Kuopiossa vahva luontosuhde kasvaa täydellisen luonnollisesti – kerää vinkit talteen

Ihmisen kaipuu luontoon juontaa juurensa aikojen taa, jolloin yhteytemme luonnon kanssa oli olosuhteiden sanelemana nykyistään vahvempi ja vastavuoroisempi. Useiden tutkimusten mukaan luonnon positiivinen vaikutus hyvinvointiimme, maailmankatsomukseemme ja tietoisuustaitoihimme on kuitenkin edelleen kiistaton.

Kuopiossa luontosuhde nojautuu asukkaitaan syleilevien metsien, hien pintaan nostavien nousujen ja kaupungin ympärille levittäytyvien vesistöjen läsnäoloon. Vaikka kuopiolaisina jaamme samat lähtökohdat luontosuhteen kasvattamiseen, on kokemus kuitenkin aina henkilökohtainen.

Millaisia luontosuhteita Kuopiossa sitten voi kasvaa? Vastausta valottavat viisi kiinnostavaa kuopiolaista luonnossa liikkujaa.

“Tiesitkö? Kuopiossa kotiovelta luontoon on matkaa pisimmillään vain 500 m.”

Luontoyhteys löytyy liikkuen ja leikkien

Lähiluonto tutuksi

Kun sukupolvet toisensa perään varttuvat kaupungistumisen myötä aikuisiksi ilman säännöllistä kosketusta luontoon, ei ole tavatonta, että luontoyhteys heikkenee tai pahimmillaan katkeaa kokonaan. Onneksi kadonneen yhteyden voi elvyttää, ja kun sen arvon oppii jo lapsena, on sitä helppo vaalia jatkossakin.

Puijon Latu Ry:n koulutusvastaava ja varapuheenjohtaja Outi Nikunen tietää, että keinoja oman luontoyhteyden vahvistamiseen on lukemattomia, eivätkä ne välttämättä vaadi kuin päätöksen astua ovesta ulos.

– Luonto antaa paljon aistillista, henkistä voimaa, kun sen värit, tuoksut ja äänet täyttävät mielen ja sydämen ilolla, rauhalla ja autuudella. Joku on joskus sanonut, että kauneus ja viettely ovat luonnon työkaluja, joilla se edistää omaa selviytymistään, koska ihmiset suojelevat sitä, mihin rakastuvat, Nikunen toteaa.

Outin vinkit luontoyhteyden vahvistamiseen

 1. Lähde eväsretkelle metsään ja lähiluontoon.
  Kuopion lähialueilla on erinomaisia retkipaikkoja, joihin pääsee edullisesti ja ekologisesti myös pienten lasten kanssa. Hyvät eväät ja utelias mieli tekevät retkestä hauskan ja opettavaisen koko perheelle.
 2. Oleile kiireettömästi.
  Jos luonnosta on päässyt vieraantumaan, tärkeintä on luonnon äärelle palaaminen.
  Aamukahvi pihalla, kukkien kerääminen kotimatkalla, kirjan lukeminen laiturilla tai tähtitaivaan ihmettely lumitöiden jälkeen tuovat luonnon lähelle. Vahva luontoyhteys ei vaadi retkeilijän identiteettiä, vaan taidon nauttia hetkestä.
 3. Kokeile uutta aktiviteettia.
  Hiihdä tai pyöräile Puijon ja Jynkänvuoren mäkisillä maastoilla, suuntaa Kallavedelle kanootin kyydissä tai retkiluistimet jalassa, hyppää pulkkamäkeen, vesiskootterin selkään tai suuntaa metsälammelle onkivapa kainalossa. Luontokohteiden valikoima on Kuopiossa lähes rajaton.
 4. Liity luontoyhteisöön.
  Luonnosta nauttiminen on hauskinta yhdessä. Esimerkiksi ulkoiluun kannustava Puijon Latu ry on oiva kanava tutustua uusiin ihmisiin, liikuntalajeihin ja luonnossa liikkumisen eri mahdollisuuksiin. Hyvä talkoohenki ja yhteisöllisyys vahvistavat luontoyhteyttä turvallisessa ja välittävässä ilmapiirissä.

Löydä oma voimapaikkasi

Ennen muinoin luonnon erityistä voimaa henkivät pyhät paikat liittyivät usein ravinnon hankintaan. Mitä runsaammin paikka tarjosi marjoja, sieniä tai riistaa, sitä tärkeämpi alue oli. Nykyihmiselle yhtä tärkeää on luonnon tarjoama henkinen ravinto, ja monilla paljon luonnossa liikkuvilla onkin oma lempipaikkansa, jonne palata rauhoittumaan ja keräämään voimia.

Millainen olisi sinun voimapaikkasi? Onko se mustikoita notkuvien varpujen peittämä mätäs, kallionhuippu upealla Kallavesi-maisemalla vai karhea kivenlohkare pienen metsälammen rannalla puiden katveessa?

Luonto urheilulajien näyttämönä

Frisbeegolfia mestarin matkassa

Kaupunkimme tunnetuinta maamerkkiä, Puijon tornia, ympäröi upea aarniometsä ja Suomen ensimmäinen yksityinen luonnonsuojelualue. Tämä kaupunkimme helmi ja koko Suomen mittakaavassa harvinainen aarre on toiminut myös monien suurten urheilutapahtumien näyttämönä.

Metsän siimeksessä, 18-väyläisellä AA1-luokitellulla Puijo Discgolf -radalla harjoittelee myös frisbeegolfin kaksinkertainen Suomen mestari, Euroopan mestari sekä USDGC:n kakkonen, Niklas Anttila. Kotirataansa, joka on Suomen parhaaksikin valittu, Niklas luonnehtii visuaalisesti hienoksi ja rentoutensa ansiosta aloittelijoille sopivaksi.

Niklaksen neuvoilla kiinni kiekonheittelyyn

 • Miksi frisbeegolf? Kaikille sopiva helppo laji, joka on edullista aloittaa.
 • Mitä tarvitsen aloittaakseni? Alkuun pääsee jopa yhdellä kiekolla. Ensimmäisen kiekon on hyvä olla lähestymiskiekko tai putteri.
 • Onko kiekolla väliä? Kyllä. On olemassa puttereita, lähestymiskiekkoja, väylädraivereita ja draivereita. Erilaisia kiekkoja on eri heittoja varten, mutta nämä hyödyt tulevat käyttöön vasta kun on hieman edistyneempi heittäjä.
 • Onko radalla väliä? Jokainen rata on erilainen. Aloittelijalle sopii parhaiten lyhytväyläinen rata.
 • Joukkuelaji vai yksilöurheilua? Ammattilaistasolla frisbeegolf on yksilölaji, vaikkakin myös joitain pari- ja joukkuekilpailuja järjestetään. Harrastuksena frisbeegolf on mukavaa kaveriporukalla.
 • Miten harjoitellaan talvisaikaan? Kun radat ovat lumen peitossa, heittokäsi pysyy vakaana halleissa ja kuntosalilla harjoitellen.
 • Tärkein tekijä kehittyäkseen? Toistot ja monipuolisuuden harjoittaminen. On osattava kaikki heitot ja oltava taitava käsittelemään kiekkoa.

Onnellisuus tulee aaltoina

Elämää saaristossa

Kuopio on saaristolain mukainen saaristo-osakunta ja satamakaupunki, jota ympäröi 1964 saarellaan sisämaan suurimpiin kuuluva saaristo. Ei siis ihme, että monen kuopiolaisen mielenmaisema saavuttaa tyyneyden helpoimmin juurikin Kallaveden kuohujen keskellä.

Tumi Turunen on 71-vuotias eläkeläinen, jonka sydän sykkii teatterille, kuntonyrkkeilylle, elokuvalle ja saaristossa mökkeilylle. Kaikki alle 30 kilometrin matkat Turunen taittaa pyöräillen ja joskus pidemmätkin, onhan kaksipyöräinen kuljettanut häntä Napoliin, Petroskoihin, Arkangeliin ja Kuuban sekä Kiinan kautta aina Kaspianmerelle saakka.

Turusen ukki on lähtöisin Luhastensalon torpasta ja isän aikoinaan tekemien tonttikauppojen myötä tutuksi on tullut myös Hietasalo lähisaarineen. Kallavettä Turunen kuvailee sopivan kokoiseksi, minkä ansiosta se on hallittavissa, mutta silti sieltä pääsee, vaikka maailman ääriin.

Tumin top5 Kallavesi-kohteet

 1. Hietasalo (saari)
  Tämä kuopiolaisten Riviera on retkeilijän paratiisi. Hyvät fasiliteetit, helppo maasto, sienet ja marjat sekä lyhyt venematka kaupunkiin tekevät saaresta erinomaisen kohteen koko perheelle.
 2. Iivarinsalo (saari)
  Purjehtijoiden suosikkipaikasta löytyy muun muassa hiekkarantoja, nuotiopaikkoja, luontopolku ja liikunta-leikkialue lapsille.
 3. Vehmersalmen satama ja Millibaari
  Jos et vielä ole pysähtynyt legendaariseen Millibaariin pizzalle, tee niin heti ensi kesänä.
 4. Luhastensalo (saari)
  Turusen ukin kotipaikka ja lapsuuden maisema, jossa on järjestetty nuorten leirejä ja partiotoimintaa useiden sukupolvien ajan.
 5. Karhonsaari
  Kaunis kallioinen luontokohde, jonka puulajipuistosta löytyy kattava puiden ja pensaiden kokoelma. Saarella on myös mielenkiintoinen historia osana suomalaista sahateollisuutta, sillä saarelle perustettiin vuonna 1875 Pohjois-Savon ensimmäinen höyrysaha.

Luontokokemus linssin läpi on aina ainutkertainen

Elämäntapana luontokuvaus

Jos emme pääse fyysisesti luontoon, on luonnon elvyttävä vaikutus mahdollista tavoittaa luontokuvia katsellen. Kuvat rauhoittavat, nostavat vireystilaa ja auttavat kartuttamaan mentaalista elinvoimaa. Kyseistä ilmiötä todistavat myös kuopiolaislähtöisen luontokuvaaja Niilo Isotalon valokuvista mielenrauhaa ammentavat 36 000 Instagram-seuraajaa.

Yliopistossa metsätieteitä opiskelevan Isotalon jo ennestään läheinen luontosuhde on viime aikoina syventynyt luonnon monimuotoisuuden ja erilaisten ympäristökysymysten tarkastelemiseen. Luonnontuntemus onkin kuvaajalle paitsi tärkeä työväline myös jatkuva kehityskohde.

Isotalo pitää tärkeänä myös paikallistuntemusta ja kertookin, että hänen parhaat kuvansa ovat syntyneet nimenomaan lähiluonnossa erityisissä olosuhteissa. Siksi Isotalo ei jaa monen luonto- ja maisemakuvaajan unelmaa päästä kuvaamaan ulkomaille harvinaisia eliölajeja tai mahtavia vuoristomaisemia. Hän on itse kiinnostuneempi suomalaisten maisemien kuvaamisesta.

– Kuvien upeus ja ainutlaatuisuus ei ole sidottu paikkaan, vaan taitoon löytää otolliset hetket vangita tuttu maisema uudenlaisessa valossa, Isotalo tarkentaa.

Esimerkkinä hienoista lähikohteista Isotalo mainitsee Maaningan seudun, jonne kertyy loppukesän aamuina paljon kuvissa taianomaisena näyttäytyvää usvaa. Tuolloin alue on otollinen myös lintujen ja muiden eläinten kuvaamiseen.

Muita mainioita kuvauspaikkoja alueellamme ovat järvenrannat, pienet lammet ja purot sekä näiden vastapainona aavat peltomaisemat, komeat metsät ja kauniit, vähemmän vieraillut luonnonsuojelualueet. Erityismaininnan Isotalolta saa upea Puijon alue vanhoine metsineen.

Niilon 4 vinkkiä luontokuvauksesta kiinnostuneelle

 1. Valitse oikea ajoitus
  Liiku luonnossa suosituimpien kellonaikojen ulkopuolella. Kaikki tietävät, miltä auringonlaskut näyttävät, mutta esimerkiksi usvaiset kesäaamut hiljaisilla pelloilla ovat kauneudessaan omaa luokkaansa.
 2. Huomioi luonnonvalo
  Upeiden kuvien perässä ei tarvitse matkustaa kauas. Tutustuessa lähiluontoon erilaisissa valo-olosuhteissa oppii, millaisia kuvia mihinkin aikaan kannattaa ottaa.
 3. Merkkaa paikat kartalle
  Merkkaa kiinnostavat kohteet karttasovellukseen. Kirjaa ylös myös paikat, joissa olet nähnyt eläimiä tai harvinaisia lintuja. Näin kohteet pysyvät muistissa ja kuvausreissuja on helpompi suunnitella.
 4. Kuvaa paljon
  Kuvaamaan oppii vain kuvaamalla. Oma tyyli löytyy ajan myötä, eikä kannata liiemmin välittää, millaisia kuvia muut ottavat. Tärkeintä on nauttia luonnosta ja kuvata sitä, mikä itselle on luontevinta.

Myötä- ja vastamäessä

Maastopyöräily

Tuskin on nykypäivänä ihmistä, joka ei tuntisi jotakuta maastopyöräilyyn hurahtanutta. Ja miksipä ei, onhan kyseessä hyvin monipuolinen laji, jota on mahdollista harrastaa ympäri vuoden. Ja kun laji sopii yhtä lailla työmatkapyöräilyyn, luonnosta nauttimiseen kuin kilpaurheiluun, ei ihme, että kerran pyörän selkään hypätessä lajin parissa viihtyy pitkään.

Kuopion pyöräilyseuran puheenjohtaja Pasi Savolainen on pyöräillyt koko ikänsä ja ollut seuratyössä mukana jo parikymmentä vuotta. Kaksipyöräisellä kiitämisestä on muotoutunut Savolaiselle elämäntapa, mutta hän vakuuttaa, ettei koskaan ole liian myöhäistä aloittaa.

– Nykyisin maastopyöriä on tarjolla sähköavusteisina, mikä helpottaa pyöräilyä vaikeakulkuisessa maastossa ja kaventaa tasoeroja eri kuntoisten kavereiden kesken. Näin lajin parhaasta puolesta eli ulkoilun, liikunnan, hyvinvoinnin ja haasteiden yhdistelmästä pääsee nauttimaan vähemmälläkin ajokokemuksella, Savolainen kannustaa.

Ylämäissä hikoilun lisäksi lajin vauhdikkaampi muunnos, alamäkipyöräily, on saanut paljon uusia harrastajia viime vuosina. Kuopion alueella suosiota on varmasti avittanut Tahkon hienot pyöräreitit sekä tuolihissit. Hissin avulla pyörä ja kuljettaja nousevat mäen päälle valmiina nauttimaan vauhdin hurmasta rakennettua pyöräreittiä alas ajaen.

Perusasioilla pyörät pyörimään

Kenelle?

Monipuolisuutensa vuoksi maastopyöräily soveltuu iästä riippumatta kaikille, jotka haluavat nähdä enemmän ja liikkua nopeammin kuin kävellen.

Miten pääsee vauhtiin?

Helppo tapa tutustua lajiin on hakeutua seuraan, jossa on lajin harrastajia. Tutustuminen kannattaa tehdä riittävän hyvillä välineillä sopivassa ympäristössä. Pyörän koko ja varustelu tulee valita kuljettaja sekä ajoympäristö huomioiden. Nykymallinen perusmaastopyörä on etujousitettu vaihdepyörä maastokuvioiduilla ison ilmatilan renkailla, joissa on levyjarrut. Vaativammassa maastossa kurvailuun vaaditaan myös takajousitus. Vaatetuksessa ja muissa varusteissa tulee huomioida mukavuus ja turvallisuus.

Missä voi harrastaa?

Kuopion alueella on paljon mahdollisuuksia maastopyöräilyyn. Kaupungin ja pyöräilyseuran ylpeys on Puijo, josta löytyy opastettu reitistö. Puijon lisäksi Tahkolla on hyvät ja sopivan haastavat reitit.

Artikkeli kirjoitettu Kuopio By Nature -lehteen – Tutustu tästä!

Lue Kuopio by Naturen verkkolehdet (Issuu.com)