Hehkun sydän -urakka valmistui

Savilahden Hehkun sydän -urakka on valmistunut. Urakka on käsittänyt Savilahdentien välillä Neulaniementie – Niiralankatu, Iloharjunkadun ja Valtatie 5 Savilahti -rampin rakentamisen.

Hehkun sydän -urakka alkoi helmikuussa 2021. Lähes 12 miljoonaa euroa maksanut kadunsaneeraushanke sillanrakennustöineen on valmistunut. Hankkeen päätoteuttajana toimi Oteran Oy.

Hehkun sydän -urakka on sisältänyt Savilahdentien pohjoisosan saneerauksen ja uuden moottoritierampin. Urakkaan on sisältynyt lisäksi viisi uutta siltaa sekä merkittävä määrä saneerattavaa kunnallistekniikkaa. Hanke on parantanut erityisesti alueen joukkoliikenteen, jalankulun ja pyöräilyn yhteyksiä. Savilahti-rampin rakentamistyön osalta on saatu Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja valtion rahoitustukea.

Savilahdentie, taustalla KYS. Kuva: Kuopion kaupunki

Urakassa on käytetty uusiorakenteena Iloharjunkadun jalankulku- ja pyöräilyväylän luiskien verhoiluun muun muassa vanhoja 1990-luvulta lähtien varastossa olleita, 1900-luvun alkupuolella valmistettuja pohjoissavolaisten navettojen seinä- ja sokkelikiviä sekä eri lähteistä hankittuja muuri- ja arkkukiviä. Kuopion kaupunki päätti uusiokäyttää kivet hankkeessa perinteikkään kuopiolaisen kivirakentamishistorian kunniaksi mahdollisen hävittämisen sijaan.

Jalankulku- ja pyöräilyväylän luiskien verhoilu Savilahdessa. Kuva: Kuopion kaupunki

Hehkun sydän -urakan töitä yhteensovitettiin myös Fingrid Oyj:n voimajohtourakan kanssa, joka toteutettiin Savilahdessa kesäkaudella 2022.

Iloharjunkadun kiertoliittymään on pystytetty kuvanveistäjä Jaakko Pernun toteuttama Kauden satoa -taideteos kohdevalaisimineen. Teos jatkaa Iloharjun alueelta kaadetun iäkkään männyn tarinaa.

Kauden satoa -taideteos Savilahdessa
Kuvassa Jaakko Pernun Kauden satoa -taideteos Savilahdessa. Kuva: Jaakko Pernu

Yliopistonrannan uuden alikulun yhteyteen valmistuvan Valon aallot -teoskokonaisuuden on suunnitellut kuvataiteilija Ari Pelkonen. Teoksessa yhdistyvät joukkoliikennepysäkille nousevien portaiden graafisen betonin elementit, porraskatoksen pintakuviointi sekä alikulkutunnelin seiniin heijastettava erikoisvalaistus, jonka Ramboll Finland Oy on suunnitellut yhteistyössä taiteilijan kanssa. Erikoisvalaistus on ohjelmoitu alkuvuodesta 2023.

Savilahden alikulkutunnelin seiniin heijastettava erikoisvalaistus, jonka Ramboll Finland Oy on suunnitellut. Kuva: Ramboll Finland

Lisätietoja:
Rakennuttaja Matias Enäsuo, Kuopion kaupunki
044 718 5724, matias.enasuo(at)kuopio.fi

Rakentamiskoordinaattori Eija Hartikainen, Kuopion kaupunki
044 718 5721, eija.hartikainen(at)kuopio.fi