Kaupunginhallituksen päätöstiedote 29.5.2023

Kuopion kaupunginhallituksen kokous 29.5.2023 järjestettiin kaikille avoimena kokouksena Juankosken virastotalolla. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Eskelinen avasi avoimen suunnittelukokouksen ja toivotti kaikki tervetulleeksi. Kokouksessa käsiteltiin muun muassa vastaus valtuustoaloitteeseen pitäjät kuntoon -kehittämishanke sekä Kuopion maaseutuohjelman tilannekatsaus 2023.

Vastaus valtuustoaloitteeseen pitäjät kuntoon -kehittämishankkeen käynnistämisestä

Keskustan valtuustoryhmä on 27.3.2023 jättänyt valtuustoaloitteen pitäjät kuntoon -kehittämishankkeen käynnistämisestä. Yhteensä 25 kaupunginvaltuutettua on allekirjoittanut valtuustoaloitteen, jossa he esittävät, että Kuopiossa käynnistetään pitäjät kuntoon -kehittämishanke, joka tarjoaa ratkaisuja siihen, miten saamme valjastettua meille tärkeiden pitäjien keskustat 2020-luvun arvomaailmaan ja toimintakulttuuriin sopiviksi.

Kuopion kaupungin maaseutuohjelma hyväksyttiin valtuustossa vuosi sitten (16.5.2022) ja ohjelmassa nostettiin esille useita tavoitteita ja toimenpiteitä, joilla tuettaisiin maaseudun keskustaajamien elinvoimaa.

Ohjelmatyön myötä kaupunki aloitti keskustelut Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:n kanssa siitä, voitaisiinko hankkeella lähteä rakentamaan toimintamallia keskustaajamien yhteiskehittämiseen ja elinvoiman edistämiseen. Kalakukko ry on yhdessä yhdistyksen toiminta-alueen kuntien (Kuopio, Siilinjärvi, Rautavaara, Kaavi, Tuusniemi) kanssa valmistellut kuntakeskuksen kehittämisen hanketta (KEHTO-hanke) ja hankkeesta on jätetty AKKE-rahoitushakemus Pohjois-Savon maakuntaliiton AKKE-rahoituksella toteutettavaksi.

Rahoituspäätöstä odotetaan touko-kesäkuussa ja mikäli rahoituspäätös on myönteinen niin kehittämistyö alkaa syksyllä. Muussa tapauksessa selvitetään muita rahoitusmahdollisuuksia.

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se merkitsee saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.
Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Talent Hub Eastern Finland -hanke (Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027) / Kuopion kaupungin kuntarahoitus

Kuusi Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan koulutusjärjestäjää on toimittanut molempien maakuntien kunnille ja kaupungeille hakemukset niiden osallistumiseksi haetun Talent-hankkeen osarahoitukseen. Kehittämishankkeen nimi on Talent Hub Eastern Finland. Mikäli hanke saa Ely-keskukselta myönteisen ESR-rahoituspäätöksen, se toteutetaan ajalla 1.9.2023 – 31.8.2027.

Hankkeen kustannusarvio on noin 6,4 miljoonaa euroa. Hankkeen rahoitus koostuu EU-tuesta (80 %) ja jokaisen osatoteuttajan omarahoituksesta. Lisäksi hankkeeseen tarvitaan muuta ulkopuolista rahoitusta.
Kuopion kaupungin rahoitusosuudeksi ryhmähankkeessa esitetään enintään 33 000 euroa ja vuosittaiseksi enimmäismääräksi 8 400 euroa. Kuopion rahoitusosuus koko ryhmähankkeen kustannuksista (6 411 710 €) olisi 0,51 %. Koska kyseessä on uuden ESR+-kauden mukainen ryhmähanke, niin Kuopion rahoitus kohdistuu käytännössä kolmelle erilliselle hankkeelle, joiden toteuttajia ovat Itä-Suomen yliopisto, Savonia ammattikorkeakoulu ja Savon ammattiopisto.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että Kuopio puoltaa ESR-rahoituksen saamista hankkeelle ja varautuu osallistumaan hankkeen osarahoitukseen vuosina 2023–2027 esitetyllä enintään 0,51 %:n osuudella kokonaiskustannuksista ja hankkeen aikana yhteensä enintään 33 000 eurolla. Kuopion rahoitus kohdistuu kolmelle hankkeelle seuraavasti: Itä-Suomen yliopisto 11 000 € (0,55 % UEF:in kokonaiskustannuksista), Savon ammattiopisto 11 000 € (1,10 % Sakkyn kokonaiskustannuksista) ja Savonia 11 000 € (0,89 % Savonian kokonaiskustannuksista). Mikäli hankkeen kokonaiskustannukset pienenevät esitetystä, pienenee Kuopion rahoitusosuus vastaavasti. Osarahoitus varaudutaan maksamaan yleishallinnon kehittämishankkeiden määrärahasta.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kuopion maaseutuohjelma 2022–2030 / Tilannekatsaus toukokuu 2023

Kuopion kaupunginvaltuusto hyväksyi Kuopion maaseutuohjelman 2022–2030 16.5.2022. Maaseutuohjelmaa on toukokuussa 2023 toteutettu noin vuoden verran eli sen toteutus on monelta osin vielä alkumetreillä.

Maaseudun merkitys huoltovarmuuden (elintarviketuotanto, energiaomavaraisuus) näkökulmasta on noussut uuteen valoon Venäjän Ukrainaan kohdistaneen hyökkäyssodan myötä. Koronan myötä etä- ja monipaikkainen työskentely lisääntyi merkittävästi ja sen ansiosta pitkään jatkunut maaseutualueiden väestön väheneminen hidastui tai väestömäärät kääntyivät paikoin jopa kasvu-uralle. Yleinen käsitys kuitenkin on se, että kaupungistuminen tulee jatkumaan, mutta ei sillä voimakkuudella kuin mitä se aiemmin oli.

Kokouksessa esitellään maaseutuohjelman tavoitteiden ja toimenpiteiden etenemisen tilannetta. Lisäksi esitellään muutamin kuvin kokouspaikkakunnan – Juankosken – kehitystä.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsee tilannekatsauksen tiedoksi.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Lopuksi Minna Reijonen, Mika Wallius ja Tuula Väätäinen kiittivät kaupunginhallituksen jäseniä hyvästä yhteistyöstä ja kaupunginhallituksen kaudesta.

Kaupunginhallituksen kokouslistat ovat luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa: Dynasty tietopalvelu : Kuopion kaupunki (oncloudos.com)

Kuva: Pöydän ääressä vasemmalta: Mika Wallius (PS), Minna Reijonen (PS), Sallamaarit Markkanen (Kesk), Vesa Linnanmäki (Kesk), Pekka Niiranen (Kok), Allu Koskinen (Kok), Vesa Toivanen (vt. hallintojohtaja), Aleksi Eskelinen (Kesk. KH:n puheenjohtaja), Tiina Kaartinen (SDP), Hannu Kokki (SDP), Kaisa Kantele (Vihr), Valtuuston puheenjohtajisto: Tuula Väätäinen (SDP, puheenjohtaja), Leila Savolainen (Kesk, I varapj), Harri Auvinen (vihr, II varapj)