Uusi jalankulkuyhteys Asemakadulta asematunneliin avautuu

Uusi esteetön jalankulkuyhteys Asemakadulta asematunneliin avataan vanhan asemarakennuksen ja sen vieressä sijaitsevan As Oy Kuopion Asemapihan väliin. Uusi reitti vie asematunnelin kautta VR:n rautatieasemalle ja linja-autoaseman puolella olevaan Matkakeskukseen. Uusi reitti otetaan käyttöön perjantaina 27.1.2023. Uuden reitin lisäksi myös entinen reitti rautatieaseman pääovien kautta säilyy käytössä.

Jalankulkuyhteyden varrella on myös reilut 120 katettua polkupyöräpaikkaa, informaatio-opasteita ja keväällä alueella otetaan käyttöön uusi kaupunkipyöräasema.

Kuopion matkakeskuksen uusittu sisääntuloväylä. Taustalla näkyy kolme tornitaloa.
Jalankulkuyhteyden varrella on reilusti katettuja polkupyöräpaikkoja. Kuva: Kuopion kaupunki/Vicente Serra
Aseman sisääntuloväylä iltavalaistuksessa.
Uuden jalankulkuyhteyden valaistus. Kuva: Rakennusliike Lapti Oy/ Aleksi Kuokkanen

Asemanseutua on kehitetty vuodesta 2012 lähtien

Asemanseudun kehittäminen, johon kuuluvat linja-autoasema, rautatieasema sekä rata-alue, on yksi keskeinen seudullinen kärkihanke, jota on toteutettu vuodesta 2012 lähtien. Matkustajien ja alueella liikkuvien kulkemista helpottava osittain katettu jalankulkuyhteys avataan ja myös asematunnelin saneeraus valmistuu tämän vuoden aikana.

Kuopion kaupunki on rakentanut alueelle liikenneinfraa ja Lapti on toteuttanut Matkakeskuksen alueen talonrakennuskokonaisuuden ja uuden jalankulkuyhteyden. Väyläviraston ja kaupungin yhteishankkeena on toteutettu matkustajatunnelin oikaisu ja yhteistyössä Väyläviraston, kaupungin ja Laptin kanssa koko alueen informaatiojärjestelmä. Väyläviraston hankkeena on nyt käynnissä henkilöratapihan saneeraus ja Puijonkadun ratasillan rakennustyöt.

Puijonkadun ja Asemakadun kulmaukseen on valmistunut As Oy Kuopion Asemapiha, jossa on kaikkiaan 75 asuntoa ja liiketila katutasossa. Asemapiha viimeistelee Laptin toteuttaman Matkakeskuksen alueen kokonaisuuden, joka on laajuudeltaan yhteensä 51 000 kem2.

Väyläviraston henkilöratapihan saneeraus jatkuu edelleen ja valmistuu marraskuussa 2023. Rakennusurakkaan kuuluvat esteettömien kulkureittien rakentaminen laitureille ja junaan. Hissit ja korotetut laiturit mahdollistavat tämän. Hankkeeseen kuuluvat myös uudet opasteet kuten näkövammaisten tuntoon perustuvat lattiamerkinnät. Työt jatkuvat tavararatapihan osalta vielä vuonna 2024.

Aseman sisääntuloväylä rautatieasemalta päin kuvattuna.
Kuvassa uusi esteetön jalankulkuyhteys rautatieasemalta päin kuvattuna. Kuva: Kuopion kaupunki/Vicente Serra

Lisätietoja:

Kuopion kaupunki
Suunnitteluinsinööri Jukka Eskelinen
p. 044 718 5421, jukka.eskelinen(at)kuopio.fi

Väylävirasto
Projektipäällikkö Vesa Ruohomäki
p. 029 534 3258 vesa.ruohomaki(at)vayla.fi

VR-Yhtymä
Ylläpitopäällikkö Timo Savolainen
p. 040 863 4357, timo.p.savolainen(at)vr.fi

Rakennusliike Lapti Oy
Aluejohtaja Risto Pekkarinen
p. 040 134 5244, risto.pekkarinen(at)lapti.fi