Uusi asumisoikeuslaki voimaan asteittain vuoden 2023 aikana – asumisoikeusasuntojen järjestysnumeron haku muuttuu 1.9.2023 alkaen

Uudistettu asumisoikeuslaki tulee voimaan asteittain vuoden 2023 aikana. Lain avulla asumisoikeusasuntojen asukasvalintaa ja hakua on selkiytetty ja näissä asunnoissa asuvien asukkaiden vaikutusmahdollisuudet lisääntyvät. Tavoitteena on, että uudistus parantaa asumisoikeusasunnon tarpeessa olevien hakijoiden tilannetta.

Eniten uudistus tuo muutosta asuntojen hakuun järjestysnumeroiden avulla. Järjestysnumeroa käytetään asuntojen luovuttamisessa hakijoille niin, että pienimmän (eli vanhimman) järjestysnumeron omaava asunnon hakija saa asunnon, mikäli samaa asuntoa hakemassa on useita eri hakijoita. Tällä hetkellä järjestysnumeroa haetaan kunnalta eli Kuopiossa Kuopion kaupungin asuntotoimesta, mutta syksyllä 1.9.2023 alkaen järjestysnumero haetaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta (ARA).

Jatkossa jokaisella voi olla vain yksi numero voimassa kerrallaan ja uuden lain oloissa järjestysnumero on voimassa kaksi vuotta sen voimaantulopäivästä. Syys-joulukuun 2023 aikana ovat myös kunnalta haetut järjestysnumerot voimassa vuoden loppuun saakka eli neljän kuukauden ajan käytetään molempia numeroita vielä rinnakkain.

Keskeiset muutokset asumisoikeusasuntojen hakuun liittyen

  • 1.9.2023 alkaen – järjestysnumero haetaan ARA:lta.
  • Syyskuussa – joulukuussa vuonna 2023 – kaupungin ja ARA:n järjestysnumerot ovat rinnakkain käytössä.
  • Vuoden 2024 alusta alkaen järjestysnumeroa haetaan ainoastaan ARA:sta, ja tällöin on käytössä kerrallaan vain yksi järjestysnumero.
  • ARA:n järjestysnumero on voimassa kaksi vuotta sen voimaantulopäivästä alkaen.

Uuden voimaantulleen lain tuomista muutoksista annamme myös lisää tietoa Kuopion kaupungin asuntotoimessa.

Asuntosihteeri Tuula Puustinen, 044 718 5053, tuula.puustinen(at)kuopio.fi tai asuntotoimenjohtaja Katri Hiltunen, 044 718 5050, katri.hiltunen(at)kuopio.fi