Kuopion kansalliselle kaupunkipuistolle oma tunnus

Kuopion kansalliselle kaupunkipuistolle otetaan käyttöön oma tunnus. Tunnuksen avulla halutaan vahvistaa ja lisätä Kuopion kansallisen kaupunkipuiston tunnettuutta. Tunnus kuvastaa kansallisen kaupunkipuistomme ominaispiirteitä ja keskeisiä elementtejä, kuten Kallavettä.

Kuopion kansallisen kaupunkipuiston tunnuksen suunnittelussa oli tavoitteena luoda helposti tunnistettava, mieleenpainuva ja aikaa kestävä tunnus.

– Halusin suunnitella mieleenpainuvan ja helposti tunnistettavan tunnuksen, joka on muodoltaan yksinkertainen, aikaa kestävä ja joka on ilmeeltään samaan aikaan sekä perinteinen, että moderni, kertoo työn taustoista tunnuksen suunnittelija Risto Pentikäinen Kuopion kaupungilta.

Kuopion kansallisen kaupunkipuiston käsite ja siihen kuuluvat alueet ovat laajat ja monimuotoiset. Tunnuksessa huomioitiin viitteet kansallisen kaupunkipuiston rakennuksista, viheralueista ja Kallavedestä, jonka alueella sijaitsevat vesi- ja saaristoalueet ovat pinta-alaltaan suurin osa Kuopion kansallista kaupunkipuistoa.

– Kuopio on Kallavedestä kasvanut kaupunki. Tunnuksen keskelle vaakatasoon piirretty aaltomainen linja kuvaa rantaviivaa, joka on yksi kaupunkipuiston keskeisistä elementeistä. Sen päälle kohoaa kolme rakennusta, jotka viittaavat kaupunkipuiston alueilla sijaitsevaan rakennuskulttuuriperintöön ja sen historiaan. Rakennusten ympärille piirsin puita. Ne symboloivat kaupunkipuiston viheralueita sekä rakennettuja, että luonnontilaisia. Kallaveden toin tunnuksessa esille peilaamalla rakennukset ja puut näkymään ikään kuin heijastuksena tyynen järven pinnassa, kuvailee Risto tunnuksen rakennetta ja elementtejä.

Kuopio sai ympäristöministeriön myöntämän kansallisen kaupunkipuiston arvonimen joulukuussa 2017.

Suomessa on tällä hetkellä kymmenen kansallista kaupunkipuistoa, jotka muodostavat oman verkoston. Verkostoon kuuluvista kaupungeista noin puolella on jo käytössä oma tunnus.

Lue lisää kansallisesta kaupunkipuistosta sivuiltamme.

Tutustu myös Suomen kansallisten kaupunkipuistojen verkostoon.