Jalankulku- ja pyöräilyväylien talvikunnossapidossa kokeillaan harjasuolausta

Kuopion kaupunki tekee aktiivista työtä talvipyöräilyn olosuhteiden parantamiseksi ja selvittää keinoja mahdollistaakseen turvallisemman ja mukavamman liikkumisen yhdistetyllä jalankulku- ja pyöräilyväylällä.

Kaupunki järjestää talvihoitokaudella 2022–2023 harjasuolauksen pilottihankkeen jalankulku- ja pyöräilyväylien talvikunnossapidossa. Pilotti toteutetaan 5 km pituudella välillä Peipposenrinne-Päiväranta, reitillä Kallantie-Lakeissuontie-Puijonsarventie.

Hanke kestää talvihoitokauden 2022–2023 loppuun, ja käyttäjäkokemuksista järjestetään kysely kevään 2023 aikana.

Kerättyjä kokemuksia tullaan hyödyntämään talvikunnossapitotöiden kehittämisessä.

Mitä pilotissa tehdään, ja kuinka se näkyy tienkäyttäjän arjessa?

Harjasuolauksessa kadun pinta pidetään puhtaana lumesta koneellisesti harjaamalla ja pinta suolataan liukkauden torjumiseksi. Kovalla lumisateella tiet aurataan perinteisesti ja harjataan puhtaaksi aurauksen jälkeen.

Tiesuola voi aiheuttaa haittaa lemmikille, jos tassuissa on halkeilemia tai haavoja tai suola pääsee tassuista lemmikin elimistöön. Voit välttää ongelman siistimällä suolatulla alueella liikkuneen lemmikkieläimen tassut huolellisesti heti ulkoilun jälkeen esimerkiksi märällä pyyhkeellä.

Pilotin tavoitteena on pitää yhdistetty jalankulku- ja pyöräilyväylä lumettomana läpi talven. Nopeissa säänmuutoksissa lunta saattaa päästä kertymään. Toisaalta myös nopeissa lämmönvaihteluissa on asfalttipinnalla mustan jään riski. Nämä on hyvä tiedostaa äkillisten säänmuutosten aikaan liikuttaessa.


Lisätietoja:
Markku Kolari, kunnossapitopäällikkö, Kuopion kaupunki
044 718 5675, markku.kolari(at)kuopio.fi

Destia Oy
020 444 1231, destiakuopiokaupunki(at)destia.fi