Kaupunginvaltuuston päätöstiedote 20.2.2023

Kuopion kaupunkiseutusuunnitelma 2030 

Suunnittelualueeseen kuuluvat MAL-sopimuskunnat Kuopio, Siilinjärvi, Lapinlahti, Suonenjoki, Leppävirta ja Tuusniemi. Työryhmään ovat kuuluneet seudun kuntien edustajien lisäksi Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja Pohjois-Savon liiton edustus.   

Kaupunkiseutusuunnitelman tavoitteena on sovittaa yhteen kaupunkiseudun merkittävän yhdyskuntarakenteen kehittämisen periaatteet ja tavoitteet niin, että löydetään yhteinen näkemys yhdyskuntarakenteen pitkän tähtäimen päälinjoista. 

Suunnitelma on laadittu lähtökohtaisesti siten, että se tukee MAL-suunnittelun kärkitavoitteiden saavuttamista edistämällä vähähiilisen ja kestävän yhdyskuntarakenteen ja sitä tukevan liikennejärjestelmän kehittämistä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. MAL-sopimuksen mukaan yhdyskuntarakennetta tulee tiivistää toteuttamalla suurin osa seudun asuntotuotannosta (80 %) yhdyskuntarakenteen sisään, keskuksiin, niiden lähialueille ja joukkoliikennevyöhykkeelle, joissa on hyvät julkiset liikenneyhteydet ja palveluja. 
  
Suunnitelman mitoituksen lähtökohtana on 16 800 asukkaan ja 7 000 työpaikan lisäys suunnittelualueella vuoteen 2035 mennessä. Kasvutavoite on linjassa Pohjois-Savon kaupan maakuntakaavan ja Pohjois-Savon maakuntakaava 2040 2. vaiheen kanssa. 

Kaupunginvaltuusto hyväksyi liitteenä olevan Kuopion kaupunkiseutusuunnitelman. 

 
Kuopion seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma 2040 

Edellinen liikennejärjestelmäsuunnitelman kevyt päivitys on julkaistu vuonna 2014. Suunnitelman seurantaa sekä jatkuvaa liikennejärjestelmätyötä seudulla on koordinoinut Kuopion seudun liikennestrategiatyöryhmä, johon kuuluvat seudun kuntien edustajien lisäksi Pohjois-Savon ELY-keskuksen, Pohjois-Savon liiton, Liikenneturvan, Traficomin, Väyläviraston sekä Finavian edustajat. 

Suunnitelma laadittiin tiiviissä vuorovaikutuksessa Kuopion seudun kaupunkiseutusuunnitelman kanssa. Suunnittelualueeseen kuuluvat MAL-sopimuskuntien Kuopio, Siilinjärvi, Lapinlahti, Suonenjoki, Leppävirta ja Tuusniemi lisäksi Kaavi, Rautalampi, Tervoja ja Vesanto. 

Liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisen tavoitteena oli strategisen suunnan määrittäminen vuoteen 2040. Lisäksi tavoitteena oli Kuopion seudun liikennejärjestelmän kehittämisen sovittaminen entistä tiiviimmin osaksi maakunnallista ja valtakunnallista liikennejärjestelmätyötä, suunnitelman kanssa samanaikaisesti laadittavan kaupunkiseutusuunnitelman seurantaa sekä MAL-sopimusmenettelyä. 

Kaupunginvaltuusto hyväksyi liitteenä olevan Kuopion seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman. 

 
Kuopion kotoutumisohjelman päivittäminen 

Laki kotoutumisen edistämisestä (30.12.2010) edellyttää kunnilta kotoutumisen edistämiseksi laadittua kotouttamisohjelmaa, joka hyväksytään kunkin kunnan kunnanvaltuustossa. 

Kuopion kotoutumisohjelma päivittää edellistä, vuonna 2016 hyväksyttyä ohjelmaa. Valmistelussa on päivitetty ohjelmaa vastaamaan nykyhetkeä käymällä läpi meneillään olevien lakiuudistusten aineistoa sekä koottu kaupungin eri toimialoilta vastuutahojen kommentit. Kotoutumisohjelmaan on myös huomioitu toimintaympäristössä, palveluissa ja verkostoissa tapahtuneet ja suunnitelmissa olevat muutokset. 

Valtuutettu Markus Jukarainen (ps.) esitti kotouttamisohjelman päivittämisen palautettavaksi käsittelyyn. Valtuusto äänesti, jatketaanko keskustelua (JAA) vai palautetaanko asia jatkovalmisteluun (EI). Äänestystulos: JAA 50, EI 8, poissa 1.  

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kotouttamisohjelman. 

 
Muutoksia hallintosääntöön 

Viimeisen parin vuoden aikana Kuopion kaupunkisuunnittelun toimintaympäristö on muuttunut merkittävästi. Kuopion kaupunkiseudun kunnat ovat solmineet vuonna 2020 MAL-sopimuksen, jonka vuoksi seudullinen suunnittelu on tullut entistä tärkeämpään rooliin. 

Lisäksi palveluverkoston suunnitteluun luodaan uusi toimintamalli, jolla pystytään entistä paremmin hahmottamaan kaupunkirakenteen ja palveluverkoston kokonaisuutta. Toiminnan johtamisen ja koordinoinnin parantamiseksi tehdään organisaatiojärjestelyjä toiminnallisuuden parantamiseksi kaupunkiympäristön palvelualueella. 

Kaupunginvaltuusto hyväksyi, että hallintosääntöön tehdään liitteen mukaiset muutokset 1.3.2023 lukien. 

Eronpyyntö Pohjois-Savon käräjäoikeuden lautamiehen tehtävästä / Niina Berg 

Niina Berg on pyytänyt eroa Pohjois-Savon käräjäoikeuden lautamiehen tehtävästä paikkakunnalta poismuuton vuoksi. 

Kaupunginvaltuusto myöntää eron Niina Bergille Pohjois-Savon käräjäoikeuden lautamiehen tehtävästä ja valitsee hänen tilalleen uuden jäsenen jäljellä olevaksi toimikaudeksi. Ulla Hyttinen valittiin uudeksi jäseneksi.  

 
Eronpyyntö luottamustehtävistä / Pauliina Ryökäs 

Pauliina Ryökäs (sdp) on pyytänyt eroa paikkakunnalta poismuuton vuoksi seuraavista luottamustehtävistä: 

–  kaupunginvaltuuston varavaltuutettu 
–  Pohjois-Savon aluepelastuslautakunnan varapuheenjohtaja (henkilökohtainen varajäsen Päivi Ahonen) ja  
–  ympäristö- ja rakennuslautakunnan varajäsen. 

Kaupunginvaltuusto myöntää Pauliina Ryökkäälle eron kaupunginvaltuuston varavaltuutetun toimesta ja Pohjois-Savon aluepelastuslautakunnan varapuheenjohtajuudesta sekä myöntää eron ympäristö- ja rakennuslautakunnan varajäsenyydestä ja valitsee hänen tilalleen uuden varajäsenen ympäristö- ja rakennuslautakuntaan jäljellä olevaksi toimikaudeksi. Tytti Luoma valittiin ympäristö- ja rakennuslautakuntaan varajäseneksi. 

 
Eronpyyntö hyvinvoinnin edistämisen lautakunnan jäsenyydestä / Jouni Holopainen 

Jouni Holopainen (kok.) on pyytänyt eroa hyvinvoinnin edistämisen lautakunnan jäsenyydestä henkilökohtaisten syiden vuoksi. 

Kaupunginvaltuusto myöntää eron Jouni Holopaiselle hyvinvoinnin edistämisen lautakunnan jäsenyydestä ja valitsee hänen tilalleen uuden jäsenen jäljellä olevaksi toimikaudeksi. Jäseneksi valittiin Mika Savolainen, varalla Jarmo Tuppurainen. 

Vastaus valtuustoaloitteeseen / Petosenlammen umpeenkasvun ehkäiseminen 

Vuokko Hämäläinen ja kaksi muuta kaupunginvaltuutettua ovat jättäneet valtuustoaloitteen koskien Petosenlammen umpeenkasvun ehkäisemistä. 

Petosenlampi kuuluu Kuopion kaupungin pienvesien käyttö- ja hoitosuunnitelmaan ja sijoittui vesialueiden priorisoinnissa 5. sijalle. Petosenlampi on toinen kaupungin pienvesien hoito- ja kunnostusohjelman pienistä järvistä, jotka kuuluvat vesipuitedirektiivin mukaisiin seurantakohteisiin ja Natura 2000-verkostoon ja se on vesilain nojalla suojeltava kohde. Petosenlampi on yhteinen vesialue ja sen omistaa Petosenlammen osakaskunta, mutta maankäyttöhistoriansa ja valtaosan omistamiensa osuuksien takia Kuopion kaupunki on hoitanut lampea.  

Vastauksena valtuustoaloitteeseen esitetään Petosenlammen tehokalastusjaksoa sekä mahdollista siianpoikasten istutusta. Lammen ilmastusta jatketaan normaalisti suunnitelman mukaan. Esitettyä ruoppausta ei esitetä tehtäväksi huonon kustannustehokkuuden ja tehdyn ilmakuvatarkastelun takia. 

Valtuutettu Vuokko Hämäläinen esitti asian uudelleenvalmisteluun Pauli Kainulaisen kannattamana. Valtuusto äänesti, käsittelyn jatkaminen (JAA), uudelleen valmisteluun palautus (EI). Äänestystulos: JAA 50, EI 8, poissa 1. 

Kaupunginvaltuusto merkitsi saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen. 

Vastaus valtuustoaloitteeseen / Maantien 551 valaiseminen Karttulan ja Syvänniemen taajamien kohdilla 

Kaupunginvaltuuston kokouksessa 16.5.2022 on jätetty valtuustoaloite maantien 551 valaisemiseksi Karttulan ja Syvänniemen taajamien kohdilla. Aloitteessa esitetään, että Kuopion kaupungin tulisi pikaisesti ryhtyä neuvottelemaan ELY-keskuksen kanssa toimenpiteistä, joilla liikenneturvallisuutta lisättäisiin Karttulan ja Syvänniemen taajamien kohdalla maantiellä 551 (Kuopio – Vesanto tie). Turvallisuuden parantamiseksi olisi kiireellisintä maantien valaistuksen lisääminen. 

Valtuustoaloitteen vastauksessa todetaan mm., että Kuopion liikenneturvallisuussuunnitelma 2030:ssa on huomioitu osa valtuustoaloitteessa esitetyistä toimenpiteistä. Karttulan taajaman kohdalla valaistusta on esitetty vain Pörönsolantien liittymään ja valaistus on ohjelmoitu toteutettavaksi vuosina 2024-2029 yhteistyössä ELY:n ja kaupungin kanssa. Syvänniemellä on esitetty valaistusta Karttulantielle Keihäskosken liittymään ja Kuttajärven Ilopurontien liittymiin. Valaistus on ohjelmoitu toteutettavaksi v. 2029 tai sen jälkeen ja toteuttajatahona on ELY. Liikenneturvallisuussuunnitelman aikajänne huomioiden aikataulu ei ole sitova ja kustannusjakokin on aina erillinen neuvottelukysymys. 

Kaupunkiympäristön palvelualue neuvottelee ELYN kanssa liikenneturvallisuussuunnitelmaa laajemmista valtuustoaloitteessa mainituista valaistustoimenpiteistä sekä niiden aikataulusta tavoitteena töiden mahdollisimman aikainen toteutus. 

Kaupunginvaltuusto merkitsi saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen. 

Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien vuosittaista pride-liputusta Kuopioon Pride-viikolla 

Valtuutetut Tanja Airaksinen ja Henna-Riikka Pitkänen ovat jättäneet valtuustoaloitteen 28.11.2022 vuosittaisesta Pride-liputuksesta Kuopioon Pride-viikolla. Valtuustoaloitteessa he tuovat esille kesän 2022 Pride-kulkueen Kuopiossa, käynnissä olevan translain päivityksen sekä kunnan tehtävän edistää ja tukea yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Valtuustoaloitteessa he esittävät, että Kuopion kaupunki liputtaa Pride-viikolla, Priden kunniaksi ja osoittaakseen tukensa ja hyväksyntänsä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. 

Vastauksena valtuustoaloitteeseen todetaan mm. seuraavaa: 

Kuopio mielletään valtakunnallisesti aktiivisena yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoasioiden kehittäjäkaupunkina, jossa myös kiinnitetään huomiota suvaitsevaisuusasioihin. Kuopio on mm. vuonna 2007 hyväksynyt ensimmäisten suomalaisten kaupunkien joukossa CEMRin eurooppalaisen tasa-arvon peruskirjan. Vuonna 2018 Kuopion valtuustoryhmät allekirjoittivat julistuksen vihapuhetta vastaan. Kuopio on lisäksi pitkään ollut WHO:n Euroopan terveiden kaupunkien verkoston aktiivisimpia jäsenkaupunkeja ja yhdessä muiden eurooppalaisten kaupunkien kanssa edistänyt terveyden tasa-arvon asioita. 

Pride-tapahtumia on Suomessa järjestetty vuonna 2022 yhteensä 40 paikkakunnalla ja usein vastaava kaupunki on järjestänyt myös Pride-liputuksen. Tapahtumia järjestäneiden joukossa on tyypillisesti korkeakoulukaupunkeja ja lisäksi myös pienempiä paikkakuntia. Kuopiossa on järjestetty Pride -kulkue ja piknik 30.6.2022. Pohjois-Karjalan Pride-viikkoa vietettiin 17.-22. toukokuuta 2022 Joensuussa ja Itä-Suomen yliopisto osallistui tapahtumaan järjestämällä samanaikaisen Pride-liputuksen. Itä-Suomen yliopisto on ilmoittanut liputusyhteistyön olevan mahdollinen myös Kuopiossa, jos Kuopio päättää Pride-liputuksen aloittamisesta. Kuopiossa liputettavia kiinteistöjä voisivat olla esimerkiksi valtuustotalo ja kaupungintalo. 

Tavoitteeksi asetetaan, että Kuopion kaupunki järjestää liputuksen Pride-tapahtuman yhteydessä. Kaupungin markkinointi ja viestintä vastuualue sopii liputettavista kiinteistöistä ja liputuksen ajankohdasta myöhemmin Pride-tapahtumajärjestäjien kanssa. 

Valtuutettu Rauno Taskinen (kd.) esitti asian palauttamista uudelleenvalmisteluun Markus Jukaraisen (ps.) ja Pekka Timosen (vl.) kannattamana. Valtuusto äänesti, käsittelyn jatkaminen (JAA), asian uudelleenvalmistelu (EI). Äänestystulos: JAA 43, EI 13, tyhjiä 2, poissa 1. 

Rauno Taskinen esittää, että lippuna käytetään Suomen lippua. Valtuusto äänesti, pohjaehdotus (JAA), Suomen lippu (EI), tulos: JAA 42, EI 9, tyhjiä 6, poissa 2. 

Kaupunginvaltuusto päätti, että se merkitsee saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen siten täydennettynä, että kaupungin liputusohjeet tarkistetaan samassa yhteydessä. 

Päätökseen tuli eriävä mielipide Björn Cederbergiltä, Rauno Taskiselta ja seitsemältä muulta valtuutetulta. 

Valtuustoaloitteet vuodelta 2022 

Hallintosäännön 126 §:n mukaan “Kaupunginhallituksen on vuosittain helmikuun loppuun mennessä esitettävä valtuustolle luettelo valtuutettujen tekemistä ja kaupunginhallitukselle lähetetyistä aloitteista, joita valtuusto ei edellisen vuoden loppuun mennessä ole lopullisesti käsitellyt. Samalla on ilmoitettava, mihin toimenpiteisiin niiden johdosta on ryhdytty. Valtuusto voi todeta, mitkä aloitteista on käsitelty loppuun”. 

Vuonna 2022 jätettiin 9 valtuustoaloitetta, joista vuoden loppuun mennessä oli käsittelemättä 3 aloitetta.  

Kaupunginvaltuusto merkitsee tiedoksi valtuustoaloitteet vuodelta 2022

Kaupunginvaltuuston kokoukseen jätetyt valtuustoaloitteet 

Jätetyt valtuustoaloitteet: 

-Koirapuisto Kuopion ydinkeskusteen, Markus Jukarainen (ps.) 

Valtuutettu Jukarainen poisti jättämänsä aloitteen kokouksesta. Valtuuston kokouksessa ei jätetty valtuustoaloitteita. 

Kaupunginvaltuuston kokouslistat ovat luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa: Dynasty tietopalvelu : Kuopion kaupunki (oncloudos.com)