Lettukestit Hietasalon kodalla Etelä-Kallaveden kauniissa talvisissa maisemissa

Etelä-Kallaveden saaristossa on useita laavuja, joissa kannattaa retkeillä myös talvella. Hyppää moottorikelkan- tai polkupyörän satulaan, hiihdä, luistele tai patikoi, kauniit talviset Kallavesimaisemat hivelevät silmää. Jätä kello kotiin ja varaa retkelle aikaa, nauti ja rentoudu. Olet sen ansainnut.

Retkellä tulee aina nälkä. Tälle retkelle lähtiessä päätettiin, että makkaran lisäksi herkutellaan muutenkin. Tikkupulla oli haaveissa, päädyimme kuitenkin paistamaan nuotioletut ja keittämään perinteiset nokipannukahvit. Talvella retken ennakkovalmistelu kylmän sään ja lyhyemmän päivän takia korostuu. Herkut kannattaa valmistella etukäteen, eli tee lettu- tai se haaveissa oleva tikkupullataikina jo etukäteen valmiiksi. Ja tietenkin pukeutuminen kelin ja liikkumisen asteen mukaan.

Retkikohteeksi valikoitui Kuopion kansallisen kaupunkipuiston alueella sijaitseva Hietasalon uusi kota. Matkustajasatamasta Hietasalon saareen on matkaa noin 5 kilometriä. Perillä odottaa upea noin 100 neliön kota. Massiiviset hirret ja tulisijassa palavat puut, niitä katsellessa kiireet unohtuvat.

Tuli ja massiiviset hirsipinnat, taakuuvarmaa tunnelmaa.
Tuli ja massiiviset hirsipinnat, taakuuvarmaa tunnelmaa.

Polttopuut löytyvät kodan vieressä olevasta liiteristä. Puita kannattaa polttaa maltilla, tarpeen mukaan. Näin puuvarastot kestävät pitempään ja samalla vähennetään myös tulipaloriskiä, minkä liian suuret tulet voivat aiheuttaa.

Nokipannukahvien keittoon on useita ohjeita ja tapoja. Tähän pannuun vettä meni noin 3 litraa ja pannukahvijauhoja suunnilleen ”kukkurallinen”.
Nokipannukahvien keittoon on useita ohjeita ja tapoja. Tähän pannuun vettä meni noin 3 litraa ja pannukahvijauhoja suunnilleen ”kukkurallinen”.

Retken kohokohta oli lettujen paisto. Kaikki sitä halusivat kokeilla ja lopputulokset vaihtelivat melkoisesti, melkoisen raakasta täysin ylikypsään hiilloslettuun. Letut paistetaan kuumalla tulella tai hiilloksella välillä pannua pois nostaen, jotta lettu kypsyy tasaisesti. Vehnäjauhojen sijasta voi kokeilla ohrajauhoja ja maidon sijasta voi käyttää taikinassa vettä tai kasvipohjaista maitojuomaa. Taikina kannattaa tehdä vaikka tyhjään limsapulloon valmiiksi.

Lettuja odotetaan vesi kielellä.
Lettuja odotetaan vesi kielellä.

Energiankulutus kasvaa ulkona liikuttaessa. Eväiden valmistus ja syöminen onkin yksi retken kohokohdista. Kun kaikki on valmista, on aika herkutella. Mikä siinä onkaan taikana, että ulkona tehty maistuu aina niin hyvälle. Ulkona ruokaa valmistaessa ja ruokaillessa yksinkertaisuus on kaunista. Kun käyttää aitoja raaka-aineita, myös niiden maut tulevat hyvin esille.

Mieti menu valmiiksi, esivalmistele ja lähde makumatkalle jollekin Kuopion useista laavuista.

Lisätietoja Kuopion laavuista löydät:

Teksti ja kuvat: Heikki Soininen / Kuopion kaupunki