Tanssiryhmä Il Posto hätkähdyttää jälleen Puijon Tornin 60-vuotisjuhlan kunniaksi

Puijon Torni täyttää tänä vuonna komeat 60 vuotta. Merkkivuoden kunniaksi Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali tuo Puijolle kymmenen vuotta sitten ihastuttaneen italialaisen Il Posto-tanssiryhmän, joka esiintyy tornin seinämää vasten 16. kesäkuuta järjestettävässä ilmaistapahtumassa. Esitys alkaa klo 16.30 ja kestää noin 25 minuuttia.

Huimapäinen tanssiryhmä hätkähdytti festivaalilla jo vuonna 2013 esiintymällä 75-metrisestä Puijon Tornista köysien varassa roikkuen. Nyt ryhmä palaa Kuopioon henkeä salpaavalla Skyline-teoksellaan. Skyline on italialaisen Company Il Posto Vertical Dance -ryhmän paikkasidonnainen teos, jossa Kuopion Puijon tornin vertikaali pinta ja koko Puijon ympäristö heräävät eloon uudella tavalla livemusiikin ja tanssin kautta.

– Teoksen nimi Skyline tarkoittaa kaupungin horisonttia. Se on rakennusten luoma viiva, näkymä, joka tekee jokaisesta paikasta omanlaisensa. Tähän horisonttiin tanssijat luovat spektaakkelimaisen esityksen, ryhmän koreografi Wanda Moretti kuvailee festivaalin tiedotteessa.

Köysien varassa kevyesti ja painovoimattoman oloisesti taivasta vasten tanssivat esiintyjät maalaavat kehoillaan uuden perspektiivin ja näkökulman Kuopion ikoniseen maisemaan, jossa ihmisen rakentama ja luonnon luoma kauneus kohtaavat erityisellä tavalla.

Saksofonisti Marco Castelli on luonut Puijon esitystä varten oman, erityisen musiikin korostaen näin kyseisen paikan ja esiintyjien vahvaa vuorovaikutusta ja uniikkia olemusta. Musiikissa yhdistyvät saksofoni ja elektroninen musiikki.

Puijo Peak Oy:n toimitusjohtaja Pekka Niemelä kertoo tuovansa mielellään uniikin esityksen uudelleen Kuopioon.

– Tornin varressa vuonna 2013 tanssinut ryhmä on piirtynyt ainutlaatuisena kuvana mieleeni ja halusin olla tuomassa tämän erinomaisesti Puijoa kulttuurikohteena symbolisoivan tanssiryhmän Puijon Tornin kuuskymppisiä juhlistamaan. Yhteistyössä Kuopio Tanssii ja Soin kanssa tämä mahdollistui, Niemelä kertoo.

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali järjestetään Kuopiossa 14.–20.6.2023. Festivaalista lisää tapahtuman verkkosivuilta: https://www.kuopiodancefestival.fi/