Uusi liikennemerkki käyttöön – väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa

Kuopion kaupunki ottaa kesäkuun alussa käyttöön uuden tieliikennelain mukaisen liikennemerkin ”Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa” (B7). Liikennemerkillä osoitetaan autoilijalle väistämisvelvollisuus ajorataa ylittävään pyöräilijään nähden.

Merkkiä käytetään sellaisissa kohteissa missä ei voida käyttää kärkikolmiota risteysalueen muiden järjestelyiden vuoksi tai muusta syystä autoliikenteelle halutaan asettaa väistämisvelvollisuus pyöräilijöihin nähden. Liikennemerkki B7 sijoitetaan aina suojatiemerkin alapuolelle ja ylityspaikka tulee olla myös korotettu.

Liikennemerkki otetaan ensimmäisenä käyttöön Jynkän kaupunginosassa, Maitotien ja Soikkokujan risteyksessä. Risteyksen lähistöllä sijaitsee Jynkän koulu, jossa opiskelee noin 400 koululaista. Muutoksilla pyritään parantamaan pyöräilijöiden liikkumisen sujuvuutta ja koululaisten turvallisuutta.

Tieliikennelaissa liikennemerkistä B7 todetaan seuraavaa: ”Merkillä osoitetaan, että ajoneuvolla ja raitiovaunulla on väistettävä ajorataa pyörätien jatkeella ylittävää polkupyöräilijää. Merkillä voidaan osoittaa vain rakenteellisesti korotettu pyörätien jatke. Merkki voidaan sijoittaa ajoradan oikealle puolelle, yläpuolelle, ajoradalla olevalle korokkeelle tai ajoradan vasemmalle puolelle”.

Liikennemerkki jossa kuvataan väistämisvelvollisuutta pyöräilijän tienylityspaikassa

Katso kuva liikennemerkin sijainnista Maitotien ja Soikkokujan risteysalueella.

Lisätietoja:
Juha Solehmainen, suunnitteluinsinööri, Kuopion kaupunki, 044 718 5425, juha.solehmainen(at)kuopio.fi