Kulttuuri-Kuopio tekee vaikutuksen monin tavoin ja monella tasolla

Church of 4 floors of whores & Lara Magdalena Tacke. Kulkue Kauppahallilta VR:n konepajalle. Kuva: Akseli Muraja

Kuopiolaisille kulttuuri on sydämen asia, ja sen moniin mahdollisuuksiin tartutaan innokkaasti. Kuopio toimii luovien ihmisten kehtona ja kulttuuri tuo kuntalaisten elämään merkityksellisyyttä. Täällä on vapaus ajatella ja elää omanlaista elämää, ja onhan Kuopio toiminut kotina lukuisille kansallisesti ja kansainvälisesti tunnetuille taiteilijoillekin.

Kulttuuri kaikissa muodoissaan kuuluu kuopiolaiseen arkielämään siinä missä pallopelit ja torikahvit. Kuopiolaisessa kulttuurissa on sitä jotain – niidenkin mielestä, jotka eivät itseään kulttuuri-ihmisiksi edes miellä. Kun kulttuurielämyksistä tehdään mahdollisimman helposti nautittavia, jättää se kiehtovan jälkimaun, josta nauttii mielellään toisenkin kerran.

Kulttuuri-illallinen, joka sujuu kuin tanssi

Ruokakulttuuri on kulttuuria herkullisimmillaan, ja hyvässä seurassa kaikki kulttuurin muodot maistuvat entistäkin paremmilta. Tanssiteatteri Minimi on tehnyt menestyksekästä ruokateatteria jo useamman vuoden ajan: Minimin taiteellinen ja tuotannollinen johtaja Mikko Makkonen kertoo esitysten tavoitteena olevan välitön, dynaaminen ja suorastaan immersiivinen katsojakokemus.

Minimin teoksissa ruokateatteri menee reippaasti yli perinteisen mallin, jossa katsotaan esitystä samalla kun ruokaa tarjoillaan. Me tavoittelemme mahdollisimman matalan kynnyksen immersiota; katsojille tulee tunne sisään sukeltamisesta teokseen, jossa tanssi, replikointi ja musiikki tapahtuvat yleisön seassa. Dramaturgia rakentuu menun kehittymisen ohella, ja muoto on ihmistä lähellä.

Makkonen korostaa, että vaikka ruokateatteri on saanut suuren suosion, on se vain yksi keino ohjelmistossa, jonka avulla Minimi tutustuttaa uusiakin ihmisiä teatteriin. Kurssit, koulutukset ja erilaiset tempaukset madaltavat kynnystä ja tuovat taide-elämyksiä yhä laajemmin tunnetuksi.

ANTI tuo taiteen arjen keskelle

Kynnyksen madaltaminen on avainasemassa myös ANTI-tapahtumassa. Kyseessä on kansainvälinen paikkasidonnaisen nykytaiteen festivaali, joka järjestetään vuosittain syyskuussa Kuopiossa.

Toiminnanjohtaja ja johtava kuraattori Elisa Itkonen kertoo ANTI-festivaalin tarjoavan vaihtoehtoisen elämysmatkan Kuopioon. On tärkeää, että erilaisia taidekokemuksia pystytään tarjoamaan mahdollisimman monelle.

Kaikki festivaalitapahtumat ovat yleisölle ilmaisia, ja ympäristöt on valittu mahdollisimman helposti lähestyttäviksi. Me pyrimme tuomaan taiteen arjen keskelle, tuttuihin paikkoihin ja ympäristöihin.

21-vuotias ANTI on kasvanut yhdeksi maailman merkittävimmäksi live art -taiteen festivaaliksi. Ympärivuotiseen tarjontaan kuuluu varsinaisen festivaaliviikon lisäksi mm. erilaiset taidetyöpajat sekä tyhjillään olevien tilojen hyödyntäminen kulttuurin kokemisessa.

Elisa Itkonen painottaa, että kaiken tekemisen keskiössä on kulttuurinautinnon mahdollistaminen mahdollisimman monelle.

Haluamme edistää osallistavaa, kaupunkilähtöistä kulttuuria ja tarjota monipuolisia puitteita erilaisille wow-elämyksille.

Rakenteellisia ratkaisuja kulttuurielämysten vahvistamiseen

Kulttuurin kokemisen puitteisiin kiinnitetään Kuopiossa huomiota jopa rakenteellisella tasolla: tilojen hyödyntäminen, ja toisaalta uusien rakentaminen nimenomaan kulttuurin lähtökohdista ovat kaupungin kehityskohteita.

“Culture in Kuopio is a matter close to locals' hearts.”

Taidelukio Lumitin rehtori Mika Strömberg korostaa kulttuurin ehdoilla rakennettujen tilojen merkitystä kulttuurin kokemiseen. Nuorten taidepainotteisessa opiskelussa ja sen kautta ammatilliseen koulutukseen ohjaamisessa tämä korostuu entisestään.

Kun tilat on suunniteltu ja rakennettu juuri näiden taidelajien ehdoilla, laatu on kunnossa ja tilojen käyttö turvallista. Lumitin tarpeisiin tehdyt tanssilattiat peileineen ja tankoineen sekä erilaiset musiikkitilat vaikkapa yksilö-, lyömäsoitin-, bändi- ja lauluopetusta varten tarjoavat huikeita mahdollisuuksia omaan aihealueeseen syventymiseen.

Lumit on tosiaankin enemmän kuin ensisilmäyksellä uskoisi. Tarkoitustaan varten suunniteltujen luokkien lisäksi taidelukiosta löytyy tunnelmallisia taideteoksia, korkea aulatila ja monta muuta huikeaa yksityiskohtaa. Ruokalan tunnelma on rauhallinen, vaikka 300 lukiolaista ruokailee siellä yhtä aikaa.

Mitä enemmän ideoit, sitä paremmin vaikutat

Valokuva on vaikuttamisen kulttuuria aidoimmillaan. Kuopiolainen valokuvaaja Marc Sabat vahvistaa, että parhaimmillaan valokuva tosiaan kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Kuvan suunnittelu lähtee parhaimmillaan siitä, millainen vaikutus halutaan saada aikaan.

Maisemakuvat ovat hyvä esimerkki tehokkaasta keinosta levittää tietoisuutta kaikesta, mitä vaikkapa Kuopio voi tarjota ja mitä täällä tapahtuu. Samalla luodaan vahvoja tunteita ja kestäviä vaikutuksia.

Kun puhe siirtyy yhteen Sabatin erikoisalueista, ruokakuviin, keskustelu vaikuttamisen keinoista kiihtyy. Herkullinen ja vahvasti vaikuttava lopputulos perustuu huoliteltuihin yksityiskohtiin, mutta lähtee ison kuvan ymmärtämisestä.

On tärkeää ajaa katsojan silmät oikeisiin kohtiin valokuvaa. Valaistusta, värejä ja taustaa vaihtelemalla saadaan aikaan hyvinkin erilaisia vaikutuksia. Se, miten kokonaisasetelman rakentaa, vaikuttaa myös paljon.

Ruoassa on Sabatin mukaan tärkeintä, että se näyttää luonnolliselta ja hyvältä. Paras vaikutus katsojassa on saatu aikaan silloin, kun kuvaa katsoessa alkaa nälän tunne kaivertamaan.

Kulttuuri on kuopiolaisille lähellä sydäntä ja se tekee vaikutuksen monin tavoin ja monella tasolla. Oli kyse sitten Marc Sabatin hampurilaismeikkauksesta, Minimin Linnanjuhlat-ruokateatteriesityksestä, ANTI-festivaaliviikosta tai Lumitin kaltaisista rakenteellisista ratkaisuista, kaikki tähtää kulttuurikokemuksen vaikuttavuuteen sekä toisaalta kokemuksellisuuden helpottamiseen. Kulttuurielämykset voivat yltää korkealle, ja niistä nauttimisen kynnys osataan tehdä Kuopiossa niin matalaksi kuin mahdollista.

Kuva: Akseli Muraja / Teksti: Timo Mansikka-Aho

Artikkeli kirjoitettu Kuopio By Nature -lehteen – Tutustu tästä!

Lue Kuopio by Naturen verkkolehdet (Issuu.com)