Katupölytilanne parantunut Pohjois-Savossa

Katupölytilanne Pohjois-Savossa on parantunut viime viikosta. Syynä tähän on sekä katujen ja teiden puhdistaminen talven hiekoitusmateriaaleista ja sääolosuhteiden muutos. Vaikka edelleen sateet ovat olleet melko vähäisiä, ovat ne osaltaan helpottaneet tilannetta.

Paikoin katupölyn ja pienhiukkasten pitoisuus voi edelleen kohota kuivina aurinkoisina päivinä siellä, missä liikennettä on paljon ja katupölyn siivoaminen on vielä kesken. Katujen ja teiden siivouksen jälkeenkin katu- ja tiepinnoille jää hienojakoisinta kiintoainesta, mikä lopullisesti poistuu vasta reippaiden sateiden mukana. Runsaampia sateita Pohjois-Savoon on luvassa loppuviikoksi.

Kulunut kevät on ollut katupölyn kannalta monin paikoin hankala, koska huhtikuun alun kuiva, sateeton jakso kesti reilu kolme viikkoa. Toisaalta Kuopiossa katuverkon suolaus on ollut tehokasta ja katupölyhaitat kaupungin katuverkossa ovat olleet jopa aiempaa kevättä vähäisempiä. Kuopiossa pölyisin ympäristö on ollut moottoritien ympäristö.

Sen sijaan erityisesti Varkaudessa kuluneena keväänä katupölytilanne on ollut jopa poikkeuksellisen huono. Siilinjärven keskustassa katupölytilanne on kuluneena vuonna ollut kokonaisuutena aika lailla kevään 2022 kaltainen.
Toukokuulle siirryttäessä pölypitoisuuksien arvioidaan selvästi laskevan vielä nykyisestä. Yleensä pölypitoisuudet laskevat kesän tasolle toukokuun puolen välin paikkeilla, hieman sääolosuhteista riippuen.

Kuopion, Siilinjärven ja Varkauden ilmanlaadun reaaliaikaiset mittaustulokset ovat nähtävissä verkkosivulla ja valtakunnallisesti Ilmatieteenlaitoksen sivuilla. Mittaustulokset ovat nähtävissä myös mobiilisovelluksissa KuopioAir ja VarkausAir, jotka ovat ladattavissa Android-käyttöjärjestelmälle Google Play Storesta ja IOS-käyttöjärjestelmälle Appstoresta.

Tutustu ilmanlaatutiedotteeseen tarkemmin