Pallo pyörii yhteiskunnan hyväksi

Wikipedia kertoo, että vuonna 2017 Kuopiossa oli yhteensä 14 jalkapalloseuraa; olipa tuo luku viime vuosien aikana heilahdellut tai ei, jalkapallo on jatkuvasti yksi suosituimmista tavoista liikkua.

Eikä siitä niin kauaa ole, kun Kuopiosta oli kerrassaan kolme joukkuetta valtakunnan huipulla: armon vuonna 1982 tahkosivat Mestaruussarjaa niin KuPS, KPT kuin Elo.

Menestys on tärkeää, mutta jalkapallon merkitys kaupungille on jopa yllättävän monitahoinen.

Pienen pojan unelma

Jalkapalloseurojen kauneus on mitä suurimmassa määrin katsojan silmissä, mutta mitä tulee kokoon, KuPS on ylitse muiden. Epäilystäkään ei ole siitä, etteikö seuran omistaja Ari Lahti eläisi ja hengittäisi jalkapalloa. Tullessaan KuPSin omistajaksi viitisentoista vuotta sitten hän kertoi, että kyseessä on pienen pojan unelman toteutuminen. Sama mentaliteetti paistaa yhä: ilo siitä, että voi olla lähellä peliä, kokea ja elää jalkapallon maailmaa, sytyttää edelleen liekin kiireisen investointipankkiirin silmiin.

Toki mukaan on matkan varrella tullut myös ison pojan unelma.

“Tämä on minun tapani tehdä kotiseututyötä”, Lahti kertoo. “Me haluamme luoda uusia esikuvia kuopiolaisille ja savolaisille pikkupojille ja -tytöille, antaa myös heille mahdollisuuksia unelmoida. Toivon, että mahdollisimman moni löytäisi innon liikkua ja pelata, ja edelleen tien säännöllisen liikunnan ja terveellisten elämäntapojen äärelle.”

Yhteispeli, joka yhteisöllistää

Suomessa lasten ja nuorten vähäinen liikkuminen on todellinen haaste. Se edellyttää omaa motivaatiota ja hyviä puitteita, joihin kuuluvat vaikkapa kenttävuorot ja yritysten tuki. Tämän lisäksi tarvitaan iso joukko vanhempia vapaaehtoistyöhön.

 Ari Lahden mielestä yksi jalkapallon suurimmista ulottuvuuksista on sen kyky kerätä ihmiset yhteen, tekemään töitä hyvän asian eteen. Yksi mukaan tullut toisensa jälkeen onkin huomannut, että jalkapallo on monessa suhteessa kiehtova laji: mitä enemmän siihen antaa, sitä enemmän tuntuu saavan korkojen kera takaisin.

Merkittävä hyöty ympäröivälle yhteiskunnalle

Jalkapallon merkitystä kaupungin hyvinvoinnille ei myöskään ole syytä väheksyä. Ari Lahti on Palloliiton puheenjohtajan ominaisuudessa ollut mukana Euroopan-laajuisessa hankkeessa, jonka puitteissa on käynnistetty tutkimus selvittämään, kuinka paljon hyötyä jalkapallo tuo ympäristöönsä. Tässä yhteydessä hyödyllä tarkoitetaan nimenomaan suoraa vaikutusta terveyden, talouden ja sosiaalisen hyvinvoinnin kaltaisiin asioihin.

Kuopio ja KuPS ovat yksi pilottikaksikko, jonka puitteissa ensimmäiset paikallistason tutkimukset on nyt tehty. Tulokset suorastaan häkellyttävät.

“Kaikki ne joukkueet, jotka tutkimushetkellä KuPSilla oli, tuottavat kaupungille välitöntä hyötyvaikutusta yhteensä 12,5 miljoonan euron arvosta”, Ari Lahti kertoo. “Kun ottaa huomioon medianäkyvyyden, yleisen mielikuvan kohenemisen ja muut välilliset vaikutukset, hyöty on vielä merkittävästi suurempi.”

Jalkapallo selvästikin liikuttaa. Niin kuopiolaisia kuin kaupungin rattaitakin.

Artikkeli kirjoitettu Kuopio By Nature -lehteen – Tutustu tästä!

Lue Kuopio by Naturen verkkolehdet (Issuu.com)