Hauskoja matkustustapoja Kuopiossa

Kuopio on avannut liikkumisen á la carten niin kuopiolaisille kuin kaupungissa vierailevillekin. Yksi suosittu liikkumisväline on sähköavusteinen kaupunkipyörä.

Kuopiossa kaikki on lähellä ja helposti saavutettavissa. Ehkä juuri siitä syystä kuopiolaiset ovat mestareita keksimään uusia ja hauskoja liikkumisen tapoja. Riippuen vuodenajasta alleen voi ottaa vaikka potkukelkan tai hypätä vossikan kyytiin.

Kaupunki on yhtenä edelläkävijöistä ottanut käyttöön myös viisaan liikkumisen ratkaisuja, kuten Vilkku-fillarit. Ne ovat pohjoismaiden ensimmäiset sähköavusteiset kaupunkipyörät. Vilkku-fillareilla voi nopeasti polkaista esimerkiksi Kuopion Saanaan saunomaan tai Väinölänniemen uimarannalle.

– Pyörät on otettu hyvin vastaan, jokainen pyörä on keskimäärin viisi kertaa päivässä käytössä. Korkein käyttöaste oli ensimmäisenä toimintakesänä Kuopiorockin aikaan, silloin niitä käytettiin noin kymmenen kertaa päivässä, Kuopion kaupungin suunnitteluinsinööri Hanna Väätäinen kertoo.

Kaupunkipyöriä käytetään tyypillisesti lyhyillä siirtymämatkoilla. Yksi selkeä suuntaus on keskustasta Savilahden tiedepuistoon ja takaisin keskustaan. Väätäinen arvelee, että Savilahden opiskelijat ovat yksi iso Vilkku-fillareiden käyttäjäryhmä.

Ensi kesälle Kuopioon tulee sata Vilkku-fillaria lisää, sen jälkeen käytössä on 250 pyörää.

Muita mukavia tapoja liikkua Kuopiossa

Talvisin Kuopiossapääsee suksilla vaikka lentokentälle, jos niin haluaa. Kuopion alueella on valtaisa määrä hiihtolatuja ja järven jäällä matkaa voi taittaa silmänkantamattomiin umpihangessa hiihdellen. Kesällä voi vaihtoehtoisesti ottaa alleen rullasukset.

Talven hauskin menopeli on potkukelkka, pitkäjalaksinen työnnettävä kelkka, jonka saa lumella potkuteltua melkoiseen vauhtiin. Potkukelkassa on myös istuin, jossa voi kyyditä kaveria.

Kesällä saunalautta kuljettaa iloisia seurueita ympäri Kallavettä. Matkaa taittaessa voi ottaa löylyt ja välillä pulahtaa uimaan. Useimmilla saunalautoilla on tarjolla myös purtavaa.

Kuopion keskustassa ja sen lähialueilla pääsee kesäisin matkaa taittamaan myös bike taxilla. Riksan voi tilata puhelimitse tai yrittää napata lennosta.

Torin laidalta voi kesällä hypätä vossikan eli hevosvaununkyytiin. Hevoskyydin pituuden voi valita itse muutamasta vaihtoehdosta. Talvisin on mahdollista eri tapahtumissa päästä myös rekiajelulle.

Teksti: Minna Akiola

Artikkeli kirjoitettu Kuopio By Nature -lehteen – Tutustu tästä!

Lue Kuopio by Naturen verkkolehdet (Issuu.com)