Pohjoismaisten ystävyyskaupunkien kohtaaminen tuotti inspiroivia ideoita ja uuden yhteistyösopimuksen

Pohjoismaisten ystävyyskaupunkien, Bodøn, Jönköpingin, Kuopion ja Svendborgin yhteistyökonferenssi järjestetään joka toinen vuosi, pääsääntöisesti vuorovuosin kussakin ystävyyskaupungissa. Tänä vuonna järjestelyvastuussa oli Kuopio. Koronatilanteen vuoksi konferenssi päätettiin järjestää virtuaalisena 21.-22.9.2021, joka mahdollisti osallistumisen myös muille Kuopion alueen kansainvälisen yhteistyön toimijoille ja sidosryhmille. Konferenssin yhteydessä juhlistettiin pohjoismaista ystävyyttä allekirjoittamalla yhteistyösopimukselle jatkoa vuosille 2022-2029. Sopimuksen pitkäaikaisena yhteistyökumppanina on kaupunkien lisäksi Pohjola-Norden, joka muun muassa järjestää kielikursseja Kuopion ja Jönköpingin välillä.

Kuopion kaupungille ystävyyskaupunkien virtuaalikonferenssi oli suuri ponnistus. Tilaisuutta varten kuvattiin erilaisia Kuopiota ja sen palveluita esitteleviä videoita englanniksi. Videot ovat katsottavissa ja hyödynnettävissä muissakin yhteyksissä konferenssin verkkosivuilla osoitteessa www.kuopio.fi/en/virtual-sister-city-conference-in-kuopio. Studiossa, suorassa lähetyksessä Pohjoismaisiin ystävyyskaupunkeihin, haastateltiin vieraita mm. Kuopio tanssii ja soi -festivaalilta, ANTI-festivaalilta, IRONMAN-kilpailusta, Pohjola-Nordenilta sekä Kuopion Musiikkikeskukselta. Kokouksen aikana jaettiin hyviä käytänteitä ystävyyskaupungeista aktiivisesti chat-keskustelun kautta.

Kuopion hyvistä käytännöistä esimerkiksi lasten ja nuorten hyvinvointia edistämään suunniteltu Liikkis-ranneke herätti kiinnostusta pohjoismaisissa kumppaneissa. Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat tuntuivat olevan yhteinen huolenaihe ja siihen liittyen on tulossa muun muassa Svendborgin järjestämä yhteinen webinaari. Maahanmuuttajien kotouttamisessa on kaikilla kaupungeilla aktiivista ohjauspalvelua ja jalkautumista sinne, missä ihmiset liikkuvat. Esimerkiksi Bodøssä maahanmuuttajalasten ja -nuorten kotouttamista tehtiin liikunta-koutsin avulla. Yhteistyö kaupunkien välillä jatkuu myös maahanmuuttajien integroitumisen osalta.

Korona-pandemia on saanut kaikki kaupungit muotoilemaan palveluitaan uudelleen. Bodøssä otettiin käyttöön ”konserttiambulanssi”, joka kiersi esiintymässä ihmisten kulttuurinnälkää tyydyttämässä. Urheilua rakastetaan kaikissa kaupungeissa, kaikenlaisissa lajeissa, ja Jönköping onkin juuri Kuopion tavoin isännöinyt IRONMAN-kilpailua tänä vuonna.

Erilaisia kaupunkikehittämishankkeita ympäristöystävällisin ratkaisuin on menneillään kaikissa ystävyyskaupungeissa, ja meidän Savilahtemme herätti kiinnostusta yleisössä, kuten myös Kuntolaakson uusi uimahalli.

Haasteet ovat paljolti samoja kaikissa kaupungeissa, jolloin myös keinoja pureutua ongelmiin on viisasta jakaa. Kaupungeilla on paljon opittavaa toisiltaan. Toiminnan keskiössä ovat lapset ja nuoret, elinkeinoelämä ja osaaminen, taide, kulttuuri, vapaa-aika sekä urheilu. Yhteistyösopimuksen nimissä työtä kuntalaisten hyvinvoinnin parhaaksi päästään tekemään jälleen vuosia eteenpäin.

Kuopion ystävyyskaupungit: Ystävyyskaupungit – Business Kuopio