Uusi käyttöön avattu kota houkuttelee virkistäytymään Hietasalon saareen

Hietasalon kota

Kuopion kansallisen kaupunkipuiston alueella sijaitseva Hietasalon saari on suosittu ja monelle tuttu paikka, johon on matkaa vain noin viisi kilometriä Kuopion matkustajasatamasta. Saaren virkistyspalvelut ovat parantuneet paljon tämän vuoden aikana.

Etelä-Kallaveden saariston virkistyspalveluiden kehittämishankkeessa Hietasaloon rakennettiin uusi ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu kota terasseineen, ja saareen rantautumista helpottamaan asennettiin uusi laituri. Kunnostuksen yhteydessä raivattiin myös uusi noin kahden kilometrin pituinen polkureitti, jonka kiertämällä voi tutustua saaren luontoon.

hietasalo hiekkaranta
Rantautumista helpottamaan asennettiin uusi laituri. Kuva: Kuopion kaupunki

Pientä viimeistelyä Hietasalon saareen tehdään vielä tämän syksyn aikana. Poluille tuodaan opasteet, ja tarkoituksena on myös asentaa rantaan opastaulut ja paikannuspistemerkit helpottamaan rantautumista ja opastamaan onnettomuustilanteissa.

-Merkit asennetaan rantautumispaikkojen ja/tai laitureiden läheisyyteen rannoille, josta ne ovat helposti luettavissa, tarkentaa suunnitteluinsinööri Anna-Liisa Koponen, Kuopion kaupungilta.

Kodan valmistumista juhlistettiin viettämällä kodalla avajaisia elokuun 18. päivä. Tilaisuudessa emerituspiispa Wille Riekkinen siunasi kodan käyttöön.

Hietasalon kota
Wille Riekkinen siunasi kodan käyttöön avajaisissa. Kuva: Kuopion kaupunki

Uusi kota on noin 100 neliön suuruinen, johon mahtuu sisälle enimmillään 45 henkilöä. Kodassa on tulisija/grilli esimerkiksi makkaranpaistoa varten. Kodan edustalle rakennettu reilun 120 neliömetrin kokoinen terassi tuo mukavasti lisätilaa oleskeluun.

-Pieniä viimeistelytöitä tehdään kodalla vielä syksyn mittaan, mutta kota on nyt käytännössä valmis käytettäväksi jokamiehen oikeuksilla. Polttopuitakin on liiterissä valmiina odottamassa retkeilijöitä, kertoo Seppo Jauhiainen, Kuopion kaupunginmetsänhoitaja.

Kodalle on lisäksi tulossa vielä mittatilaustyönä tehty tarjoilupöytä, joka mahdollistaa suuremman ruokailijaryhmän tarjoilujen järjestämisen.

Kodalla on jatkossa mahdollista järjestää myös yksityistilaisuuksia. Kodan varaamisen pelisääntöjä tarkennetaan vielä, ja kehitetään myös sähköistä varausjärjestelmää.

Rakennusprojekti sai alkunsa viime vuonna

Itse kodan rakentaminen aloitettiin pohjatöillä syyskesällä 2021. Tämän jälkeen Sakky:n hirsikurssin opiskelijoiden veistämät runkohirret asennettiin paikoilleen. Kodan ovet ovat myös hirsikurssilaisten valmistamia. Kota saatiin suojaan lumelta katon valmistuttua.

Keväällä lumien sulettua asennettiin lattiat, ikkunat ja ovet.

– Ovissa on taidonnäytteenä ja yksityiskohtana saranat, jotka on taottu käsityönä, tarkentaa Anna-Liisa.

Kota valmistui juuri ennen avajaisia. Paikalle tuotiin hieman ennen avajaispäivää vielä savupiippu sekä tulisija. Kalusteetkin saatiin onneksi vietyä paikalle tilaisuutta varten.

Anna-Liisa kertoo myös, että erityisesti piipun asennus oli käsityönä ilman nostokonetta varsin vaativa työ ja edellytti useampaa henkilöä.

Esteettömyyteen myös parannuksia

Hietasalon esteettömyyteen panostettiin paljon hankkeen aikana. Kodalle vievälle polulle rakennettiin laivalaiturilta alkaen noin 70 metrin pituinen esteetön kulkusilta, mikä mahdollistaa kodalle pääsyn myös pyörätuolia käyttäviltä, ja kulku myös lastenvaunujen ja -rattaiden kanssa helpottui suuresti.

Hietasalon kulkusilta
Uusi kulkusilta laivalaiturilta kodalle vievälle polulle. Kuva: Kuopion kaupunki

Esteettömyyden parantamiseksi myös itse kodalle johtava polku tasattiin esteettömyysvaatimukset täyttäviksi, joka tarkoittaa, että maksimi pituuskaltevuus on korkeintaan 8 prosenttia.

Kodalle tehtiin myös uusi kuivakäymälä, joka on myös esteetön ja mahdollistaa liikuntarajoitteisten henkilöiden pääsyn käymälään.

Kuopion kansallisen kaupunkipuiston alueella sijaitsevan Hietasalon kodan rakentaminen sisältyy ympäristöministeriön osarahoituksella toteutettuun Etelä-Kallaveden saariston virkistyspalveluiden kehittämishankkeeseen. Saaristohankkeessa on parannettu ja kunnostettu saariston virkistyspalveluita ja niiden tasoa. Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 205 000 euroa, josta valtion osuus on 70 prosenttia.