Kuopion kaupunginhallituksen päätöstiedote 5.6.2023

Vuoden 2024 talousarviokehyksen valmistelu

Vuoden 2024 talousarvion valmistelun käynnistyessä Kuopion kaupungin taloudellinen tilanne on muuttumassa. Talouden liikkumavara kapenee ja taloutta on sopeutettava vastaamaan muuttuvia toimintaedellytyksiä.

Vuoden 2024 talousarvion valmistelun käynnistämistä varten kaupunki tilasi Rahoituksen neuvontapalvelut Inspira Oy:ltä selvityksen Kuopion kaupungin talouden tilannekuvasta 2023-2032. Selvityksen mukaan nykyinen menojen kasvuvauhti sekä raskas investointitaso ylittävät odotettavissa olevan verotulojen ja valtionosuuksien (nk. verorahoitus) vuosittaisen kehityksen.

Edellä mainittu selvitys sekä tällä hetkellä käytettävissä olevat tiedot vuoden 2024 verotuloista ja valtionosuuksissa osoittavat, että kaupungin talouteen on välttämätöntä tehdä sopeutustoimia.

Kaupunginhallitus keskustelee vuoden 2024 talousarviokehyksen valmistelutilanteesta.

Kaupunginhallitus keskusteli talousarviokehyksen valmistelutilanteesta.

Kuopion Tilapalveluiden hallinnassa olevien rakennusten jakaminen tilasalkkuihin

Kuopion Tilapalveluiden hallinnassa oli 31.12.2022 yhteensä 489 rakennusta tai tilaa.

Kaupungin suorassa omistuksessa olevien rakennusten arvot olivat 31.12.2022 seuraavat:

  • Jälleenhankinta-arvo 1157 milj. euroa
  • Tekninen nykyarvo 839 milj. euroa
  • Tasearvo 261 milj. euroa
  • Korjausvelka 82,9 milj. euroa.

Kuopion Tilapalveluiden hallinnassa olevien rakennusten strateginen tavoitetila ratkaistaan tilasalkutuksen avulla. Tilasalkutuksen perusteet on hyväksytty vuonna 2007. Tilasalkutuksen päivitys on käsitelty kaupunginhallituksessa viimeksi 20.6.2022.

Tilasalkuissa rakennukset jaetaan pitkän tähtäimen (noin 3–5 vuotta) tahtotilan mukaisesti eri luokkiin.

A) Omistetaan

B) Jalostetaan uuteen omaan käyttöön

C) Hallintaa (sisään vuokrausta) jatketaan

D) Myydään

E) Hallinnasta (sisään vuokrauksesta) luovutaan

F) Puretaan

Tilasalkussa jokaiselle rakennukselle muodostuu tulevaisuuden osalta tavoite, jota toteutetaan pitkällä aikavälillä.

Rakennusten ylläpidossa on käytössä 5-portainen luokitus, jossa ylintä tasoa edustavat ns. arvorakennukset, jotka pidetään kaikissa olosuhteissa käyttötarkoituksensa vaatimassa kunnossa. Heikoimman ylläpitotason rakennuksiin tehdään vain turvallisuuden vaatimat korjaukset ja nämä rakennukset ovat pääsääntöisesti purkuun meneviä.

Kaupunginhallitus on nimennyt vuosille 2021–2023 tilatyöryhmän, joka seuraa, ohjaa ja kehittää Kuopion kaupungin omistamien ja hallitsemien kiinteistöjen, rakennusten sekä tilojen käyttöä. Tilatyöryhmä käsitteli tilasalkkujaon muutokset kokouksessaan 23.5.2023 ja puolsi asian esittämistä kaupunginhallitukselle.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy päivitetyn tilasalkkujaon ja tilasalkutuksen käytettäväksi strategisena työkaluna.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Pyörön päiväkoti / uudisrakennushankkeen osallistujien valinta kilpailullisen neuvottelumenettelyn neuvotteluvaiheeseen

Kuopion Puistokaupungin Pyörön päiväkodin varhaiskasvatus – hankesuunnitelma on hyväksytty Kasvun ja oppimisen lautakunnassa 13.12.2022 § 94 ja Kuopion kaupunginhallituksessa 9.1.2023 § 6.

Hyväksytyn hankesuunnitelman mukaan päiväkoti korvaa käytöstä poistuvia tai purettavia vanhempia päiväkotitiloja. Lisäksi päiväkoti toimii väistötilana alueen muita päiväkoteja peruskorjattaessa. Hankesuunnitelman mukaisesti Pyörön päiväkoti toteutetaan uudisrakennuksena. Toiminta voi alkaa uudessa päiväkotirakennuksessa viimeistään tammikuussa 2026.

Kuopion talousarvion investointiosassa hankkeelle on varattu 10,4M€ 10- ryhmäisen päiväkodin rakentamiseen. Kaupunginhallitus on kokouksessaan 9.1.2023 päättänyt hankkeen investoinnin alentamisesta 10M€, perustuen päivitettyyn hankkeen 19.12.2022 tavoitehintalaskelmaan.

Pyörön päiväkodin toteutusmuotona on yhteistoiminnallinen KVR-urakka. Yhteistoiminnallisessa KVR-urakkamuodossa hanke käsittää kolme vaihetta osallistumisvaihe, kehitysvaihe sekä toteutusvaihe.

Osallistumisvaiheessa valitaan ehdokkaista 3 osallistujaa neuvotteluvaiheeseen ja lähetetään neuvottelukutsut.

Kuopion Tilapalvelut julkaisi Hilmassa 16.4.2023 ja EU-hankintailmoituksen TED:ssä 19.4.2023. Yhteistoiminnallisen KVR-urakan osallistumishakemukset liitteineen tuli jättää sähköisesti viimeistään 15.5.2023 klo 12.00. Osallistumishakemuksia saapui määräaikaan mennessä 10 kpl. Kaikki ehdokkaat täyttivät soveltuvuutta koskevat vähimmäisvaatimukset.

Ehdokkaista kilpailullisen neuvottelumenettelyn osallistumishakemusvaiheessa eniten pisteitä saivat Rakennusliike Lapti Oy, Rakennustoimisto K. Tervo Oy ja Lujatalo Oy

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se valitsee Pyörön päiväkodin yhteistoiminnallisen KVR-urakan kilpailullisen neuvottelumenettelyn neuvotteluvaiheeseen Rakennusliike Lapti Oy:n, Rakennustoimisto K. Tervo Oy:n ja Lujatalo Oy:n

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kelloniemen osayleiskaavaluonnos

Kelloniemen alueelle on laadittavana osayleiskaava. Osayleiskaava-alueen pinta-ala on noin 266 hehtaaria, josta maa-aluetta on noin 194 hehtaaria. Alue on nykyisin asuin- ja teollisuuskäytössä. Kaavatyössä esitetään osittain muuttuvalle teollisuusalueelle työpaikka- ja asuinrakentamista sekä uusi aluekeskus Kellolahdentien varteen. Kaavassa määritellään myös viheryhteystarpeet, rakennusten suojelu ja suuronnettomuusriskialueet.


Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy 5.6.2023 päivätyn Kelloniemen osayleiskaavaluonnoksen siten, että se asetetaan yleisesti nähtäville ja siitä pyydetään tarvittavat lausunnot.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Hatsalan klassillisen koulun hankesuunnitelma

Hatsalan klassillisen koulun nykyinen rakennus on elinkaarensa päässä, ja rakennuksen kunnosta johtuen osassa tiloja on ilmennyt sisäilmaongelmia jo usean vuoden ajan. Hankkeesta vuonna 2018 laaditussa tarveselvityksessä selvitettiin sekä peruskorjaus- että uudisrakentamisvaihtoehtoa ja todettiin, että Hatsalan koulun osalta uudisrakentaminen on paras vaihtoehto.

Vuoden 2020 alussa pitkälle viety suunnittelu jouduttiin keskeyttämään, koska alueen ilmanlaatuun liittyvät seikat estivät koulun sijoittamisen hankesuunnitelmassa kaavailulle paikalle tontin moottoritien viereiselle sivulle.

Vuoden 2022 alussa tilattiin ulkopuolisen asiantuntijan lausunto mahdollisuudesta rakentaa uusi koulu Hatsalan alueelle alueen melu- ja ilmanlaatuolosuhteet huomioiden. Lausunnon perusteella oli mahdollista käynnistää Hatsalan koulun hankesuunnitelma uudelleen syksyllä 2022.

Hatsalan klassillinen koulu sekä kasvun ja oppimisen palvelualue ovat laatineet hankkeelle pedagogisen suunnitelman, joka toimii tilallisen ja toiminnallisen suunnittelun lähtökohtana. Pedagogisen suunnitelman keskeisiä teemoja ovat mm. oppiminen, osallisuus, hyvinvointi, kestävä elämäntapa ja turvallisuus.

Hankesuunnitelman liitteenä olevan tilaohjelman lähtökohtana on, että Hatsalan klassillisesta koulusta tulee 12-sarjainen yläkoulu, jonka oppilasmäärä on rakenteelliselta mitoitukseltaan n. 860 oppilasta.

Väistötilojen suhteen ratkaisuvaihtoehdoksi esitetään, että Hatsala pysyy nykyisissä tiloissa, kunnes Mölymäelle on rakennettu uusi yläkoulu, jonne Hatsala voi siirtyä väistöön siksi ajaksi, kun uusi koulu rakennetaan Hatsalan alueelle.

Keskeisen kaupunkialueen yläkouluselvityksessä uuden Hatsalan koulun valmistuminen on aikataulutettu syksylle 2029. Tämä edellyttää Mölymäelle toteutettavan uuden yläkoulun valmistumista syksyksi 2027. Jotta hankkeiden ketjutus toimii ja aikataulu pitää, Mölymäelle tulevan Minna Canthin kouluhankkeen hankinta on käynnistettävä välittömästi siitä tehtävän hankesuunnitelman hyväksymisen jälkeen, viimeistään vuoden 2024 alussa.


Kaupunginhallitukselle esitettään, että se hyväksyy kasvun ja oppimisen lautakunnan esityksen.

Keskustelun kuluessa Vesa Linnanmäki teki kannatetun muutosesityksen Hatsalan hankesuunnitelman pykälään: Keskustan alueen yläkoulujen mitoitusta tarkistetaan tarvittaessa mikäli oppilaaksiottoalueissa tehtävät muutokset sitä edellyttävät.

Pohjaesitystä kannatti: Koskinen, Asikainen, Kokki, Eskelinen-Fingerroos, Eskelinen. Ja muutosesitystä kannatti: Linnanmäki, Cederberg, Hämäläinen, Kantele, Niiranen. Ääniä annettiin 5-5, joten puheenjohtajan ääni ratkaisi ja pohjaesitys jäi voimaan.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Omistajaohjausjaoston nimeäminen 1.6.2023–31.5.2025

Hallintosäännön 2 luvun 5 §:n mukaan kaupunginhallituksessa on omistajaohjausjaosto. Kaupunginhallitus valitsee keskuudestaan jaostoon toimikaudekseen yhden jäsenen jokaisesta kaupunginhallituksessa edustettuna olevasta valtuustoryhmästä. Jaoston jäsenenä voi olla myös kaupunginhallituksen varajäsen. Jaoston puheenjohtajana toimii kaupunginhallituksen I varapuheenjohtaja. Kaupunginhallitus nimeää jaoston varapuheenjohtajan. Jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen.

Kaupunginhallitus valitsee keskuudestaan jaostoon jäljellä olevaksi toimikaudeksi 1.6.2023-31.5.2025 yhden jäsenen jokaisesta kaupunginhallituksessa edustettuna olevasta valtuustoryhmästä sekä nimeää jaoston varapuheenjohtajan. Lisäksi kaupunginhallitus valitsee jokaiselle jäsenelle henkilökohtaisen varajäsenen.

Pj Ari Koskinen (vara Miia Eskelinen-Fingerroos)

Vpj. Aleksi Eskelinen (vara Vesa Linnanmäki)

Tiina Kaartinen (vara Hannu Kokki)

Marja Berg (vara Kaisa Kantele)

Outi Peltola (vara Vuokko Hämäläinen)

Björn Cederberg (vara Rauno Taskinen)

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Lähidemokratiajaoston nimeäminen 1.6.2023–31.5.2025

Hallintosäännön 2 luvun 5 §:n mukaan kaupunginhallituksessa on lähidemokratiajaosto, jossa on 5 kaupunginhallituksen keskuudestaan toimikaudekseen valitsemaa jäsentä. Kaupunginhallitus nimeää jaoston puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen.

Kaupunginhallitus valitsee keskuudestaan jaostoon jäljellä olevaksi toimikaudeksi 1.6.2023-31.5.2025 viisi jäsentä, joista kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtajan jaoston puheenjohtajaksi sekä nimeää jaoston varapuheenjohtajan. Lisäksi kaupunginhallitus valitsee jokaiselle jäsenelle henkilökohtaisen varajäsenen.

Pj Tiina Kaartinen, (vara Hannu Kokki)

Vpj. Pekka Niiranen (vara Miia Eskelinen-Fingerroos)

Vesa Linnanmäki (vara Tapio Tolppanen)

Kaisa Kantele (vara Marja Berg)

Vuokko Hämäläinen (vara Outi Peltola)

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kaupungin yhteistyötoimikunnan nimeäminen 1.6.2023–31.5.2025

Kaupungin yhteistyötoimikunta käsittelee kaupunkitasoiset, laajakantoiset ja henkilöstöä yleisesti koskevat yhteistoiminta-asiat. Lisäksi se käsittelee tarvittaessa kaupunkitasoiset, laajakantoiset ja työpaikkaa yleisesti koskevat työsuojelun yhteistoiminta-asiat.

Kaupunginhallitus nimeää ajalle 1.6.2023-31.5.2025 viisi edustajaa ja näille henkilökohtaisen varaedustajan yhteistyötoimikuntaan, joista kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtajan toimikunnan puheenjohtajaksi.

Pj Tiina Kaartinen (vara Hannu Kokki)

vpj. Marja Berg (vara Kaisa Kantele)

Sallamaarit Markkanen (vara Vesa Linnanmäki)

Allu Kosinen vara Elena Chiksoeva)

Rauno Taskinen (vara Björn Cederberg)

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Joensuun ja Kuopion kaupunkien välisen yhteistyön ohjausryhmän edustajien nimeäminen 1.6.2023–31.5.2025

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se

1) nimeää Joensuun ja Kuopion kaupunkien yhteiseen ohjausryhmään kaupunginhallituksen puheenjohtajiston ja kaupunginjohtajan sekä

2) päättää, että ohjausryhmän kokouksista maksetaan kokouspalkkiot noudattaen kaupunginhallitusta koskevia hallintosäännön määräyksiä.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Tilatyöryhmän nimeäminen toimikaudeksi 1.6.2023–31.5.2025

Kaupunginhallituksen asettamana on toiminut luottamushenkilöistä koostuva tilatyöryhmä, jonka tehtävänä on ollut seurata tilapalveluille asetettujen toiminnallisten tavoitteiden toteutumista sekä valmistella tarvittaessa päätöksentekoa varten toimenpiteitä tavoitteiden saavuttamiseksi.

Tarkoituksenmukaista on, että kaupunginhallitus asettaa tilatyöryhmän jatkamaan toimintaa myös uudella kaupunginhallituksen toimikaudella 1.6.2023–31.5.2025.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se

1) nimeää luottamushenkilöistä koostuvan tilatyöryhmän ajalle 1.6.2023–31.5.2025

2) nimeää työryhmän jäsenistä yhden työryhmän puheenjohtajaksi ja yhden varapuheenjohtajan

3) päättää, että työryhmän työskentelyyn osallistuvat toimitilajohtaja sekä tila- ja hallintopäällikkö. Työryhmän työskentelyyn voi tarvittaessa osallistua myös muita viranhaltijoita

4) päättää, että työryhmän kokouksista maksetaan kokouspalkkiot noudattaen kaupunginhallitusta koskevia hallintosäännön määräyksiä.

Pj Aleksi Eskelinen (vara Vesa Linnanmäki)

Vpj. Hannu Kokki (vara Jaakko Kosunen)

Allu Koskinen (varalla Miia Eskelinen-Fingerroos)

Marja Berg (vara Harri Avuinen)

Outi Peltola (vara Vuokko Hämäläinen)

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kaupunginhallituksen edustaja lautakunnissa

Kaupunginhallitus on valinnut perinteisesti toimikaudekseen jonkun jäsenistään edustajakseen kuhunkin lautakuntaan. Kaupunginhallituksen edustaja on oikeutettu olemaan läsnä lauta-/johtokunnan kokouksessa sekä ottamaan niissä osaa keskusteluun, mutta ei päätöksentekoon.

Mainitut edustajat valitaan seuraaviin lautakuntiin:

1) Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta  – Kaisa Kantele (vara Marja Berg)

2) Kaupunkirakennelautakunta  – Sallamaarit Markkanen (vara Vesa Linnanmäki)

3) Kasvun ja oppimisen lautakunta  – Miia Eskelinen- Fingerroos (vara Pekka Niirainen)

4) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta  – Pekka Niiranen (vara Eero Wetzell)

5) Perusturva- ja terveyslautakunta  – Hannu Kokki (vara Tiina Kaartinen)

6) Savo-Pielisen jätelautakunta  – Tiina Kaartinen (vara Hannu Kokki)

7) Ympäristö- ja rakennuslautakunta – Vuokko Hämäläinen (vara Outi Peltola)

Kaupunginhallitus valitsee toimikaudekseen edustajansa lautakuntiin.

Edustajien nimeäminen kaupungin kansainvälisyystyöryhmään toimikaudelle 1.6.2023–31.5.2025

Kansainvälisyys on vuosien ajan ollut Kuopion strategian läpileikkaava teema. Näin on myös päivitetyssä Kuopion strategiassa vuoteen 2030, jonka kaupunginvaltuusto hyväksyi 16.5.2022. Strategian kansainvälisten tavoitteiden toteutumista on ohjausryhmänä seurannut kansainvälisyystyöryhmä vuodesta 2004 saakka. Kaupunginhallitus valitsee uudelle valtuustokaudelle aina kansainvälisyystyöryhmään kaupunginhallituksesta kolme luottamushenkilöedustajaa.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se nimeää kolme luottamushenkilöedustajaa kansainvälisyystyöryhmään toimikaudelle 1.6.2023-31.5.2025.

Tiina Kaartinen, Miia Eskelinen- Fingerroos, Leila Savolainen

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Ystävyyskaupunki Minneapolisin kutsu ystävyyskaupunkisopimuksen 50-vuotisjuhlaan 16.7.2023

Kuopiolla on 15 ystävyyskaupunkia ja ystävyysmaakunta Virossa. Ystävyyskaupunkitoiminnan ensisijaisena lähtökohtana on vahvistaa kaupunkien välistä yhteistyötä, tukea Kuopion alueen kansainvälistymistä sekä edistää yritysten liiketoiminnan kehittymistä ja yritysten välistä yhteistyötä.

Covid 19 -epidemia toi tauon kansainväliseen toimintaan. Ukrainan sodan myötä muuttunut geopoliittinen tilanne on myös vaikuttanut kaupungin ystävyyskaupunkitoimintaan. Kansainvälisyystyöryhmä on linjannut, että tämän vuoksi kansainvälisen toiminnan painopiste myös ystävyyskaupunkitoiminnassa on Euroopan, erityisesti Pohjoismaiden ystävyyskaupunkitoiminnassa. Lisäksi on syytä tiivistää suhteita Pohjois-Amerikan ystävyyskaupunkeihin.

Markkinointijohtaja Kirsi Soininen on esitellyt tilannekatsauksen USA:n ystävyyskaupunkiyhteistyöhön kaupunginjohtajan johtotiimissä 3.2.2023 ja esittänyt, että yhteistyön tiivistämistä Minneapolisin kartoitetaan.

Minneapolisin ja Kuopion kaupunkien ystävyyskaupunkisopimus täyttää 50 vuotta kuluvana vuonna. Minneapolisin kaupunki järjestää sekä Kuopion että Winnipegin kanssa solmittujen ystävyyskaupunkisopimusten 50-vuotisjuhlan. 16.7.2023 ja kutsuu Kuopion kaupungin edustajia juhlaan. Senior Vice President of Public Affairs, Bill Deef, on lähettänyt kutsun 10.5.2023 ja kutsun mukaan Minneapolisin kaupunki vastaa vierailun majoitus- ja ruokailukuluista.

Kaupunginhallitukselle esitetään, ettäKuopion kaupunki nimeää edustajikseen ystävyyskaupunkisopimuksen 50-vuotisjuhlaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Eskelisen ja vs. kaupunginjohtaja Pekka Vähäkankaan. Vierailun matkakulut noin 3300 euroa katetaan kansainvälisyyteen varatusta määrärahasta.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Asunto-osakkeen myynti

Kaupunki on saanut Valtiokonttorin päätöksellä omistukseensa Asunto Oy Riistaveden Lokkitie-nimisen asunto-osakeyhtiön osakkeet nrot 2250-2794, jotka oikeuttavat hallitsemaan huoneistoa nro 5 (2h+k+s, 65 m2) os. Lokkitie 7, 71160 Riistavesi.

Omaisuus on tarkoituksenmukaista myydä ja varat tulee osoittaa haettuun tarkoitukseen (lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen). Kohde on ollut markkinoitavana kahdella eri kiinteistönvälittäjällä. Kohdetta on markkinoitu myös mm. Kiinteistömaailma.fi ja Etuovi.com portaaleissa. Kohteesta on saatu liitteenä oleva tarjous (pvm. 30.5.2023), jota voidaan pitää kohtuullisena ja vallitsevaa markkinahintaa vastaavana.

Kuopion kaupungin hallintosäännön 32 §:n 25 kohdan mukaan kaupunginhallitus päättää irtaimen omaisuuden myymisestä.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että liitteenä oleva tarjous hyväksytään ja kiinteistökehitysasiantuntija Kai Andersin valtuutetaan allekirjoittamaan kauppakirja kaupungin puolesta.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kaupunginhallituksen kokouslistat ovat kokonaisuudessaan luettavissa osoitteessa: Dynasty tietopalvelu : Kuopion kaupunki (oncloudos.com)