Muutoksia katujärjestelyihin ja matkustajatunnelin kulkuun Kuopion ratapihalla tehtävien töiden johdosta

Kuopion ratapiha. Kuva: Väylävirasto

Puijonkadun alikulkusillan eteläreunan purkaminen alkaa maanantaina 19. kesäkuuta. Tämän johdosta Puijonkadun katuliikenne katkaistaan 19.6.–2.7. väliseksi ajaksi. Puijonkadun ollessa suljettuna liikenne ohjataan Puutarhakadun, Maaherrankadun ja Asemakadun kautta. Jalankulun ja pyöräilyn väylät ovat Maaherrankadulla ja matkustajatunnelissa. Lisäksi matkustajatunneli suljetaan loppukesäksi, Väylävirasto kertoo tiedotteessaan.

Kuvassa liikennejärjestelyt ajalla 18.6.-2.7.2023. Karttakuva: Väylävirasto

Puijonkadun katkon jälkeen maanantaina 3.7. alkaen autoilijoilla on käytössä yksi kaista suuntaansa. Linja-autoreittien muutokset kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin etukäteen. Kunnostustyöt sisältävät meluavaa työtä, joka pyritään tekemään arkisin, lukuun ottamatta erikoistöitä. Alueella tehdään satunnaisesti töitä myös viikonloppuisin ja öisin.

– Kiitokset kuopiolaisille edellisestä katkosta. Viime syksynä autoilijat osasivat hienosti korvaaville reiteille, eikä merkittäviä ruuhkia muodostunut. Tällä kertaa tavoite on sama. Pahoittelemme, että joudumme häiritsemään ihmisten elämää ja arkea näillä poikkeusjärjestelyillä. Nyt joudutaan hetki elämään haasteiden keskellä, mutta lopputulos palkitsee, sanoo projektipäällikkö Vesa Ruohomäki Väylävirastosta.

Henkilöratapiha ja Puijonkadun alikulkusilta valmistuvat marraskuussa 2023 ja koko hankkeen on tarkoitus valmistua syksyllä 2024.

Ratapihalla käytössä uusittu matkustajalaituri

Kuopion ratapihan parantaminen käynnistyi viime vuoden syyskuussa Puijonkadun alikulkusillan pohjoisreunan rakentamisella ja henkilöratapihan muutoksilla. Matkakeskuksen puoleiselle ratapihan osalle on nyt valmistunut uusi matkustajalaituri, josta kulkee suora hissiyhteys matkustajatunneliin ja suora jalankulkuyhteys Matkaajanpolulle. Matkustajaliikenne siirtyy raiteilta 1 ja 2 raiteelle 3 sunnuntaina 18. kesäkuuta. Raiteiden 1 ja 2 laiturit suljetaan perusparannusta varten.

Matkustajalaiturin pituus tulee olemaan 320 metriä. Tämän myötä laituri ulottuu Puijonkadun toiselle puolelle, jossa se liittyy jalankulun ja pyöräilyn väylään.

Hankkeen tavoitteena on rakentaa esteettömät kulkureitit, jotta laitureille ja junaan pääseminen on kaikille helppoa ja turvallista. Hissit ja korotetut laiturit mahdollistavat tämän. Hyvät opasteet, muun muassa näkövammaisten tuntoon perustuvat lattiamerkinnät mahdollistavat myös omalta osaltaan esteetöntä kulkemista. Lisäksi porrashuoneen yhteyteen on rakennettu katettu alue, johon on sijoitettu istuimia.

Ratapihan saneeraus edellyttää matkustajatunnelin sulkemista loppukesäksi

Matkustajatunneli joudutaan sulkemaan ajoittain peruskorjauksen vuoksi. Poikkeuskulkureitit koskevat jalankulkua ja esteetöntä kulkua.

Matkustajatunnelin lattia ja katto uusitaan kokonaan. Vanhat rakenteissa olevat asbestit poistetaan. Näin ollen matkustajatunneli suljetaan rakentamisen ajaksi niin työmaan kuin matkustajienkin turvallisuuden takaamiseksi.

Rautatieaseman palvelut jatkuvat

Matkustajatunnelin peruskorjaus ei sulje rautatieasemaa. Palvelut jatkuvat ja kulkureitti on Asemakadun puolelta matkustajatunnelin ollessa suljettuna. Rautatieasemalle ja sen palveluihin on koko ajan pääsy Asemakadun puolelta normaalisti.

Poikkeuskulkureitit

Ma 3.7.– ma 17.7. matkustajatunneli on kokonaan suljettu.
Esteetön kulku Matkaajanpolulle kulkee luiskan kautta. Puijonkadulta on kulku luiskan kautta laiturille. Lisäksi laiturille pääsee Matkakeskuksesta portaita pitkin.

Ti 18.7. matkustajatunneli avataan osittain.
Esteetön kulku reunalaiturin (raide 3) hissille ja portaille on auki Matkakeskuksen kautta. Puijonkadulta on kulku luiskaa pitkin laiturille. Kolmas reitti Matkakeskuksesta kulkee portaita ylös.

Ma 21.8.– ma 4.9. matkustajatunneli on kokonaan suljettu.
Kulku Matkaajanpolulle kulkee luiskan kautta. Kulku laiturille 3 Puijonkadulta luiskaa pitkin opasteita seuraten. Lisäksi laiturille pääsee Matkakeskuksesta portaita pitkin.

Ti 5.9.– la 7.10. matkustajatunneli avataan osittain.
Kulku reunalaiturin (raide 3) hissille ja portaille on auki Matkakeskuksen kautta. Puijonkadulta on kulku luiskaa pitkin laiturille. Kolmas reitti Matkakeskuksesta kulkee portaita ylös.

Karttakuvassa väliaikaiset jalankulun liikennejärjestelyt ajalla 3.-17.7. sekä 21.8.-4.9.2023, kun matkustajatunneli on kokonaan suljettuna. Karttakuva: Väylävirasto
Karttakuvassa väliaikaiset jalankulun liikennejärjestelyt ajalla 18.7.-20.8. sekä 5.9.-7.10.2023, kun matkustajatunneli on osittain suljettuna. Karttakuva: Väylävirasto

Väyläviraston Kuopion ratapiha -hankkeessa uudistetaan laiturit ja opasteet, parannetaan matkakeskukseen johtavaa matkustajatunnelia, uusitaan turvalaitteet ja rakennetaan hissit laitureille. Lisäksi uusitaan Puijonkadun alikulkusilta ja Maaherrankadun alikulkusilta.


Lisätietoja:
Väylävirasto, projektipäällikkö Vesa Ruohomäki, 029 534 3258, etunimi.sukunimi(at)vayla.fi

Voit tutustua ratapiha-hankkeeseen myös hankkeen verkkosivuilla. Hankkeen etenemistä voi seurata myös Facebookissa.

Väyläviraston tiedote 7.6.2023: Muutoksia katujärjestelyihin ja matkustajatunnelin kulkuun Kuopion ratapihalla tehtävien töiden johdosta