Paikallinen ruokakulttuuri

Kuva: Tiina Haring

Marjastus ja sienestys sekä kalakukon valmistus ovat tuttuja asioita useimmille suomalaisille, mutta monille muille ne edustavat äärimmäistä eksotiikkaa ja herättävät hämmästystä.

Kuopion alue tarjoaa aidosti tyydyttäviä gastronomisia elämyksiä, jotka hivelevät jopa kaikkein vaativimpia makuhermoja. Yksi parhaista lisäarvoa tuovista mausteista tähän soppaan on se, että monet raaka-aineet ovat kaikkien saatavilla ilmaiseksi, suoraan ympäröivästä luonnosta.

Jokamiehenoikeuksiin Suomessa kuuluu muun muassa se, että jokainen saa vapaasti marjastaa ja sienestää metsässä, kunhan siitä ei aiheudu tarpeetonta haittaa luonnolle tai lähellä asuville ihmisille. Ottaen huomioon kuinka moni herkku vuosittain vain odottaa metsässä poimijaansa, hyvä saalis on taattu, jos tietää edes suunnilleen, minne mennä.

Voimassa olevalla kalastusluvalla voi vapaasti kokeilla myös kalaonneaan. Kuopio tunnetaan erityisesti muikkuannoksistaan, mutta järvien kalakanta tarjoaa runsaasti valinnanvaraa pyytäjille.

Metsistä suoraan suuhun

Marjastamisessa ja kalastamisessa on parhaimmillaan kyse jostain paljon kokonaisvaltaisemmasta kuin pelkästä suuren saaliin metsästämisestä. Sekä metsät että järvet toimivat erinomaisina retriitteinä. Luonnossa liikkuja voi vain katsella ympärilleen ja nauttia maisemista, rentoutua ja kuunnella luonnon ääniä. Jos satut saamaan muutamia marjoja tai kaloja kotiin viemisiksi, hienoa. Jos et, ehkä luontoretki olikin vain tekosyy päästä hetkeksi pois kaupungin vilinästä.

Sitä paitsi, ottaen huomioon miten hyvää lähiruokaa Kuopiosta saa, mitä järkeä on edes yrittää valmistaa sitä itse?

Riittää, että menee torille keskustaan. Sieltä löytyy lukuisia vaihtoehtoja aina legendaarisesta kalakukosta kasvisannoksiin ja piirakoihin. Parin korttelin säteellä on useita korkeatasoisia ravintoloita, jotka tarjoavat erilaisia makuelämyksiä käyttäen runsaasti paikallisia raaka-aineita.

Makuelämyksistä puheen ollen, paikalliset kokit ja ravintoloitsijat ovat todellakin osanneet nousta uudelle tasolle. He saavat päivittäin kehuja osaamisestaan ja ammattitaidostaan ja ovat saaneet myös kansallista tunnustusta. Kenties suurin saavutus tällä rintamalla on Anssi Kantelisen voitto vuoden 2015 Top Chef -ohjelmassa.

Sana leviää ympäri Eurooppaa

Suomalaisille on ominaista se, että he haluavat pitää kynttilänsä vakan alla, mutta sosiaaliset kuopiolaiset olivat sitä mieltä, että paikallinen haute cuisine saattaisi olla alueen muun upean tarjonnan ohella jakamisen arvoinen erikoisuus.

Yksi asia johti toiseen, ja lopulta Kuopio teki vaikutuksen jopa European Region of Gastronomy ‑tunnustuksen päättäjiin. Jopa niin suuren vaikutuksen, että he myönsivät alueelle virallisen ERG-tunnustuksen vuosille 2020–2021.

Tästä syystä Kuopiossa ja sen lähialueilla käy kova kuhina pandemiasta huolimatta. Puhdas luonto, valoisat yöt, laadukkaat raaka-aineet ja jokamiehenoikeudet ovat esimerkkejä asioista, joita paikalliset haluavat jakaa kävijöiden kanssa. Kuopiossa järjestetään monenlaisia ruokateemaisia tapahtumia, kesätoreja, ruoan ja kulttuurin yhdistäviä tapahtumia, pop up -ravintoloita erikoisissa puitteissa sekä kulttuuriperintöä vaalivia retkiä. ERG-tunnustuksen saaneet ravintolat pyrkivät erityisesti nostamaan esiin lähellä tuotettuja raaka-aineita ja hyödyntävät osaamistaan ja ammattitaitoaan tuodakseen pöytään perinteisiä ruokia – useimmiten modernilla otteella höystettynä.

Kuten Eeva Mertanen, Ravintolamestareiden toimitusjohtaja ja yksi Kuopion ERG-lähettiläistä, toteaa ERG:n sivustolla:

– Gastronomia on kokonaisvaltainen kokemus. Se on herkullista, puhdasta ruokaa ja maukkaita juomia yhdistettynä ikimuistoisiin hetkiin ja aitoon läsnäoloon. Siinä on kyse kulttuurista, kädentaidoista, musiikista, ihmisistä ja kohtaamisista. Meillä on Kuopion alueella jotain ainutlaatuista: puhtaat vesistöt, metsät ja ilma sekä kyky hyödyntää luonnon rytmiä.

Pöytä on katettu kansainväliselle yhteistyölle

ERG-tunnustus nostaa alueen erinomaiset raaka-aineet ja maailmanluokan ruoanlaittotaidot kansainväliseen valokeilaan sekä avaa uusia mahdollisuuksia myös huomattavasti laajemmasta näkökulmasta. Kun alue on nyt onnistunut saamaan kansainvälisen yleisön huomion ainakin tunnustuksen ajaksi, sillä on potentiaalia saavuttaa paljon myös taloudellisesta näkökulmasta. Matkailuala on yksi ilmeisimmistä toimialoista, joiden kannattaa hyödyntää meneillään olevaa gastronomista innostusta, mutta ovet ovat samalla avoinna kaikille, jotka haluavat tutustua uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin ja luoda kumppaniverkostoja.

Ruoka yhdistää perheitä ja kulttuureita sekä tasoittaa tietä yrityksille ja jopa kokonaisille valtioille menestyä yhdessä. Alueen hedelmällisen maaperän sisältämää kasvuvoimaa ei kannata aliarvioida.

Artikkeli kirjoitettu Kuopio By Nature -lehteen – Tutustu tästä!

Lue Kuopio by Naturen verkkolehdet (Issuu.com)