Kuopion kaupunginhallituksen päätöstiedote 13.2.2023

KEVAN työhyvinvointi- ja esihenkilökyselyt

Kysely toteutettiin sähköisenä kyselynä 28.09.2022 –14.10.2022. Kokonaisuudessaan työhyvinvointikyselyyn vastasi yhteensä 2903 työntekijää (kyselyn vastausprosentti oli noin 45,7 %). Esihenkilökyselyyn vastasi 196 esihenkilöä (kyselyn vastausprosentti oli 55,8 %). Kysely on toteutettu Kevan tarjoamalla verkkotyökalulla.

Edellinen Kevan työhyvinvointikysely on tehty 2015. Esihenkilökysely on uusi, eikä sitä ole tehty Kuopion kaupungissa Kevan verkkotyökalulla aikaisemmin.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsee työhyvinvointi- ja esihenkilökyselyt tiedoksi.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Työkyvyn tuen toimintamalli

Työkyvyn tuen toimintamalli on päivitetty vastaamaan Aino-työkykyjohtamisjärjestelmän käyttöönoton myötä tulleita uudistuksia. Tämä tarkoittaa esimerkiksi varhaisen välittämisen poissaolorajoja ja toimintaohjeita varhaisen välittämisen ja dokumentoinnin suhteen.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy työkyvyn tuen toimintamallin.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Rahoituskatsaus helmikuu 2023

Kuopion kaupunki hankkii rahoitusta investointien rahoittamiseen ja maksuvalmiuden turvaamiseen. Kaupungin lainamäärä oli vuoden 2022 lopussa noin 453 M€ (3 695 € /asukas), mikä oli noin 58,2 M€ budjetoitua pienempi. Tähän vaikutti hyvä verotulojen kehitys ja alkuvuoden hyvä kassatilanne. Myös korkokulut jäivät alle budjetoidun. Lainasalkun keskikorko oli 0,80 % vuonna 2022 ja sen odotetaan nousevan 1,66 %:iin vuonna 2023. Korkoriskiä hallitaan suojauksilla (n. 80 % lainakannasta), joka tarkoittaa mm. kiinteäkorkoisten lainojen ja korkosuojauksien hyödyntämistä.

Vuonna 2023 kaupunginhallitus on päättänyt nostaa pitkäaikaista lainaa enintään 90 M€. Aktiivinen ja ennakoiva maksuvalmiuden seuranta mahdollistaa erilaisten rahoitusvaihtoehtojen hyödyntämisen. Vihreän rahoituksen hyödyntämistä hankkeiden rahoituksessa selvitetään ja huomioidaan tulevissa lainakilpailutuksissa.

Kaupunki voi myöntää takauksia konserniyhteisöille ja myönnettäviin takauksiin vaaditaan vastavakuudet kuntalain linjauksen mukaisesti. Kaupungin takausvastuiden määrä oli 171,3 M€ vuoden 2022 lopussa.

Rahoituskatsauksen lisäksi annetaan ennakkotietoja vuoden 2022 tilinpäätöksestä.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsee asian tiedoksi.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Sosiaalitoimen rahastojen pääoma

Kuopion lääninhallitus on antanut 13.7.1984 päätöksen Kuopion kaupunginhallituksen hakemukseen yhdistää kuusi eri rahastoa: huoltorahasto, Juho ja Vilhelmiina Kajanin rahasto, lasten kasvatusrahasto, kunnalliskodinhoidokkien virkistysrahasto, kunnalliskodin kaunistamisrahasto ja lastentalorahasto sosiaalitoimen rahasto- nimiseksi rahastoksi.

Rahaston pääoma on 30.11.2022 yhteensä 129.252,96 euroa.

Kuntalaissa ei enää säädetä lahjoitus- ja testamenttiomaisuuden käyttämisestä, kunnan asema lahjoituksen ja testamentin saajana voidaan rinnastaa muiden yhteisöjen asemaan. Lahjan antajan ja testamentin tekijän tahto on omaisuuden hoitamisessa ja käytössä otettava huomioon. Jos tämä ei ole mahdollista, on pyrittävä löytämään alkuperäistä tarkoitusta mahdollisimman lähellä oleva käyttötarkoitus ja -tapa.

Perusturva- ja terveyslautakunta päättää, että sosiaalitoimen rahaston pääomaa ei siirretä Pohjois-Savon hyvinvointialueelle, vaan se jää kaupungin hallinnoitavaksi. Perusturva- ja terveyslautakunta toivoo, että varat kohdennetaan esim. erityisen tuen tarpeessa olevien lasten harrastustoiminnan tukemiseen.

Kaupunginhallitus hallitukselle esitetään, että se 1) hyväksyy perusturva- ja terveyslautakunnan esityksen ja 2) että kaupunginhallitus päättää, että rahastoa hallinnoi hyvinvoinnin edistämisen palvelualue osana avustustoimintaa.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Mieliteko-ohjelma 2021–2030

Kahdelle ensimmäiselle vuodelle on myönnetty ELY-keskuksen kautta Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoitus hankenimellä ”Hyvällä mielellä Pohjois-Savo 2021–2030”. Ensimmäinen hankekausi päättyy 31.8.2023.

Mieliteko-ohjelma ei ole vielä onnistunut laajasti vaikuttamaan yksilötason muutoksiin mielen hyvinvoinnissa. Toiminnan pysyvät vaikutukset ja vaikuttavuus voidaan arvioida vasta pidemmällä aikavälillä. Systeemi- ja väestötason muutos vie aikaa, parhaimmillaan 15–20 vuotta. 

Toiminnan jatkon varmistamisen kannalta on järkevää rakentaa yhden hankkeen sijaan laajempi ohjelma, joka koostuu useista hankkeista. Lisäksi on tärkeää aktivoida jo perustettu Mielitekorahasto, joka edistää pohjoissavolaisten mielen hyvinvointia hankkeiden lisäksi. Jotta em. asiat ovat mahdollisia, tulisi päättää kuntien ja toteuttajien 10-vuotisesta sitoutumisesta sekä organisoitua niin, että voidaan varmistaa laajan ohjelman yhtenäinen toteutus.

Mieliteko-ohjelman lyhyen aikavälin jatkosuunnitelmana on hakea kahdelle hankkeelle Euroopan sosiaalirahaston rahoitusta (ESR+) 24.2.2023 päättyvässä haussa. Tavoitteena on käynnistää uudet hankkeet 1.9.2023. Ensimmäisen hankkeen keskiössä on mielenterveyteen liittyvän työhyvinvoinnin edistäminen. Päähakijana on Kuopion kaupunki ja osatoteuttajina Itä-Suomen yliopisto, Savonia ammattikorkeakoulu ja Humanistinen ammattikorkeakoulu. Toisen hankkeen keskiössä on yhdenvertainen osallisuus ja päähakijana siinä on Savonia ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina Humanistinen ammattikorkeakoulu ja Kuopion kaupunki. Lisäksi tavoitteena on myöhemmin hakea rahoitusta väestöotantaan perustuvaan osahankkeeseen, jossa tähdätään laaja-alaisesti elintapojen muutokseen.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsee Mieliteko-ohjelman tilannekatsauksen ja jatkosuunnitelman tiedoksi. Hankkeet ja mahdollinen organisointi tulevat myöhemmin päätöksentekoon niiden täsmennettyä.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Vaalilautakuntien ja -toimikuntien asettaminen vuoden 2023 eduskuntavaaleja varten

Eduskuntavaalit toimitetaan sunnuntaina 2.4.2023 ja ennakkoäänestys kotimaassa ajalla 22. –28.3.2023.

Kaupunginhallitus asettaa vaalilautakunnat kutakin äänestysaluetta varten siten, että jäsenet ja varajäsenet mahdollisuuksien mukaan edustavat Kuopion kaupungissa edellisissä eduskuntavaaleissa 2019 ehdokkaita asettaneita puolueita. Jäsenten ja varajäsenten poliittista edustavuutta tarkastellaan erikseen. Vaalilautakuntaan kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, kolme muuta jäsentä sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, kuitenkin vähintään kolme.

Vaalilautakuntia asetetaan 38 kappaletta ja vaalitoimikuntia seitsemän. Kaupunginkanslia on laatinut kunnallisjärjestöiltä saatujen esitysten perusteella ehdotuksen vaalilautakuntien ja -toimikuntien kokoonpanoiksi. Lisäksi kokoonpanoja on jouduttu täydentämään myös muilla henkilöillä.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se päättää

  1. asettaa kutakin 38 äänestysaluetta varten vaalilautakunnan
  2. asettaa seitsemän vaalitoimikuntaa liitteessä mainittuja laitoksia varten
  3. hyväksyä kaupunginkanslian esityksen vaalilautakuntiin ja vaalitoimikuntiin valittavista puheenjohtajista, varapuheenjohtajista, jäsenistä ja varajäsenistä siten, että vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien varajäseniksi valitut henkilöt voivat toimia tarvittaessa ja päätösvaltaisen kokoonpanon turvaamiseksi myös toisen vaalilautakunnan tai vaalitoimikunnan jäsenen sijaisena keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan erikseen antaman määräyksen mukaisesti
  4. oikeuttaa kaupunginkanslian täydentämään esitystä ja tarvittaessa tekemään muutoksia vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien kokoonpanoihin

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kokouslistat ovat luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa: Dynasty tietopalvelu : Kuopion kaupunki (oncloudos.com)