Kaupunginhallituksen päätöstiedote 27.2.2023

Kuopion kaupunginhallitus kokoontui jälleen 27.2.2023. Asialistalla olivat seuraavat asiat:

  • Hyödykeryhmäkohtaisen poistosuunnitelman tarkennus
  • Konsernitilin ehtojen muuttaminen
  • Itärata Oy:n tilannekatsaus
  • Kuopion kaupungin lausunto / Valtion väyläverkon investointiohjelma vuosille 2024–2031-lausunto

Hyödykeryhmäkohtaisen poistosuunnitelman tarkennus

Kirjanpitolautakunnan kuntajaosto on antanut 22.11.2016 yleisohjeen suunnitelman mukaisista poistoista, jonka tarkoituksena on ohjata suunnitelman mukaisten poistojen tekemistä kunnassa ja kuntayhtymässä sekä yhdenmukaistaa kunnissa käytettäviä poistoaikoja ja –menetelmiä. Suosituksen mukaan poistoaikojen ja –menetelmien tulee perustua pysyvien vastaavien hyödykkeiden tulontuottamiskykyyn ja kunnassa myös palvelujen tuotantokykyyn. Poistosuunnitelmaa tulee siten arvioida säännöllisesti aina tilinpäätöstä laadittaessa sen varmistamiseksi, että valittu poistomenetelmä ja -aika vastaavat hyödykkeen taloudellista pitoaikaa.

Autopaikkavelvoitemaksujen kirjanpitokäsittelyä ei ole huomioitu kaupunginvaltuuston vuonna 2015 tekemässä poistosuunnitelmapäätöksessä. Tämän vuoksi on syytä määrittää uusi hyödykeryhmä Aineettomien hyödykkeiden Muut pitkävaikutteiset menot -kategoriaan: Autopaikkavelvoitemaksut: 3 – 20 vuotta. Toimintamalli on tarkoituksenmukaista ottaa käyttöön jo vuoden 2022 tilinpäätöstä valmisteltaessa, koska poistomenetelmän ja hyödykkeen taloudellisen pitoajan tulee vastata toisiaan. Kuopion kaupungin hallintosäännön 8 luvun 77 § koskee poistosuunnitelman hyväksymistä. Kaupunginvaltuusto hyväksyy suunnitelmapoistojen perusteet, joihin ei tule muutosta. Valtuuston hyväksymien suunnitelmanpoistojen perusteiden pohjalta kaupunginhallitus hyväksyy hyödykeryhmäkohtaiset poistosuunnitelmat. Kaupunginhallitus vahvistaa poistolaskennan pohjaksi pienhankintarajan.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy esityksen poistosuunnitelman hyödykeryhmän tarkennuksesta.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Konsernitilin ehtojen muuttaminen

Kuopion kaupunkikonsernin maksuliikennesopimus ja konsernitili kilpailutettiin yhteistyössä Sansia Oy:n kanssa vuonna 2021. Kaupunginhallitus päätti 21.6.2021 § 236 tehdä maksuliikennesopimuksen Pohjois-Savon Osuuspankin kanssa 1.11.2021 alkaen toistaiseksi 6 kk irtisanomisajalla.

Yleisen korkotason muututtua positiiviseksi Kuopion kaupunki ja Pohjois-Savon Osuuspankki ovat käyneet hinnanmuutosneuvottelun konsernitilin korkoehdoista maksuliikennesopimuksen ehtojen mukaisesti. Kaupunki hyväksyi 31.1.2023 Pohjois-Savon Osuuspankin tarjouksen konsernitilin talletuskorosta, jonka mukaisesti konsernitilin korko määräytyy.

Kuopion kaupungin hallintosäännön 79 § mukaan kaupunginhallitus on päätösvaltainen toimielin päätettäessä konsernitilin korkoehdoista kaupungin ja tytäryhtiöiden välillä.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy esityksen konsernitilin korkoehdoista kaupungin ja tytäryhtiöiden välillä.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Itärata Oy:n tilannekatsaus

Itärata Oy:n tilannekatsaus esitellään kokouksessa.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsee tilannekatsauksen tiedoksi.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kuopion kaupungin lausunto / Valtion väyläverkon investointiohjelma vuosille 2024–2031-lausunto

Väylävirasto pyytää 28.2.2023 mennessä lausuntoa luonnoksesta valtion väyläverkon investointiohjelmaksi vuosille 2024–2031.

Väylävirasto laatii vuosittain valtion väyläverkon 8-vuotisen investointiohjelman osana valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman, Liikenne 12 –suunnitelman, toimeenpanoa. Järjestyksessään kolmas, vuosien 2024-2031 investointiohjelma on Väyläviraston tietoon perustuva ehdotus rata-, maantie- ja vesiväylähankkeiden toteuttamisesta ja niiden vaikutuksista. Väyläverkon investointiohjelma sisältää kehittämishankkeita, isoja peruskorjaushankkeita ja hankekokonaisuuksia sekä pienempiä parantamishankkeita.

Väylävirasto pyytää avoimella lausuntopyynnöllä vuosittain päivitettävästä investointiohjelmasta lausuntoja, jonka kautta erilaiset vaikutukset ja tieto tulee näkyväksi.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy liitteenä olevan lausunnon ”Valtion väyläverkon investointiohjelman luonnokseen vuosille 2024-2031” Väylävirastolle annettavaksi.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kaupunginhallituksen kokouslistat ovat luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa: Dynasty tietopalvelu : Kuopion kaupunki (oncloudos.com)