Kuopio.fi-verkkopalvelu on uudistunut

Neljä iloista kaverusta juhlii Kuopion torilla eriväristen konfettien lentäessä ympärillä.

Kuopion kaupungin verkkosivujen uudistusprojekti on edennyt julkaisuvaiheeseen. Uudistusprojektia on tehty vuosien 2022 ja 2023 aikana. Projektiryhmänä on toiminut kaupungin Markkinointi- ja viestintäyksikön henkilöstö. Uudistuksessa tärkeässä roolissa on ollut sivuston tekninen toteuttaja Geniem Oy.

“"Suurin kiitos onnistuneesta sisällöntuotannosta kuuluu palvelualueiden verkkosivupäivittäjille, jotka ovat tehneet valtavan ponnistuksen uusien sivujen toteuttamisessa."”

Ville Titoff, projektipäällikkö

Verkkosivu-uudistuksen tärkeimmät muutokset koskevat sivuston ulkoasua, toiminnallisuuksia ja sisältöjen suhteen hyvinvointialueuudistusta. Sivusto julkaistaan aluksi suomen kielellä ja kieliversioista on esillä vain suppeat koosteet tärkeimmistä yhteystiedoista. Kieliversioiden toteuttaminen englanniksi ja venäjäksi etenee kevään ja kesän 2023 aikana. Vuosi 2023 on myös painotettua jatkokehityksen aikaa.

Ulkoasu

Sivusto on päivitetty vastaamaan Kuopion kaupungin viime vuonna uudistunutta “Elo Ilo Olo”-brändiä. Värit, muotokieli ja erilaiset sivuston elementit näyttävät nyt yhtenäiseltä Kuopion muun visuaalisen ilmeen kanssa.

Toiminnallisuudet ja teknologia

Toiminnallisuuksien suhteen suurin muutos näkyy sivuston valikossa. Vanhan tyylinen sivuvalikko on siirtynyt nyt ylälaitaan ja avautuu sieltä eteenpäin vieviksi koontisivuiksi. Suurta klikkailtavaa perinteistä valikkoa sivulta ei enää löydy, vaan sivustoa käytetään näiden valikkomaisten koontisivujen avulla.

Muutosta tapahtui myös niin sanotusti konepellin alla, koska sivuston julkaisujärjestelmä vaihtui Liferaysta WordPress-järjestelmään. Tällä ratkaisulla haettiin sekä kustannustehokkuutta että sisältöjen päivittämisen helppoutta sivustoa ylläpitäville työntekijöille. Käyttöliittymä on suunniteltu mobiilinäkymä edellä.

Julkaisujärjestelmän uudistuksen myötä suuri osa verkkosivujen osoitteista on muuttunut, mutta tärkeimpiä osoitteita on uudelleenohjattu uudelle sivustolle.

Uuden sivuston myötä otettiin käyttöön myös uusi analytiikkaohjelmisto, kun Google Analytics korvattiin GDPR-sopivalla Matomo-analytiikalla.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden sisällöt

Hyvinvointialueuudistuksen astuttua voimaan vuoden 2023 alussa, sosiaali- ja terveyspalvelujen sisällöt eivät enää löydy kuopio.fi-sivustolta. Pohjois-Savon hyvinvointialueen tiedot löytyvät osoitteesta: https://pshyvinvointialue.fi/

Kuopio.fi -palveluun linkittäminen 

Uuden sivuston rakenne ja osoitteet ovat muuttuneet. Mikäli olet linkittänyt sivuiltasi kuopio.fi-palveluun, linkit ovat voineet mennä rikki tai sisällöt eivät enää vastaa vanhoja, vaikka niitä olisi teknisesti uudelleenohjattu uudelle sivustolle. Uudella sivustolla asioita on saatettu tiivistää tai pilkkoa erilaisiin kokonaisuuksiin kuin ennen.

Uudella sivustolla sisältöä saattaa löytyä esimerkiksi haitarielementin alta, jotka tiivistävät paljon tietoa yhdelle sivulle.

Mikä on muuttunut?

 • Ulkoasua muuttuu uuden brändin näköiseksi, kuvia ja värejä on enemmän
 • Sivusto on suunniteltu mobiililaitteet edellä 
 • Sosiaali- ja terveyspalvelujen tietoja ei enää löydy sivustolta (HVA-uudistus)
 • Päävalikko on purettu laskeutumis- ja koontisivuiksi
 • Sivustolta löytyy paljon laajennettavia haitarielementtejä, joihin on lisätty tietoa
 • LiikkuvaKuopio.fi-, Kuopionalue.fi-, KuopioHighlights- sekä AsumisenKuopio.fi -sivustojen sisältöjä on tuotu kaupungin pääsivustolle
 • Evästekäytännöt on uusittu ja niitä voi räätälöidä aiempaa tarkemmin
 • Analytiikkaohjelmiston muutos Google Analyticsista Matomo-analytiikkaan

Mikä ei ole muuttunut?

 • Palvelu on edelleen Kuopion kaupungin tärkein virallisen tiedon viestintäkanava.
 • Löydät jatkossakin sivustolta tietoa ajankohtaisista asioista sekä kaupungin palveluista.

Onko sivusto nyt valmis?

Ei. Sivuston jatkokehitys alkaa samalla, kun uusi sivusto julkaistaan. Löytyneitä virheitä korjataan ja käyttöliittymää ja sisältöjä kehitetään havaintojen ja palautteen pohjalta. Kieliversioiden toteutus etenee heti kevään ja kesän 2023 aikana.

Haluatko antaa palautetta? 

Toivomme palautetta uudesta sivustosta. Palautelinkin löydät sivustolla liikkuessasi aina sivun yläreunasta tai suoraan tästä palautelinkistä (Surveypal)

Kerro esimerkiksi, jos et ole löytänyt etsimääsi asiaa. Puuttuuko jotain tärkeää? Onko asiat esitetty selkeästi? Löysitkö virheitä? Voisimmeko linkittää jotain tietoja paremmin sivustolle?

Palautteisiin ei vastata suoraan, vaan niitä arvioidaan ja otetaan huomioon jatkokehityksen etenemisessä. 

Lisätietoja:

 • verkkotoimitus@kuopio.fi

Lisätietojen antajat:

 • Verkkosivuprojektin osalta: Ville Titoff, viestintäasiantuntija ja uudistuksen projektipäällikkö, ville.titoff@kuopio.fi
 • Kuopion kaupungin markkinoinnin ja viestinnän osalta: Kirsi Soininen, kirsi.soininen@kuopio.fi