Puijonlaakso


Puijonlaakso sijaitsee Puijon virkistysalueen länsipuolella, noin 2−3 kilometrin päässä Kuopion kuulusta kauppatorista. Torilta laaksoon on aikamoinen kiipeäminen, ja mieleen hiipii jo sananlaskut savolaisesta huumorista. Puijon huipulta katsottuna laakso-nimitys on paremminkin kohdillaan. Alue on rakennettu pääosin 1960−1970-luvuilla ja alueen asuntokanta koostuu valtaosaltaan kerrostaloista.

Alueelta on hyvät yhteydet joka suuntaan. Ydinkeskusta on kävely- ja pyöräilyetäisyydellä, ja useamman kerran tunnissa kulkevat bussit vievät helposti keskustaan ja muihin kaupunginosiin.

Asukkaita rauhallisessa Puijonlaaksossa on lähes 7000. Alueen väestörakenne on hyvin monipuolinen, sillä alueella asuu varsin paljon työssäkäyviä yliopistollisen sairaalan ja yliopistokampuksen työpaikkojen vuoksi, ikääntyneitä hyvän palveluvarustelun vuoksi sekä nuoria opiskelijoita yliopiston läheisyyden vuoksi. Lapsiperheiden osuus väestöstä on keskimääräistä pienempi.

Puijonlaaksossa on monipuolinen kauppakeskus ja alueen palveluvarustus on erittäin hyvä. Omalla alueella on lääkäripalvelut, apteekki, päiväkoteja, nuorisotiloja, kirjasto, kauppoja ja pankkiautomaatti, pitserioita, kampaamoja, eläinlääkäriasema sekä kuntosali. Senioreille on tarjolla monipuoliset asumispalvelut omistusasunnoista vuodeosastotyyppiseen asumiseen palvelukeskuksen läheisyydessä. Palvelukeskuksesta saa ruokailu- ja hyvinvointipalveluita ja siellä toimii myös Puijonlaakson asukastupa (Sammakkolammentie 12).

Rajalan alakoulun painopisteinä ovat musiikki ja englannin kieli, koulu on myös Rajalan Puhaltajien kotipaikka. Savon ammatti- ja aikuisopiston matkailu- ja ravitsemisalan koulutusyksikkö ja sen ravintola Savonia sijaitsevat myös Puijonlaaksossa. Puijonlaaksossa on runsaasti palvelualan työpaikkoja. Omaa kaupunginosaa palvelevien työpaikkojen lisäksi alueella on ns. ylialueellisia työpaikkoja kuten Kuopion yliopistollinen sairaala, Servican valmistuskeittiö Iso-Bertta ja osa Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen laitoksista.

Liikuntamahdollisuudet Puijonlaaksossa ovat erinomaiset. Lenkkeilypolkuja, latuja ja opastettuja luontopolkuja löytyy Puijolta paljon. Useisiin väestönsuojiin on tehty harjoitussaleja voimailulajeille ja nyrkkeilylle. Alueella on myös Sammakkolammen lähikalastusalue ja uimaranta. Savisaaren ratsastuskeskus sijaitsee aivan Puijonlaakson vieressä. Unohtaa ei sovi myöskään Puijon hiihtostadionia ja mäkihyppyrinnettä, jossa on järjestetty mäkihypyn maailmancupin osakilpailuja sekä hiihdon SM-kisoja.

Puijon torni maisemineen on Kuopion tunnetuin matkailukohde. Puijolta löytyy myös ravintolapalvelut sekä Konttilan luontokeskus kotieläimineen. Puijon pesäpallostadion ja uudistuva stadionalue monipuolistavat Puijonlaakson liikunta- ja urheilutarjontaa. Alueen reunalla sijaitseva Kuopio-halli tarjoaa monipuolisia liikuntapalveluja mm. yleisurheilusta kuntosaliin sekä kiipeilyyn. Kuopio-hallin vieressä sijaitsevat myös uima-, keila- ja jäähallit palveluineen sekä kansalaisopisto.

 

Ajankohtaiset tapahtumat Ajankohtaiset tapahtumat

Sammakkolammen puiston avajaiset

ti 30.8.2022 klo 16-19

Puijonlaakson keskusta Puijonlaakson keskusta

Collaplan

Digitaalinen vuorovaikutustyökalu
https://web.collaplan.com/project/19/

Kyselyt

Kyselyn (pdf) tulokset (7.-17.11.2018)

Menneet tapahtumat

Oppilastyöpaja 8.2.2019
Rajalan koulun 6B
kooste (pdf)

Oppilastyöpaja 11.12.2018
Rajalan koulun 6B
kooste (pdf)

Workshop 22.11.2018
infoesitys (pdf)
kooste tuloksista (pdf)

Infotilaisuus 7.11.2018
infoesitys (pdf)