City of music and dance

Kuopiolaiset rakastavat tanssia ja musiikkia. Vahva tahto ja sinnikäs yhteistyö ovat aikojen saatossa tuoneet kaupunkiin oman ammattiorkesterin, ainutlaatuisen Musiikkikeskuksen, tanssitaidefestivaalin, musiikkilukion ja jopa Sibelius-Akatemian. Kuopiolaisen musiikkikoulutuksen hedelmiä poimitaan niin maailman konserttisaleissa kuin albumilistojen kärjessäkin. Viime vuosikymmenet ovat tuoneet kaupunkiin myös paljon kansainvälistä lahjakkuutta.

– Orkesteri on kehittynyt kiinnostavalla tavalla, sanoo Atso Almila, Kuopion kaupunginorkesterin 2. kapellimestari. Hän on seurannut kuopiolaista musiikkielämää jo 1970-luvulta, vuodesta 1996 asti kaupungin asukkaana.

– Orkesteri on nuorentunut ja on tänä päivänä yksi Suomen kansainvälisimpiä. Moni ammattimuusikko jää Kuopioon, sillä orkesteri on hyvin hallinnoitu, konserttisali työpaikkana ainutlaatuinen ja työyhteisön yhteishenki hieno, Almila jatkaa.

Myös kaupunginorkesterin konserttimestari Lila Watanabe nauttii kansainvälisestä työyhteisöstä.

– Erilaisten kulttuuritaustojen yhdistyminen musiikin tekemisessä on tärkeää ja ilahduttavaa, ja uskon, että se välittyy myös yleisölle, Watanabe sanoo.

Musiikkikeskus – Kuopionlahden helmi

Yksi näkyvimmistä paikallisen kulttuuritahdon ilmentymistä on vuonna 1985 valmistunut Kuopion Musiikkikeskus. Rakennus toimii kaupunginorkesterin työpaikkana ja kolmen eri musiikin oppilaitoksen tukikohtana. Talon tunnelma on viihtyisä ja olohuonemainen.

Erityisen tunnettu Kuopion Musiikkikeskus on suuresta konserttisalistaan, jonka akustiikka on huipputasoa. Monet kansainväliset muusikot ovat tehneet siellä levytyksiään. Atso Almila muistaa erityisesti yhdysvaltalaisen mestariviulisti Ruggiero Riccin kommentin salista.

– Ricci, tuolloin 76-vuotias, vieraili Kuopion Musiikkikeskuksessa vuonna 1994 ja kirjoitti vieraskirjaan ”This is absolutely one of the best if not the best hall I have ever played in”, Almila kertoo.

Musiikkikoulutusta kaikille vauvasta vaariin

Pääosin Musiikkikeskuksessa toimiva Kuopion konservatorio on Suomen suurin musiikin ja tanssin oppilaitos. Samassa talossa voi opiskella musiikkia varhaislapsuudesta aina korkeimpiin ammattitutkintoihin asti. Aikuisena harrastusta voi jatkaa vaikkapa avoimen konservatorion Senkka-senioriorkesterissa. Musiikkia voi opiskella myös peruskoulun musiikkiluokilla tai taidelukio Lumitissa.

Oppilaitokset tekevät poikkeuksellisen tiivistä yhteistyötä paitsi keskenään, myös kaupunginorkesterin ja -teatterin kanssa.

– Opiskelijoille produktiot ammattilaisten kanssa ovat mahtavia kokemuksia. He pääsevät opinnoissaan mukaan oikeisiin työelämäprojekteihin, jotka hoidetaan ammattilaisten työtavoilla ja aikatauluilla, kertoo Savonia-ammattikorkeakoulun kulttuurialan koulutusvastuupäällikkö Sari Mokkila-Karttunen.

– Kuopiossa on pitkät perinteet yhteistyöstä. Tekijät luottavat toisiinsa ja kantavat oman vastuunsa. Hanskoja ei lyödä naulaan heti jos jokin ei onnistu, vaan projekteista opitaan yhdessä ja niistä myös iloitaan yhdessä, Mokkila-Karttunen jatkaa.

Kuopiolaisesta musiikkikoulutuksesta ovat ponnistaneet eteenpäin monet muusikot ja huippuartistit aina Paula Vesalasta Marco Hietalaan ja Soile Isokoskesta Erja Lyytiseen.

Artikkeli kirjoitettu Kuopio By Nature -lehteen – Tutustu tästä!

Lue Kuopio by Naturen verkkolehdet (Issuu.com)