Cristina Eivet – turvallisuutta ja puhjasta hengitysilmaa

Kuopio on turvallinen kaupunki, missä yhdistyvät ison ja pienen kaupungin parhaat puolet.

Meksikolaistaustainen Cristina Eivet muistaa ensimmäisen Kuopio-päivänsä kuin eilisen.

– Se oli 9.1.2005. Olin saapunut Kuopioon vaihto-opiskelijaksi. Kaikkialla oli lunta, mikä oli uutta minulle. Kotikaupungissani on ikuinen kesä, Eivet muistelee.

Kuopiossa Eivet opetteli ensitöikseen pukeutumaan oikein. Paidat ja sandaalit vaihtuivat toppapukuun ja saappaisiin. Talven kylmyydessä ja pimeydessä oli paljon sulattelemista. Sitä vastoin luonto ja hiljaisuus hurmasivat kauneudellaan vuoriin ja miljoonakaupungin vilinään tottuneen opiskelijan.

– Minulle tuli yllätyksenä se, kuinka paljon täällä oli metsää ja järviä. Nautin luonnosta ja kiertelin kaupungilla. Oli hienoa huomata, miten helposti täällä pääsi paikasta toiseen jalan.

Eivetin yliopistovaihto kesti 6 kuukautta, minkä jälkeen hän palasi Meksikoon. Kuopio kutsui kuitenkin pian takaisin, sillä vaihdon aikana Eivet oli tavannut suomalaisen miehen, jonka luokse hän muutti pysyvästi vuonna 2011.

– Olen asunut täällä nyt 10 vuotta ja sinä aikana kaupunki on kasvanut paljon. Täällä on aina meneillään jokin rakennusprojekti ja uusia ihmisiä muuttaa tänne kokoajan. Kaikki ovat ystävällisiä, tervehtivät ja tulevat juttelemaan.

Eivet on huomannut, että savolaiset ovat avoimia tutustumaan vieraisiin kulttuureihin.

– He ovat uteliaita oppimaan ja kuulemaan millaista elämä on toisaalla. Saan usein kysymyksiä, millainen sää Meksikossa on ja mitä ruokaa siellä syödään.

Meksikolaisille ystävilleen Eivet kuvailisi Kuopiota kaupungiksi, jossa ison kaupungin parhaat puolet yhdistyvät pienen kaupungin parhaisiin puoliin.

– Täällä on paljon palveluja, lyhyet välimatkat ja paljon kaunista luontoa ympärillä. Ja ihana hiljaisuus.

Mutta kauneuttakin enemmän Eivet arvostaa turvallisuutta. Hänestä on vapauttavaa kulkea kaupungilla ilman jatkuvaa pelkoa siitä, että jotain pahaa tapahtuisi.

– Turvallisuus, korkea elämänlaatu ja se, että saamme hengittää puhdasta ilmaa ja kävellä metsissä. Ne ovat asioita, joita arvostan eniten. Minulle on myös tärkeää voida yhdistää perhe- ja työelämä siten, että molemmille jää aikaa. Meksikossa työpäivät ovat 8 tunnin sijaan 10-tuntisia ja lomat ovat vain muutaman päivän mittaisia.

Meksikon lämpö, aurinko ja perheen yhteiset viikonloppuvapaat saavat Eivetin toisinaan kaipaamaan takaisin kotiin, mutta pienen pohdinnan jälkeen lopputulema on aina sama: koti on Kuopiossa.

– Minulla on ihana elämä täällä Kuopiossa, Eivet sanoo.

Teksti: Maiju Korhonen
Kuvat: Cristina Eivet