KuPS: suuria tunteita ja jalkapalloa

Jalkapallon korkeimmalla sarjatasolla naisissa ja miehissä pelaava Kuopion Palloseura (KuPS) on viime aikoina tarjonnut suuria urheiluhetkiä kuopiolaiselle jalkapallokansalle. Naisissa KuPS on kaksinkertainen hallitseva Suomen mestari ja miehissä KuPS on vakiinnuttanut paikkansa Veikkausliigan kärkikahinoissa ja voittanut Suomen Cupin kaksi kertaa peräkkäin. Menestyksen ansiosta molemmat joukkueet ovat päässeet pelaamaan myös kansainvälisille kentille.

KuPS tarjoaa Väre Areenalla tunteita, jotka saavat jalkapalloromantikot liikkeelle. Kuopiolainen fanikulttuuri jalkapallon saralla on hyvässä nosteessa ja sillä on pitkät perinteet. Yksi kannattajista on Jouni Nuutinen, jolle KuPS on ollut osa arkea jo neljä vuosikymmentä.

– Jo silloin 80-luvulla, kun pelejä ei televisioitu juuri ollenkaan, aloin seuraamaan KuPS:n otteita Urheiluruudun kautta. Sitten, kun muutin Pielavedeltä Kuopioon 90-luvun alussa, tuli kannattamisesta vielä aktiivisempaa, Nuutinen kertoo.

Nuutisen jalkapallon seuraaminen ei rajoitu ainoastaan katsomiseen, vaan kokemusta on myös jalkapallon harrastamisesta pelaajana, kentän laidalla oman pojan otteita seuraavana vanhempana sekä KuPS:n kaupunginosajoukkueen valmentajana.

– Poika pelaa nykyään KuPS:n 09 joukkueessa ja jalkapallo sanelee ison osan perheemme arkea. Aikoinaan pojan kanssa käytiin myös katsomassa KuPS:n pelejä, mutta lapset kasvavat ja enää ei kelpaa isä seuraksi, Nuutinen toteaa nauraen.

Kannattajakulttuuri ja ottelutapahtumat ovat Nuutisen mukaan kehittyneet hiljalleen. Oman kaupungin joukkue, johon on saatu nostettua myös oman alueen poikia ja persoonia kiinnostavat alueen ihmisiä. Pelipäivät ovat sosiaalinen tapahtuma, jota ei halua jättää väliin.

– Kannattajaryhmä KPO Crew’n luoma tunnelma kannattajakatsomossa, jossa on nykyään myös anniskeluoikeudet, vetää puoleensa. Jengi laulaa ja tunnelma on vuosi vuodelta hienompi. KuPS on tarjonnut iloisia onnistumisen hetkiä, isoja pettymyksiäkin, mutta kun yhdessä pääsee kokemaan ja jakamaan tunteita, niin onhan se hienoa, Nuutinen summaa.

“Tänä vuonna KuPS juhlii 100-vuotista taivaltaan urheiluseurana.”

Samaa mieltä on myös Antti Haapakorva, joka on toiminut aiemmin muun muassa KuPS Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Haapakorva arvioi, että juuri perinteet, yhteisö ja liikunnan riemu saavat ihmiset liikkeelle.

– Kun KuPS:lla on kotipeli, koko perhe tietää, että isä on stadionilla. Harva asia antaa tunteita niin laajalla skaalalla. Paljon on ollut pettymyksiäkin, mutta vuoden 2010 hopea ja 2019 mestaruus toivat kyllä siinä määrin tunteet pintaan, että isokin mies herkistyi. Niitä hetkiä en unohda, Haapakorva kertaa viime vuosien menestystä.

Tänä vuonna KuPS juhlii 100-vuotista taivaltaan urheiluseurana. Juhlavuoden kunniaksi kirjailija ja useissa vastuutehtävissä niin politiikassa kuin jalkapallon saralla toiminut Lasse Lehtinen on kirjoittanu juhlakirjan, joka avaa KuPS:n tarinan ihmisten ja ilmiöiden kautta. Lehtisen mukaan KuPS on luonut pohjan nykyiselle menestykselleen vuosien saatossa. Asioita on tehty oikein ja se näkyy nyt niin katsomossa kuin kentällä.

– Urheiluseuralla pitää olla sielu ja historia, merkitystä kotipaikkansa ihmisille. Talkootyö ja perinteet ovat alustana myös muulle menestykselle, jos sellaista on syntyäkseen. Tätä kaikkea KuPS on ollut ja siksi kuopiolaiset ovat seuran ottaneet omakseen. Niille, jotka eivät ole yhdessäkään KuPS:n pelissä käyneet, lausun surunvalitteluni. Olette menettäneet jotain kaunista ja arvokasta, Lehtinen toteaa.

Artikkeli kirjoitettu Kuopio By Nature -lehteen – Tutustu tästä!

Lue Kuopio by Naturen verkkolehdet (Issuu.com)