Kaupunginhallituksen päätöstiedote 20.3.2023

Lausunto luonnoksesta Jätepoliittinen ohjelma vuoteen 2030

Savo-Pielisen jätelautakunta käsitteli kokouksessaan 9.2.2023 luonnosta jätepoliittiseksi ohjelmaksi vuoteen 2030. Jätelautakunta on valmistellut ohjelmaa yhteistyössä toimialueensa kuntien ja Jätekukon kanssa keskeisiä sidosryhmiä ja kuntalaisia kuullen.

Jätelautakunta päätti kokouksessaan pyytää kunnilta ja kuntien ympäristönsuojeluviranomaisilta lausunnot jätepoliittisen ohjelman luonnoksesta, lausuntopyyntö liitemateriaaleineen on esityksen ohessa.

Lausunto on valmisteltu kaupunkiympäristön palvelualueella ja sen valmisteluun ovat osallistuneet kaupunkitekniikan sekä ympäristö- ja rakennusvalvonnan palvelut. Valmistelijat ovat aktiivisesti osallistuneet ohjelman valmistelutyöhön. Samoin valmistelutyöhön ovat osallistuneet lukuisa joukko muita kaupungin toimijoita.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se antaa esityksen mukaisen lausunnon vastauksena jätelautakunnan lausuntopyyntöön.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Mieliteko-ohjelman jatkohankkeet (Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027)

Mieliteko-ohjelmaa on toteutettu Hyvällä mielellä Pohjois-Savo -hankkeen kautta. Jatkossa kehittämistyön varmistamisen kannalta on järkevää rakentaa yhden hankkeen sijaan laajempi ohjelma, joka koostuu useista hankkeista, jolloin toiminnan kattavuus on laajempi.

Mieliteko-ohjelman puitteissa on Ely-keskukselle jätetty kahden hankkeen rahoitushakemukset 17.3.2023 päättyneeseen rahoitushakuun. Yhteensä yli 5 miljoonan euron hankekokonaisuudelle haetaan Euroopan sosiaalirahaston rahoitusta. Tavoitteena on käynnistää molemmat uudet hankkeet 1.9.2023. Hankkeet edellyttävät kuntien sitoumuksia rahoitukseen.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että

se merkitsee tiedoksi Mieliteko-ohjelman puitteissa rahoittajalle jätetyt kaksi ESR+ -rahoitushakemusta. Hankkeet tuodaan erillisinä uudelleen kaupunginhallitukseen päätettäväksi siinä vaiheessa, kun hankkeiden lopulliset kustannukset ja rahoitussuunnitelmat ovat tarkentuneet ja hankkeiden päärahoittajan, Etelä-Savon ELY-keskuksen, kanta hankkeiden rahoitukseen on tiedossa.

2) Kuopion kaupunki varautuu kuntarahoittamaan Mieliteko-ohjelmaa (1.9.2023–31.8.2026) enintään samantasoisena kuin mitä se on ollut Hyvällä mielellä Pohjois-Savo -hankkeessa eli 107 900 eurolla/vuosi.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Luottamushenkilöedustajien valinta Kuopion nuorisovaltuustoon 1.3.2023–31.12.2024

Uuden nuorisovaltuuston aloitettua toimintansa 1.1.2023 on nuorisovaltuustoon nimettävä luottamushenkilöiden edustaja kasvun ja oppimisen lautakunnasta.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se

  1. nimeää nuorisovaltuustoon kasvun ja oppimisen palvelualueen luottamushenkilöedustajaksi 1.3.2023–31.12.2024 varsinaiseksi jäseneksi Henna-Riikka Pitkäsen ja varajäseneksi Kaisa Kähkösen sekä
  2. valitsee nuorisovaltuustoon oman edustajansa edellä mainitulle ajalle.

Kaupunginhallitus nimesi edustajakseen Kaisa Kanteleen.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Edustajien nimeäminen vuoden 2023 pohjoismaiseen ystävyyskaupunkikonferenssiin
Jönköpingiin

Yhteistyösopimuksen mukainen pohjoismaisten ystävyyskaupunkien (Jönköping, Bodø, Svendborg, Kuopio) konferenssi järjestetään joka toinen vuosi, vuorovuosin kussakin ystävyyskaupungissa.

Konferenssi järjestetään Jönköpingissä 22.–25.5.2023. Sen teema, joka on kestävä kehitys paikallisesta näkökulmasta (YK:n Agenda 2030 tavoitteet). Lisäksi tänä vuonna konferenssissa tuodaan esille Ukrainan pakolaisiin liittyvää kriisivalmiutta ja kaupunkien toimintaa.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se nimeää kaksi poliittista edustajaa varahenkilöineen osallistumaan ystävyyskaupunkikonferenssiin.

Nimettiin edustajiksi Harri Auvinen ja Miia Eskelinen-Fingerroos, varalle Mika Wallius ja Hannu Kokki.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Varallisuusvakuutuksen jatkaminen

Kuopion kaupungilla ja eräillä sen konserniyhteisöillä on voimassa yhteinen hallinnon vastuuvakuutus, jonka kausi on päättymässä 7.4.2023. Kaupungin vakuutukset on kilpailutettu ja vastaava vakuutus on tarkoitus tulla voimaan osana kilpailutettua vakuutuskokonaisuutta kuitenkin siten rajattuna, että vakuutus tulisi olemaan voimassa vain kaupungin hyväksi.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että hallinnon vastuuvakuutusta jatketaan entisin ehdoin kaudelle 2023–2024. Lisäksi vs. hallintojohtaja valtuutetaan hyväksymään vakuutustarjous, mikäli vakuutusmaksu ei olennaisesti poikkea aiemmasta tasosta.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy vs. hallintojohtajan esityksen.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen tilinpäätös 2022

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen tilinpäätös tilikaudelta 1.1.–31.12.2022 on valmistunut. Pelastuslaitoksen toiminta kuntien järjestämänä loppui hyvinvointialueuudistuksen myötä ja tämä on taseyksikön viimeinen tilinpäätös. Pohjois-Savon pelastuslaitos laatii erillisenä taseyksikkönä erillisen tilinpäätöksen, joka kaupunginhallituksen hyväksymisen jälkeen yhdistetään Kuopion kaupungin tilinpäätökseen. Tilinpäätös sisältää toimintakertomuksen, tuloslaskelman, taseen, rahoituslaskelman, talousarvion tuloslaskelman, rahoituslaskelman ja investointien toteumat sekä tilinpäätöksen liitetiedot.

Esitetään, että kaupunginhallitus hyväksyy ja allekirjoittaa pelastuslaitoksen tilinpäätöksen tilikaudelta 1.1.–31.12.2022 ja esittää tilinpäätöksen edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi ja yhdistettäväksi Kuopion kaupungin tilinpäätökseen. Lisäksi esitetään, että pelastuslaitoksen tilikauden alijäämä -3.493.401,54 euroa kirjataan taseeseen oman pääoman eräksi kohtaan edellisten tilikausien yli-/alijäämä.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy talouspäällikön esityksen.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen alitilittäjäkassan tarkastus

Kuopion kaupungin maksuliikenneohjeen 1 §:n mukaan kunkin yksikön esimiehen tehtävänä on mm. valvoa, että kassojen rahavaroja hoidetaan asianmukaisesti. Maksuliikenneohjeen 13 §:n mukaan rahavarojen käsittelystä vastaa yksikkö.

Pelastuslaitoksen kassantarkastuksesta on tehty liitteen mukainen kassantarkastuslaskelma, joka vastaa kassavaroja. Pelastuslaitoksen käteiskassan pohjakassa 100,00 euroa on luovutettu kokonaisuudessaan Kuopion kaupungille, koska hyvinvointialueella ei ole käteiskassoja. Myös käyttämättömät alitilittäjän tositteet on palautettu/tilitetty Kuopion kaupungille.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsee alitilittäjäkassan tarkastuksen tiedoksi.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Perusturvan ja terveydenhuollon palvelualueiden vuoden 2022 toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden sekä sisäisen valvonnan toteutuminen

Perusturvan ja terveydenhuollon palvelualueiden vuoden 2022 tilinpäätös sisältää apulaiskaupunginjohtajan ja asiakkuusjohtajien katsaukset sekä selvitykset kaupunginvaltuuston hyväksymässä talousarviossa ja lautakunnan käyttösuunnitelmassa hyväksyttyjen tavoitteiden toteutumisesta sekä selvityksen sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsee perusturva- ja terveyslautakunnan selvityksen tiedoksi ja esittää sen edelleen tiedoksi kaupunginvaltuustolle.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kokouslistat ovat luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa: Dynasty tietopalvelu : Kuopion kaupunki (oncloudos.com)