Syystunnelmia Kuopion kansallisessa kaupunkipuistossa

snellmaninpuiston penkit syksy

Puistot ovat kansallisen kaupunkipuistomme vehreitä keitaita, joissa voi viettää vapaa-aikaa, ihastella kauniita istutuksia ja nauttia kauniista kaupunkiluonnosta. Syksyisin puistot loistavat kauniissa ruskan väreissä. Puistoissa tehdään myös monenlaisia syystöitä ja valmistaudutaan tulevaan talvikauteen.

-Kauniina syyspäivänä kannattaakin piipahtaa puistoissa väriloistoa ihailemassa ja vaikkapa valokuvaamassa. Puistoista voi hakea myös ideoita ja inspiraatiota omaan puutarhaan, kertoo Marja Jäntti kunnossapitotyönjohtaja Mestar Kuopio Oy:stä.

Hapelähteenpuisto 2020
Hapelähteenpuisto syysasussa.

Kasvillisuuden kauniit syysvärit alkavat tulla esiin, kun yöt viilenevät ja päivät ovat vielä kirkkaita ja aurinkoisia. Ruskan sävyjä muodostuu puihin sekä varpuihin ja ruohovartisiin kasveihin kasvukauden päättyessä ja lämpötilan laskiessa lähelle +5 astetta.

-Syysväri ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys vaan väriloisto vaihtelee vuosittain. Väriä muodostuu parhaiten, kun päivät ovat aurinkoisia ja yöt viileitä. Kaunis punainen väri muodostuu, kun maassa on hyvä ravinnetasapaino. Lehtiin varastoituu enemmän sokereita, lehtivihreä hajoaa ja värit tulevat esiin, tarkentaa Marja.

Kaunista väriloistoa voi käydä ihailemassa vaikkapa Valkeisenpuistossa ja Hapelähteenpuistossa, joissa kasvillisuus on runsasta ja lajikkeet monipuolisia.

Valkeisenpuisto
Vehreä Valkeisenpuisto.

Valkeisenpuistossa on esimerkiksi paljon vaahteroita ja pihlajia, kuten tuurenpihlajaa, tuomipihlajaa sekä pilvikirsikoita, joihin muodostuu kauniita värisävyjä syksyisin. Puistossa voi ihastella kauniin punaisen sävyisinä hehkuvia pensaskasveja, kuten koristearonioita, lamohietakirsikoita, koivuangervoja ja loistoangervoja. Syksyisiä värejä täydentävät perennat, kuten tyräkit, kuunliljat, erilaiset kurjenpolvet ja siperiankurjenmiekat.

-Valkeisenpuistossa kasvaa runsaasti myös kauniin keltaisia tyrnimarjoja, joita voi vapaasti maistella puistossa kulkiessaan, vinkkaa Marja.

Syyskuun tunnelmia Valkeisenpuistossa.

Hapelähteenpuistossa voi ihastella saarnien kirkkaankeltaista loistoa, vaahteroiden, erilaisten pihlajien ja pilvikirsikoiden punaisena hehkuvia värejä sekä päärynöiden loistavan oranssia väritystä. Pensaista koivu- ja loistoangervot ovat muuntuneet kauniin punertaviksi, pensashanhikit kukkivat kirkkaankeltaisin kukin ja myös syyshortensioiden kukinnot ovat muuttuneet kauniin punertaviksi. Myös rantatyräkin, perhoangervon ja punalehtisen kallionauhuksen hieno punainen väritys kiinnittää puistossa huomiota.

hapelähteenpuisto syksy
Hapelähteenpuistossa väriloisto on kauniin monisävyistä.

Snellmaninpuistossa kauniin keltainen syysväritys näkyy hyvin saarnissa ja lehmuksissa. Näiden lisäksi myös oranssinpunaisena hehkuvat pihlajat ja vaahterat ihastuttavat ohikulkijoita ja puistossa aikaa viettäviä syksyisin.

snelmmaninpuisto syksy
Snellmaninpuiston kauniin keltaiset vaahterat ihastuttavat.

Muutamia syysistutuksiakin tehdään vuosittain. Syyskasveja istutetaan muutamiin kaupungin kohteisiin, kuten torille, teatterille ja musiikkikeskukselle.

-Syyssesongin istutusten lajeiksi ovat vakiintuneet Callunat eli kanervat ja heinät, kuten ruskosara, kertoo Marja.

Kasvukauden päättyessä valmistaudutaan tulevaan talveen

Kesän vaihtuessa syksyksi tehdään puistoissa paljon kunnossapitotöitä. Kasveja hoitoleikataan, lehtiä haravoidaan, joko käsin, puhaltamalla tai isoilla koneilla keräämällä ja elokuussa tai viimeistään syyskuun alussa tehdään lannoituksia, joilla varmistetaan kasvukausi seuraavalle kesälle.

Syyslannoitus tehdään tarkkojen maa-analyysinäytteiden mukaan eikä turhaa lannoittamista pääse tapahtumaan. Maa-analyysinäytteitä hyödynnetään myös nurmialueiden kalkitsemisessa, joka tehdään lehtien poiston jälkeen loka-marraskuussa.

-Otamme ensin näytteet tietyiltä nurmialueilta tai pensas- ja perennaryhmistä. Yksi maa-analyysinäyte koostuu useista osanäytteistä. Esimerkiksi tietyltä nurmialueelta otetaan useasta kohdalta näyte, ne sekoitetaan ja niistä muodostetaan yksi keskiarvonäyte, jonka perusteella lannoitus tehdään. Kaikkia kasveja tai nurmikoita ei siis lannoiteta joka vuosi, kuvailee Marja.

Syyskuussa ajetaan tarvittaessa vielä nurmialueitakin. Talven ajaksi nurmikko on hyvä jättää noin 5 cm korkuiseksi, muuten se kerää helposti kasvitauteja.

Syksyllä puistoissa tehdään myös hoitoleikkauksia. Heinä-syyskuussa leikataan vaahterat ja koivut sekä kirsikat ja luumut. Perennoja alasleikataan ja taimia uudistetaan jakamalla.

Leikkaamatta talvehtimaan jätetään talventörröttäjäksi heiniä, kuten esimerkiksi mammuttiheinää, ja myös osa nauhuksista voidaan jättää leikkaamatta. Samoin verikurjenpolvet talvehtivat huomattavasti paremmin, jos niitä ei syksyllä leikata alas.

snellmaninpuisto syksy
Kukkien ja värien loistoa Snellmaninpuistossa.

Perinteikkäät Snellmaninpuiston kesäkukat, punaisena loistavat ruusubegoniat sekä valkoiset ja vaaleanpunaiset kesäbegoniat, sen sijaan poistetaan syksyllä. Myös perinteisten monivuotisten Cannojen juurakot nostetaan maasta ja viedään talvisäilöön puutarhalle.

-Syystöillä varmistamme kasvien onnistuneen talvehtimisen sekä hoidetut ja kauniit puistot myös seuraavalle kesälle, toteaa Marja.

Kuvat: Vicente Serra/Kuopion kaupunki