiaalipalveluihin. Myös hyvinvoinnin edistämisen palveluissa tulee olemaan rajoituksia ja katkoksia.
Lue lisääTietojaLakko vaikuttaa Kuopion kaupungin palveluihin 29.–30.3.2022 »

Yhteystiedot Yhteystiedot

Lukio-opetuspäällikkö

Jukka Sormunen
044 718 4040

Hallintosihteeri
044 718 4025

etunimi.sukunimi(at)kuopio.fi
kirjaamo.kasvujaoppiminen(at)kuopio.fi

http://haelukioon.fi

Opiskeluhuolto