Katupölykausi alkanut Pohjois-Savossa

Kevään katupölykausi on alkanut eteläisessä ja keskisessä Suomessa, mukaan lukien Pohjois-Savo. Tie- ja katupinnat ovat kuivuneet aurinkoisella säällä ja liikenne nostaa ilmaan teille ja kaduille talven aikaan kertynyttä pölyä. Katupölystä noin puolet on talven mittaan irti jauhautunutta tie- ja katupäällystettä, noin neljäsosa hiekoitusmateriaaleja ja noin neljäsosa muun muassa rengas- ja jarrupölyä.

Pölypitoisuuksien nousua edesauttaa tällä hetkellä keväälle tyypilliset reilut yöpakkaset ja ajoittain tyyni sää. Pölypitoisuudet ovatkin alkuviikosta olleet korkeimpia erityisesti aamuisin ja osin myös iltaisin. Tämä on pitkälti johtunut nimenomaan aamun ja illan sääolosuhteista.

Hengitettävien hiukkasten eli katupölyn pitoisuudet ovat ensimmäisenä kohonneet Kuopion moottoritien vaikutuspiirissä Savilahden ilmanlaadun mittausasemalla, mutta vähitellen pitoisuudet ovat kohoamassa koko Kuopion kaupunkialueella. Tähän saakka korkeimmat katupölypitoisuudet on kuitenkin mitattu Siilinjärven keskustassa Sorakujan mittausasemalla ja Varkaudessa Päiviönsaaren mittausasemalla.

Koska sääolosuhteisiin ei ole odotettavissa loppuviikosta muutosta, katupölypitoisuudet pysynevät koholla myös lähipäivinä. Yöpakkasten hellittäessä kohti viikonloppua, voi tämä jossain määrin alentaa korkeimpia pitoisuuksia, samoin kuin pääsiäispyhinä osin hiljentyvä liikenne.

Vilkkaimmissa liikenneympäristöissä liikkuville nyt vallitsevat pölypitoisuudet voivat jo aiheuttaa haittaa, näin etenkin vakavia hengityselin- ja verenkiertoelin sairauksia poteville. Oireita saavien kannattaa välttää liikkumista ja voimakasta fyysistä ponnistelua vaativia toimia ulkona tällaisilla vilkkaimmin liikennöidyillä alueilla.

Reaaliaikaiset mittaustulokset

Kuopion, Siilinjärven ja Varkauden ilmanlaadun reaaliaikaiset mittaustulokset ovat nähtävissä verkkosivulla https://aqverkkokuopio.net ja valtakunnallisesti Ilmatieteenlaitoksen sivuilla. Mittaustulokset ovat nähtävissä myös mobiilisovelluksissa KuopioAir ja VarkausAir, jotka ovat ladattavissa Android-käyttöjärjestelmälle Google Play Storesta ja IOS-käyttöjärjestelmälle Appstoresta.

Tutustu ilmanlaaturaporttiin kokonaisuudessaan

Lisätietoja antavat Kuopion kaupungilta
Erkki Pärjälä, ympäristönsuojelutarkastaja
044 7182 142, erkki.parjala(at)kuopio.fi

Mikko Sokura, ympäristötarkastaja
044 7182 147, mikko.sokura(at)kuopio.fi